Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

"Μετεωρικό” πλήγμα δέχεται τον τρέχοντα μήνα η Tesla, καθώς οι ειδικοί αρχίζουν και φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να αρχίσει να "μιμείται” την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin μετά την αποκάλυψη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων νωρίτερα τον Φεβρουάριο ότι επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη.

Η μετοχή της Tesla έκλεισε την Τρίτη με απώλειες 2,19%, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει άνω του 10%, διευρύνοντας τις απώλειές της από τις 8 Φεβρουαρίου -όταν για πρώτη φορά αποκάλυψε την επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στο bitcoin- σε σχεδόν 20%.

Αυτό το σφοδρό χτύπημα στη μετοχή της Tesla έχει κοστίσει στην εταιρεία περισσότερα από 170 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται πλέον λίγο πάνω από τα 670 δισ. δολάρια, από το υψηλό των 844 δισ. δολαρίων που είχε αγγίξει όταν ανακοίνωσε την επένδυση στο κρυπτονόμισμα.

Ανήσυχοι οι αναλυτές

Η πρόσφατη πτώση της μετοχής σημειώθηκε καθώς η τιμή του bitcoin "βυθίζεται” περίπου 17%, αφότου ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος φαίνεται "λίγο υψηλή”, ανέφερε την Τρίτη ο ανώτερος αναλυτής Κρεγκ Έρσλαμ της Oanda.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, ο αναλυτής της Wedbush Νταν Άιβς, σε σημείωμά του προς τους πελάτες του, ανέφερε ότι "είτε για καλό είτε για καλό”, η μετοχή της Tesla είναι πλέον "ισχυρά συνδεδεμένη” με την τιμή του bitcoin - εξέλιξη που οδηγεί τους πιο προσεκτικούς επενδυτές σε πώληση των θέσεών τους στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Παρότι ο Άιβς παραμένει bullish για τη μετοχή της Tesla, επισημαίνει την ίδια στιγμή τις πρόσφατες απώλειες της εταιρείας από το "πάγωμα” των πωλήσεων του χαμηλού κόστους Model Y και τις συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών που έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους αναλυτές της Wall Street σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης.

"Ο κλάδος των ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού”, ανέφερε ο Άιβς την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι η Tesla κυριαρχεί στην αγορά, η αξία της οποίας αναμένεται να φτάσει τα 5 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία. "Η αγορά... θα έχει πολλούς νικητές σε ολόκληρο τον κόσμο - ειδικά καθώς το ‘πράσινο παλιρροιακό κύμα’ που τροφοδοτεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, στις ΗΠΑ. Ωστόσο, προσθέτοντας το bitcoin στο μείγμα, η μετοχή της Tesla έχει πλέον επιβαρυνθεί με τη μεταβλητότητα και τον θόρυβο της συναισθηματικής διαμάχης γύρω από την επωνυμία της".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Tesla κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο άνω του 740% το 2020. Πλέον, όμως, διαπραγματεύεται χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν όταν εισήχθη στον δείκτη S&P 500 στα τέλη Δεκεμβρίου.

"Η πτώση που έχει καταγραφεί μετά το [tweet του Μασκ] δείχνει πόσο άγριο ‘εργαλείο’ είναι το bitcoin, πόσο υπεραγορασμένο είναι και πόση επιρροή έχει σήμερα ο CEO της Tesla στον χώρο", δήλωσε ο Έρλαμ την Τρίτη. "Δεν είμαι σίγουρος πως οτιδήποτε από αυτά είναι καλό".

Σε ό,τι αφορά τον Μασκ, η καθαρή περιουσία του 49χρονου δισεκατομμυριούχου ανέρχεται στα 166 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, καθώς την Τρίτη μειώθηκε κατά 3,1 δισ. δολάρια μετά την πτώση κατά 12 δισ. δολάρια που κατέγραψε την Δευτέρα.

 

Του Jonathan Ponciano

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text