Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η παράταση του lockdown καθιστά δυσβάστακτο το κόστος για τον προϋπολογισμό. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες ότι με το 65%-70% της χώρας στο «κόκκινο», η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό είναι 1 δισ. ευρώ περίπου επιπλέον αυτού που έχει υπολογιστεί. Δηλαδή προστίθεται 0,7% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα τον μήνα. Ηδη, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προστέθηκε 1,4% του ΑΕΠ, και αν αυτό συνεχισθεί θα εκτροχιασθεί ο προϋπολογισμός. Σημειωτέον ότι το κόστος του 1 δισ. ευρώ τον μήνα αυξάνεται σε 1,5 δισ. με όλη τη χώρα σε lockdown και είναι επιπλέον του 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα που κοστίζει η κλειστή εστίαση, η οποία όμως έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό για το πρώτο τρίμηνο. Συνολικά, δηλαδή, το κόστος του πλήρους lockdown στη χώρα είναι 3 δισ. ευρώ τον μήνα. (εδώ)

 

Τα 4 δισ. προσεγγίζει το πακέτο των δράσεων που θέλει να ξεκινήσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών με το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού μαζί με τα έργα εθνικής προτεραιότητας με επιχορηγήσεις ύψους 2,1 - 2,3 δισ. ευρώ, θα κινητοποιήσει και περίπου 1,5 από τα δάνεια του Ταμείου, που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις.Αυτό τον καιρό, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην τελική μορφή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα σταλεί στις Βρυξέλλες μέχρι και το τέλος του μήνα. Ο σύμβουλος της Κυβέρνησης, η Grant Thornton, κάνει αυτό τον καιρό την τελική αξιολόγηση στο σύνολο των έργων που θα προτείνει η Ελλάδα, σε ότι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης την σχέση κόστος οφέλους κάθε έργου.  Ωστόσο υπάρχει ήδη έτοιμο ένα επιμέρους "πακέτο" των έργων, το οποίο το ΥΠΟΙΚ θα αρχίσει να προχρηματοδοτεί με εθνικούς πόρους.  Διαβάστε εδώ.

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου. Ειδικότερα, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το έτος 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ. Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Από το β' τρίμηνο εφέτος αναμένεται να φανεί «φως στην άκρη του τούνελ» της οικονομίας εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι όσο περνά ο χρόνος θα αποκαθίσταται σταδιακά η καθημερινότητα. Ωστόσο, είπε, ότι το τρέχον έτος δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας και αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και στη βάση των σημερινών δεδομένων, θα καταστεί εφικτό το 2022. (εδώ)

 

Παγιώνεται η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του παγώματος της πληρωμής υποχρεώσεων και πανδημικών χρεών άνω του 1,6 δισ. ευρώ που «γεννήθηκαν» τον περασμένο Μάρτιο και η αποπληρωμή τους θα ξεκινήσει από το 2022. Οι τρεις αυτοί λόγοι καθιστούν έωλο τον στόχο της ΑΑΔΕ για εισπράξεις 50 δισ. ευρώ φέτος εν μέσω πανδημίας καθώς ήδη ο προϋπολογισμός ξεκίνησε με έλλειμμα 766 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. (εδώ)

 

Το μεγαλύτερο έως σήμερα στην Ελλάδα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4 MW ξεκινούν να κατασκευάζουν η Ελλάκτωρ και η πορτογαλική EDPR, μετά την υπαγωγή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 489 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρία και τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο αιολικής ενέργειας στην Κεντρική και Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στους δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται στις 1.435 GWh (Γιγαβατώρες) ετησίως και συνολικά το project, που αποτελεί και το πρώτο στάδιο της συμφωνίας των δύο εταιριών τον περασμένο Οκτώβριο, συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που είναι η κλιματική αλλαγή. (εδώ)

 

Οι στρατηγικές των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΜΕΤΚΑ και Άβαξ. Σε θέση μάχης μπαίνουν οι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας ενόψει των νέων έργων ύψους 13 δισ ευρώ που αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Το ξεκαθάρισμα, που ανέμενε η κατασκευαστική και όχι μόνο, αγορά για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία στον Ελλάκτωρα ήρθε και πλέον μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, όπου οι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας, ήτοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΜΕΤΚΑ, AVAX αλλά και Intrakat αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για τις νέες συμβάσεις, μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας στον τομέα των υποδομών. Αν και όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς όσο περνά ο χρόνος, δεν είναι απίθανο να δούμε πολλά να γίνονται στο εσωτερικό των μεγάλων κατασκευαστικών Ομίλων, εντούτοις όλοι προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα του κλάδου, που κάποτε αριθμούσε 17 Ομίλους με πτυχίο ανώτερης τάξης και πλέον αυτοί που έχουν απομείνει είναι ελάχιστοι. Διαβάστε εδώ.

 

Η  ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα 2020 σύμφωνα με τα οποία: Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 132,9 εκατ. έναντι € 149,2 εκατ. της χρήσης 2019, παρουσιάζοντας μείωση ποσού € 16,3 εκατ. ή ποσοστό -10,9%. Τα συνολικά έξοδα μειώθηκαν κατά -8.8% το 2020 σε € 93,7 εκατ. έναντι € 102,7 εκατ. της χρήσης 2019, παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρέμειναν αμετάβλητα στα  € 58 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε € 36,9 εκατ. έναντι € 47,6 εκατ. της χρήσης 2019, παρουσιάζοντας μείωση ποσού € 10,7 εκατ. ή ποσοστό -22,3% και τα κέρδη μετά από φόρους ανέρχονται σε € 26,4 εκατ. μειωμένα κατά -25% σε σχέση με τα € 35,4 εκατ. της χρήσης 2019. Δείτε την ανακοίνωση του ΟΛΠ εδώ.

 

Με εξασφαλισμένη την πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης, λόγω της υγιούς οικονομικής διάρθρωσης που διαθέτει η Epsilon NET και αποτελώντας πλέον μια τεχνολογική εταιρία με κρίσιμο μέγεθος που μπορεί να αποτελέσει τεχνολογικό άρμα για μικρότερες εταιρίες που δρουν συμπληρωματικά προς αυτήν, σχεδιάζει την αύξηση του μεριδίου αγοράς της αλλά και τον επενδυτικό της προσανατολισμό. Διαβάστε εδώ.

 

Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία ανάπτυξης θαλάσσιων πάρκων όπως χάθηκε το 2010, τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης. Η συνεργασία του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με την εταιρεία OCEAN WINDS για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην ελληνική αγορά ανακοινώθηκε στο πλαίσιο ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η OCEAN WINDS αποτελεί joint venture δύο κορυφαίων διεθνών ενεργειακών ομίλων, της EDP Renewables (EDPR) και της ENGIE. (εδώ)

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη σε μη εξυπηρετούμενες δανειακές εκθέσεις έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.  Τα δάνεια που τιτλοδοτούνται αφορούν την περίμετρο των δανείων της Alpha Bank που βρίσκονται κάτω από την επωνυμία Galaxy ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ Με την ολοκλήρωση της πώλησης η τράπεζα θα έχει επιτύχει μια  μείωση NPEs 15 δισ. ευρώ από το 2016, ενώ για την επίτευξη της συναλλαγής η μείωση στην ενσώματη καθαρή θέση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ (εδώ). Η συμφωνία μειώνει σχεδόν κατά 50% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας και το 20% των συνολικών καταγγελθέντων δανείων του τραπεζικού τομέα. Ταυτόχρονα, προβλέπει κέρδη από την έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία και διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων. Διαβάστε εδώ.

 

Ζημιά ύψους 1,1 δισ. ευρώ θα εγγράψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις οικονομικές καταστάσεις Δ' τριμήνου χρήσης 2020, εξαιτίας της μετατροπής των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Contingent Convertible - CoCo) έκδοσης Πειραιώς, τις οποίες κατείχε. Η μετατροπή των CoCos διενεργήθηκε με βάση την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στις 4 Ιανουαρίου 2021 (1,241 ευρώ). Με βάση την παραπάνω τιμή μετατροπής, οι 394,4 εκατ. νέες μετοχές Πειραιώς που απέκτησε το Ταμείο αποτιμήθηκαν στα 489,5 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η εύλογη αξία των CoCos στα βιβλία του ΤΧΣ ανερχόταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές του καταστάσεις, σε 1,59 δισ. ευρώ (σ.σ. για την ακρίβεια 1.589,7 εκατ. ευρώ), η ζημιά ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Οι πιο ακριβές υπηρεσίες και βιομηχανικά αγαθά οδήγησαν σε ανάκαμψη του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, μετά από μήνες πτώσης πωλήσεων, αντισταθμίζοντας την πτωτική πίεση της φθηνότερης ενέργειας. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat (εδώ), επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις ότι οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ σημείωσαν άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους. (εδώ)

 

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να ξεκίνησε από την Κίνα, «λαβώνοντας» τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Όμως ο κινεζικός «δράκος» όχι μόνο κατάφερε να ανακτήσει τη δυναμική του, αλλά και να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης το 2020, τη στιγμή που οι υπόλοιπες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου μετρούν ακόμη τις πληγές των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns. Την ίδια στιγμή, η ισχυρή ζήτηση για ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό την εποχή της Covid-19 απογειώνει τις κινεζικές εξαγωγές, εκτοξεύοντας σε επίπεδα-ρεκόρ το εμπορικό πλέονασμα της Κίνας. Μάλιστα, για πρώτη φορά, η Κίνα κατάφερε να υποσκελίσει τις ΗΠΑ και να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρυσό «μετάλλιο» και στις ξένες άμεσες επενδύσεις, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση την Αμερική. (εδώ)

 

Το 2021 θα αποτελέσει ένα «σημείο καμπής» για το κλίμα, εκτιμά η Citi, καθώς κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, επενδυτές και καταναλωτές ευθυγραμμίζονται υπέρ των «πράσινων» πολιτικών. Όμως για να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται για το κλίμα απαιτούνται συνολικές επενδύσεις της τάξης των 100-150 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση της Citi που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, τα 3-5 τρισ. δολάρια των επενδύσεων που θα απαιτηθούν ετησίως για το κλίμα στο διάστημα αυτό, αποτελούν μία πρόκληση, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία. (εδώ)

 

Άνοδο στο 5,1% κατέγραψε η ανεργία στη Βρετανία στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το α΄ τρίμηνο του 2016, αλλά χαμηλότερα από ό,τι θα μπορούσε να διαμορφωθεί χωρίς τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία επίσης της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν πως ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 83.000 έναντι του Δεκεμβρίου. Δείτε εδώ.

 

Προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνιστά το bitcoin τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους καταναλωτές απηύθυνε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.  Η υπουργός ανέφερε ότι παραμένουν σημαντικά ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα και τη σταθερότητά του κρυπτονομίσματος. «Δεν πιστεύω ότι το bitcoin …χρησιμοποιείται ευρέως ως μηχανισμός συναλλαγών. Στο βαθμό που χρησιμοποιείται φοβάμαι ότι συχνά είναι για παράνομη χρηματοδότηση. Αποτελεί ένα άκρως αναποτελεσματικό μέσο διεκπεραίωσης των συναλλαγών και ο βαθμός ενέργειας που καταναλώνεται στη διαδικασία αυτών των συναλλαγών είναι εξωφρενικός». (εδώ)

 

Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε σήμερα σε ομιλία της στο φαινόμενο, υποστηρίζοντας «ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την προσφάτως σημειωθείσα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων». Όπως εξήγησε η ίδια, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και γενικότερα τα επιτόκια της διατραπεζικής (swap) αποτελούν κρίσιμους «ιμάντες» για την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text