Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Βύθισε τη ζήτηση πετρελαίου ο κορωνοϊός

Βύθισε τη ζήτηση πετρελαίου ο κορωνοϊός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει πέσει παγκοσμίως η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς τα lockdown και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έφεραν ιστορικό σοκ στη ζήτηση.

Ενδεικτικό είναι ότι η πτώση στη ζήτηση για το 2020 ήταν της τάξης του 10% σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπαρασύροντας και τις τιμές που κατέγραψαν εξαιρετικά μεγάλη μεταβλητότητα. Η μέση τιμή του «μαύρου χρυσού» το 2020 διαμορφώθηκε στα 42 δολάρια το βαρέλι έναντι 64 δολαρίων το βαρέλι το 2019, ενώ στο πρώτο εξάμηνο υποχώρησαν ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Αποκαλυπτικά των πρωτοφανών συνθηκών που επικράτησαν και επικρατούν στην παγκόσμια αγορά είναι και τα στοιχεία ανά χώρα.

Έτσι, οι πωλήσεις καυσίμων στην Πορτογαλία το 2020 μειώθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, στην Ισπανία η πτώση έφτασε στο 25% και στην Ιταλία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ξεπέρασε το 17%.

Ακόμα πιο απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την Ελλάδα, που δέχθηκε διπλό πλήγμα, τόσο λόγω του lockdown όσο και λόγω της κατακόρυφης μείωσης των πτήσεων και δη των τουριστικών.

Έτσι, στη χώρα μας η συνολική πτώση στην αγορά πετρελαιοειδών το 2020 ανήλθε σε 27% έναντι του 2019,και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα περιθώρια διύλισης κυμαίνονταν σε ιστορικά χαμηλά.

Καθοριστικό ρόλο στην πτώση αυτού έπαιξε η κατακόρυφη μείωση σε αεροπορικά καύσιμα, λόγω και της μείωσης του τουρισμού. Έτσι, μέσα στο 2020 η πτώση έφτασε το 67,1% έναντι του 2020 στους 434.194 Μετρικούς Τόνους έναντι από 1.319.546 Μετρικών Τόνων το 2019.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση της ναυσιπλοΐας, η ζήτηση καυσίμων περιορίστηκε κατά περιορίστηκαν περισσότερο από 1 εκατ. ΜΤ, εμφανίζοντας πτώση της τάξης του 32,6% ενώ στα καύσιμα κίνησης διαμορφώθηκε στους 4,466 εκατ. τόνους, με πτώσης της τάξης του 13,1%. Μοναδικός κερδισμένος από τις εξαιρετικά ιδιάζουσες συνθήκες ήταν το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο η ζήτηση αυξήθηκε κατά 15,3% και τους 1.247.675 ΜΤ.

Όσο για το 2021, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις μεγαλύτερες οικονομίες, περιορίζοντας τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα.

Το χειρότερο περιβάλλον διύλισης όλων των εποχών

Η μεγάλη πτώση στη ζήτηση αθροίζεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο κλάδος διύλισης, με στελέχη του κάδου να μιλούν για το χειρότερο περιβάλλον όλων των εποχών.

Ενδεικτικό είναι ότι οι πέντε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου ExxonMobil, BP, Shell, Chevron και Total- ανακοίνωσαν ετήσιες ζημιές-ρεκόρ της τάξης των 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι ενδεικτικό ότι η ExxonMobil, μεγαλύτερη παραγωγός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ετήσιες ζημιές ύψους 22,4 δισ. δολαρίων, ενώ οι απώλειες για την Shell έφτασαν στα 21,7 δισ. δολάρια, για την BP στα 20,3 δισ. δολάρια. Αντοίστοιχα, στην περίπτωση των Total και η Chevron οι καθαρές απώλειες ανήλθαν στα επίπεδα των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των εταιρειών, το σημαντικότερο κομμάτι αυτών των απωλειών, περί τα 69 δισεκατομμύρια δολάρια, αποδίδεται σε απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων και διαγραφές, καθώς οι υπεύθυνοι των εταιριών επανακαθορίζουν τη στρατηγική τους και επικεντρώνονται στην υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης, προκειμένου να εξαρτώνται όλο και λιγότερο από το πετρέλαιο.

 

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text