Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Ερωτηματικά από την καθυστέρηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην ενημέρωση των επενδυτών για τη ζημιά στο Τέξας - Υπάρχει εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης;

Ερωτηματικά από την καθυστέρηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην ενημέρωση των επενδυτών για τη ζημιά στο Τέξας - Υπάρχει εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ερωτηματικά από την καθυστέρηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην ενημέρωση των επενδυτών για τη ζημιά στο Τέξας - Υπάρχει εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης;

Κατά το προηγούμενο δεκαήμερο, εξαιτίας μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας στην Πολιτεία του Τέξας, στις ΗΠΑ, κατέρρευσε πλήρως το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε περισσότερους από 26 εκατομμύρια καταναλωτές και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Κατά την εξέλιξη των γεγονότων, ένας αριθμός παραγωγών ρεύματος, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη θεομηνία, δε μπόρεσε να λειτουργήσει και να παραδώσει στο “κεντρικό σύστημα” την ποσότητα του ρεύματος που είχε δεσμευθεί να παραδώσει -και σε ορισμένες περιπτώσεις, είχε προπληρωθεί.

 

Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην παράδοση ρεύματος, οι ελλειμματικοί παραγωγοί απευθύνθηκαν στην τοπική “spot” αγορά ρεύματος (σημειώνεται ότι στην Πολιτεία του Τέξας, το σύστημα ηλεκτροδότησης είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένο και “κλειστό”, δηλαδή δε μπορεί να εισάγει ρεύμα από το εθνικό σύστημα των ΗΠΑ). Όμως, οι τιμές στη “spot” αγορά, εκτοξεύθηκαν και αυξήθηκαν μέχρι και 10.000%! (Δείτε εδώ ειδησεογραφία σχετικά με τα αίτια του προβλήματος). Από τις εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και την εμπορία ρεύματος στην Πολιτεία, άλλες πέτυχαν μεγάλα και απίστευτα κέρδη και άλλες κατέγραψαν ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και σε δισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη, μερικές από τις εταιρίες αυτές έχουν βγει εκτός παραγωγής και αγοράς (δείτε εδώ).

 

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, στις 13:39, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δημοσίευσε, στο site του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ανακοίνωση μέσα από την οποία, για πρώτη φορά, ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό για τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με την επένδυσή της στις ΗΠΑ. Μέσω της επένδυσης αυτής (που έχει τη νομική μορφή της “εταιρίας ειδικού σκοπού”, διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW (εδώ).

Λίγο αργότερα και μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, στις 18:40, η εταιρία εξέδωσε νέα ανακοίνωση, όπου ανέφερε, κάποιες πολύ γενικές εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις του προβλήματος (εδώ).

 

Στη συνεδρίαση της ημέρας εκείνης, η μετοχή της εταιρίας σημείωσε πτώση κατά -10,74%. Πρόκειται για την 9η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της εταιρία και τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά το 2015. Η συνεδρίαση της 19/2/2021, ήταν η 4η συνεχόμενη (16/2 έως 19/2) πτωτική συνεδρίαση. Είναι πολύ σπάνιο για τη μετοχή της εταιρίας να γνωρίσει 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (μόλις σε 14 περιπτώσεις κατά την προηγούμενη “ταραγμένη” 5ετία)..

 

Στις 3 πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της Παρασκευής 19/2/2021, ο Γενικός Δείκτης ήταν επίσης πτωτικός και κατέγραψε απώλειες -1,7%. Στις ίδιες 3 πτωτικές συνεδριάσεις, η μετοχή της εταιρίας κατέγραψε απώλειες 5,0%. Είναι πολύ σπάνιο για τη μετοχή της εταιρίας να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες από αυτές του Γενικού Δείκτη σε 3 ή σε 4 συνεχείς συνεδριάσεις.

 

Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19/2/2021, η εταιρία προέβη στην αγορά 33.650 ιδίων μετοχών, με μέση τιμή κτήσης € 12,702 (εδώ). Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Γεώργιος Περιστέρης, αγόρασε 50.000 μετοχές, με μέση τιμή κτήσης € 12,542.

 

Δε γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο αγοράς των παραπάνω μετοχών. Διευκρινίζουμε ότι, στις 13:39 εκδόθηκε η πρώτη γενικού περιεχομένου ανακοίνωση και στις 18:40, η δεύτερη όπου αναφέρονταν, σε γενικές γραμμές, κάποια ποσά πιθανών ζημιών.

 

Πότε είχε γίνει γνωστό το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο Τέξας;

 

Μία σειρά από έγγραφα και άρθρα, αποδεικνύουν ότι:

 

Η πρώτη προειδοποίηση για “ακραίες καιρικές συνθήκες” και για κινδύνους στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Πολιτείας του Τέξας, για το διάστημα 11 έως 15 Φεβρουαρίου, υπήρξε από τον αρμόδιο φορέα (Electric Reliability Council of Texas (ERCOT)) στις 8/2/2021 (εδώ). Συνεπώς, τα στελέχη της εταιρίας στις ΗΠΑ είχαν μία ιδέα για το τί θα μπορούσε να ακολουθήσει.

 

Η κακοκαιρία ξέσπασε στις 11 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα, ενώ τα ρεπορτάζ άρχισαν να “φουντώνουν”.

 

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, οι αρχές παλεύουν να διατηρήσουν το σύστημα σε λειτουργία.

 

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 14 προς τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, η ERCOT εκδίδει ανακοινώσεις όπου συνιστά την προσοχή των εταιριών παραγωγής, ενώ λίγες ώρες αργότερα, αρχίζουν οι πρώτες προληπτικές διακοπές παροχής ρεύματος. Άρα, το μέγεθος του προβλήματος που είχε αρχίσει να εμφανίζεται ήδη από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, κορυφώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου. Πιθανότατα, είχε ενημερωθεί η εταιρία στην Ελλάδα, ή όφειλε να έχει ενημερωθεί. (εδώ).

 

Στις 15 Φεβρουαρίου, η Αρχή Διαχείρισης Φορέων Κοινής Ωφέλειας (Public Utility Commission of Texas) (εδώ) καταβάλλει προσπάθειες για να περισώσει τη λειτουργία του συστήματος (εδώ).

 

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, το σύστημα ηλεκτροδότησης στο Τέξας είχε καταρρεύσει πλήρως. Την  ημέρα εκείνη μπορούσε να υπολογιστεί η ποσότητα της ενέργειας που η συνδεδεμένη εταιρία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δε μπόρεσε να προσφέρει στο σύστημα διαχείρισης ενέργειας της Πολιτείας και μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές οι νομικές και οι οικονομικές προεκτάσεις του, αν και όχι στην πλήρη τους έκταση, αλλά τουλάχιστον σε ένα ικανοποιητικό βαθμό (όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, θα απαιτηθούν μήνες ή και χρόνια για να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές επιδράσεις).

 

Την ίδια μέρα, οι μετοχές άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας του Τέξας κατέγραψαν μεγάλες διακυμάνσεις (εδώ): NRG Energy (NRG), Vistra (VST) και Just Energy Group Inc. (JE). Άλλες ανέβηκαν και άλλες υποχώρησαν. Η διαφορά έχει να κάνει με το εάν κέρδισαν ή έχασαν μέσα σ’ αυτό το “φρενοκομείο” της κίνησης της τιμής της MWh -η οποία έφθασε να πωλείται έως και 9.000 δολάρια- και των μεταξύ τους αγοραπωλησιών.

 

Πώς ενήργησαν οι εταιρίες στις ΗΠΑ;

 

Προχώρησαν σε άμεση ενημέρωση των μετόχων και των αναλυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι Just Energy Group (εταιρία που εδρεύει στον Καναδά) δημοσίευσε αναλυτική αναφορά νωρίς το πρωί (7:00 πμ) της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου (εδώ) κάτι που προκάλεσε δημοσιεύματα από μεγάλους οίκους ( εδώ), ενώ παράλληλα επέβαλε απαγόρευση συναλλαγών μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση των πραγμάτων, από όσους μπορούν να έχουν εσωτερική πληροφόρηση (trading blackout), μία πρακτική που προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία και που δυστυχώς, δεν προβλέπεται στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή (γερμανική) εταιρία RWE (εταιρία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας), η οποία επίσης έχει παρουσία στην αγορά του Τέξας, το πρωί της Πέμπτης 18/2/2021, ενημέρωσε τους μετόχους της για όσα είχαν συμβεί (εδώ).

 

Συμπερασματικά, εκτιμούμε ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ καθυστέρησε σημαντικά στο να ενημερώσει τους μετόχους της και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η επένδυσή της στις ΗΠΑ, η οποία είναι σημαντικού μεγέθους σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του Ομίλου, ενώ οι εξελίξεις ήταν ήδη γνωστές από την 16η, αν όχι και από τη 15η Φεβρουαρίου.

 

Παράλληλα, διαπιστώνουμε μία “ύποπτη” συμπεριφορά της μετοχής κατά τις ημέρες πριν από την ανακοίνωση, κάτι που θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθεί από τις εποπτικές αρχές.

 

Επίσης, σε χρόνο που οι μέτοχοι και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό δε γνώριζαν κάποιο στοιχείο για τα όσα είχαν συμβεί, πέραν των ελαχίστων που ανακοίνωσε η εταιρία στις 13:39 της 19/2/2021 (ανακοίνωση που δεν περιείχε εκτίμηση για την οικονομική ζημιά), η ίδια η εταιρία και ο Πρόεδρος του ΔΣ της, προχώρησαν σε αγορές μετοχών, ενέργεια η οποία θα μπορούσε να εγείρει ερωτηματικά -τουλάχιστον για τον Πρόεδρο- για το εάν συνιστά εκμετάλλευση της προνομιακής πληροφόρησης που, λόγω της θέσης του, κατείχε.

 

Τέλος, θεωρούμε τη νομοθεσία που καλύπτει τα θέματα της “εσωτερικής πληροφόρησης” ως ανεπαρκή, αφού θα έπρεπε -όπως άλλωστε συμβαίνει και στις ΗΠΑ και ενδεχομένως και σε άλλες κεφαλαιαγορές- να απαγορεύονται οι συναλλαγές κατά τη διάρκεια εξέλιξης γεγονότων που μπορούν να επιδράσουν σημαντικά στη μελλοντική πορεία της εταιρίας και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την ανακοίνωση των εξελίξεων και των δεδομένων που αυτές επιφέρουν, στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Πρόκειται για την πρακτική του “trading blackout”, η οποία αναφέρεται και παραπάνω (εδώ - δείτε το άρθρο 8, στη σελίδα 4).

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text