Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Citi: Η "πράσινη" ευκαιρία των 100-150 τρισ. δολαρίων

Citi: Η "πράσινη" ευκαιρία των 100-150 τρισ. δολαρίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το 2021 θα αποτελέσει ένα «σημείο καμπής» για το κλίμα, εκτιμά η Citi, καθώς κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, επενδυτές και καταναλωτές ευθυγραμμίζονται υπέρ των «πράσινων» πολιτικών. Όμως για να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται για το κλίμα απαιτούνται συνολικές επενδύσεις της τάξης των 100-150 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση της Citi που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, τα 3-5 τρισ. δολάρια των επενδύσεων που θα απαιτηθούν ετησίως για το κλίμα στο διάστημα αυτό, αποτελούν μία πρόκληση, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία.

Το momentum που εμφάνιζαν κατά το 2019 οι δράσεις για το κλίμα θα μπορούσε να «σκοντάψει» στην οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, όμως στην πραγματικότητα επιταχύνθηκε μέσα στην πανδημία, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις υιοθετούν στόχους για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως τα μέσα του αιώνα.

Με τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (Ευρώπη, Κίνα και πλέον και οι ΗΠΑ, με την επιστροφή τους στη Συνθήκη των Παρισίων)  καθώς και πολλές επιχειρήσεις να ανακοινώνουν ισχυρές πολιτικές για το κλίμα και να εντάσσονται στο λεγόμενο «net zero club», η Citi υπολογίζει ότι οι ετήσιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση «πράσινων» δράσεων πρέπει έως και να δεκαπλασιαστούν, από τα επίπεδα των σχεδόν 600 δισ. δολαρίων που ήταν το 2017/2018.

Η απαλλαγή του πλανήτη από τον άνθρακα απαιτεί έναν τεράστιο μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που σημαίνει ότι το λεγόμενο decarbonization θα πρέπει να επιτευχθεί όχι μόνο στην ενέργεια, όπου κινείται με ταχείς ρυθμούς, αλλά και σε τομείς της βαριάς βιομηχανίας, όπως είναι τα μέταλλα, το τσιμέντο και τα χημικά.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπήρξαν ένας τομέας όπου καταγράφηκε μεγάλη στήριξη από πλευράς πολιτικών, γρήγορη αύξηση της δυναμικότητας και σημαντική μείωση του κόστους. Μπορεί όμως αυτό να γίνει και στις άλλες πράσινες τεχνολογίες που απαιτούνται για το decarbonization;

Όπως εξηγεί η Citi, τεχνολογίες απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα (carbon dioxide removal -CDR) μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (carbon capture and storage – CCS), είναι αναγκαίες. Ωστόσο είναι δυνατόν στις τεχνολογίες αυτές να επαναληφθεί το παράδειγμα της ηλιακής ενέργειας, όπου τα κόστη έπεφταν κατά 15% το χρόνο επί μία δεκαετία; Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, τονίζει ο οίκος. Ήδη, η χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα έχει διπλασιαστεί από το 2015.

Αυτή είναι η πρώτη φορά όπου η ζήτηση για επενδυτικά κεφάλαια ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων ευθυγραμμίζεται με τη διάθεση των επενδυτών για πράσινες τοποθετήσεις. Όμως, για να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις χρειάζεται ένα σταθερό και ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο, με σαφείς μακροπρόθεσμους στόχους που απομακρύνουν την όποια αβεβαιότητα, ενώ απαιτείται και η τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα, τονίζει ο οίκος.

Οι «πράσινες» αγορές αναπτύχθηκαν ακόμα και μέσα στο δύσκολο 2020, καθώς οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων αυξήθηκαν κατά 77% στα 550 δισ. δολάρια, με τη Citi να προβλέπει ότι θα ξεπεράσουν τα 750 δισ. δολάρια φέτος.

 

Πηγή: moneyreview.gr - ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text