Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα offshore αιολικά

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα offshore αιολικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα offshore αιολικά

Η αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων εμφανίζει τεράστιες προοπτικές και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα και προχωρήσει η θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον κλάδο.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, στην οποία συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι της Πολιτείας όσο και εκπρόσωποι της αγοράς και των εν δυνάμει επενδυτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποφάσεις της προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες επενδύσεις τουλάχιστον σε ερευνητικό επίπεδο, προκειμένου να προσδιοριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος.

Η απάντηση που δόθηκε από πλευράς του αρμόδιου υπουργού ενέργειας Κ. Σκρέκα είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έρθει στη βουλή προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα μεταξύ των οποίων και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που προκύπτει είναι θετικό. Για παράδειγμα ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης της μεγάλης νορβηγικής εταιρείας Equinor Arne Eik τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται με μεγάλη ταχύτητα και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις αγορές που εξετάζει η εταιρεία του για να δει εάν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι για να προχωρήσει η ελληνική αγορά θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι ποσοτικοί στόχοι ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο που να αξιοποιεί την εμπειρία άλλων χωρών, να υπάρξει μια διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία αλλά και ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών και τέλος να υπάρχει διαθέσιμη εγκαίρως επαρκής ισχύς στο δίκτυο.

Αλλά και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου των ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Γ. Περιστέρης, προετοιμάζεται για την αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία Ocean Winds, που αποτελεί δημιούργημα δύο μεγάλων εταιρειών του χώρου της γαλλικής Engie και της πορτογαλικής EDP Renewables.

Η θέση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα μεικτό σύστημα, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων με ιδιωτική πρωτοβουλία και παράλληλα θα στηρίζεται στην προετοιμασία και τους διαγωνισμούς που θα διενεργήσει το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, με την έναρξη των αρχικών ερευνών (εγκατάσταση μετρητικών σταθμών) που θα εντοπίσουν τις περιοχές με τη μεγαλύτερη προοπτική.

Χρειάζεται μια fast track διαδικασία στην οποία θα εμπλέκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, ο οποίος τόνισε ότι κάθε περιοχή θα πρέπει να αποδίδεται με αντικειμενικό τρόπο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία που ακολουθείται με τις παραχωρήσεις των υδρογονανθράκων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα το μηχανισμό αποζημίωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας αξιολόγησης των πιθανών επενδυτών, προκειμένου να επιλεγούν εταιρείες με την αναγκαία τεχνική και οικονομική επάρκεια.

Την αγορά των υπεράκτιων αιολικών παρακολουθεί και η Rokas Iberdrola όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Θανάσης Τσαντίλας, υπογραμμίζοντας ότι ο ισπανικός μητρικός όμιλος έχει αναπτύξει έργα σε διαφορετικά κανονιστικά πλαίσια σε διάφορες περιοχές.

Ο κ. Τσαντίλας υπογράμμισε ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι σημαντική, φέροντας ως παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία όπου έφτασε έως και το 52% της συνολικής επένδυσης για την ανάπτυξη και εγκατάσταση.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του τομέα ΑΠΕ του ομίλου Κοπελούζου Γιάννης Καρύδας τόνισε ότι στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα στην αδειοδότηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων και ταυτόχρονα απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, σε σχέση με τις απαραίτητες διαδικασίες ανάπτυξης των έργων, όπως η εγκατάσταση μη μόνιμων ανεμολογικών ιστών, βυθομετρικών και γεωλογικών μελετών και άλλων δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει τη μία από τις δύο υφιστάμενες άδειες θαλάσσιων πάρκων στην ελληνική αγορά.

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text