Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κομισιόν: Η πανδημία καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Συμφωνήθηκε η άμεση επιτάχυνση

Κομισιόν: Η πανδημία καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Συμφωνήθηκε η άμεση επιτάχυνση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: Η πανδημία καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Συμφωνήθηκε η άμεση επιτάχυνση

(Πηγή: bankingnews.gr)

 

Η πανδημία καθυστέρησε σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την 9η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για επιτάχυνση της προσπάθειας βάσει ενός φιλόδοξου σχεδίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Κομισιόν, η έκθεση εκπονήθηκε με φόντο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οδήγησε σε μια γενική ενίσχυση των μέτρων περιορισμού πριν από το τέλος του 2020 και, πιο πρόσφατα, σε ένα κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων λιανικής σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Στο -10% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 με μόνο μερική πρόβλεψη ανάκαμψης για αυτό έτος.

Η πορεία της τουριστικής περιόδου το 2020, λόγω της πανδημίας, επηρέασε αρνητικά το ελληνικό ΑΕΠ, με δεδομένο το βάρος του τουριστικού τομέα στην οικονομία.

Συνέχεια των μεταρρυθμίσεων

Η κυβέρνηση συνέχισε την προσαρμογή των υφιστάμενων δημοσιονομικών μέτρων για την υποστήριξη των ανέργων και των μισθωτών, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί, παρέτεινε τα μέτρα στήριξης για τις εταιρείες και υιθέτησε νέα στοχευμένα μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των εταιρειών.

Μέχρι στιγμής, η απασχόληση έχει στηριχθεί, ιδίως μέσω του νέου χρηματοδοτικού μέσου της ΕΕ για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Αυτές οι δράσεις φαίνεται να ήταν αποτελεσματικές και το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό, παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση.

Οι προκλήσεις για τράπεζες και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πλήρες μέγεθος των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις αναμένεται να γίνει εμφανής μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο με τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, όπως και σε άλλα κράτη μέλη.

Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις.

Παρ' όλα αυτά, παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι αρχές κατάφεραν να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις καλά σε ένα αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της διαχείρισης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σχεδίων ιδιωτικοποίησης και ενεργειακής πολιτικής.

Δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε γοργά σε δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η μια μεταρρύθμιση, αυτή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και την καλύτερη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Φεβρουάριο του 2021 στοχεύει, με τη σειρά του, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των πανεπιστημίων και βελτίωση της ποιότητας της προσφερόμενης εκπαίδευσης.

Επιπλέον, εσωτερικά και εξωτερικά έχουν ξεκινήσει αξιολογήσεις των σχολείων.

Ιδιωτικοποιήσεις

Επίσης, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των συμβουλίων όλων των κρατικών επιχειρήσεων, η οποία ήταν μια συγκεκριμένη δέσμευση.

Η στρατηγική της Εταιρείας συνέχισε να εφαρμόζεται όπως είχε προγραμματιστεί, και οι αρχές ολοκλήρωσαν την προετοιμασία της ενημερωμένης Υπουργικής Καθοδήγησης για την Εταιρεία.

Οι προσφορές ιδιωτικοποίησης έχουν προχωρήσει με το επιτυχές κλείσιμο της συναλλαγής της Μαρίνας του Άλιμου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ καλές είναι οι προοπτικές για την ολοκλήρωση του έργο στο Ελληνικό τους επόμενους μήνες.

Υπήρξε πρόοδος και στις απαραίτητες ενέργειες για την παραχώρηση της Εγνατίας.

Ενεργειακή πολιτική

Στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, οι αρχές έχουν ξεκινήσει τα market tests, κλείνοντας τη μακροχρόνια υπόθεση κατά της εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ, που είναι μια συγκεκριμένη δέσμευση.

Επιβραδυνση λόγω πανδημίας

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο συνολικός ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί σε σημαντικό βαθμό, κυρίως λόγω της πανδημίας.

Εκτός από τις συνεχείς δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία, οι αρχές προχώρησαν επίσης σε ανασχηματισμό πολλών θέσεων - κλειδιών στη διοίκηση στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ αυξημένος ήταν και ο φόρτος εργασίας λόγω των προετοιμασιών του σχεδίου για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, συμφωνήθηκανορισμένοι λεπτομερείς ειδικοί χάρτες πορείας για την προετοιμασία του εδάφους, προκειμένου να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στη δέκατη έκθεση τον Μάιο.

Αυτές περιλαμβάνουν τη συνεχή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ανθρώπινου δυναμικού στην Ανεξάρτητη Αρχή για τα Δημόσια Έσοδα, τη λειτουργία της δομής στρατηγικών έργων για μεγάλες επενδύσεις, τη πρόληψη της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μείωση του υφιστάμενου αποθέματος.

Στα 30,5 δισ. τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι αρχές συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προετοιμασία του σχεδίου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας.

Αυτό είναι ευπρόσδεκτο ωκαθώς η Ελλάδα δικαιούται να λάβει σημαντικά κεφάλαια.

Εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και κατάλληλα, θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ο μηχανισμός της ΕΕ θα διαθέσει 30,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2026, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ μέσω επιχορηγήσεων.

Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αποτελέσουν μέρος του Σχεδίου.

Συμπέρασμα

Συνολικά, αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ωστόσο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη συνεχή στενή και εποικοδομητική δέσμευση των αρχών και τη συμφωνία για ορισμένα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Οι αρχές ενθαρρύνουν την Ελλάδα να συνεχίσει να κινητοποιεί πόρους με σκοπό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να επιτύχει τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις εγκαίρως για τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης, που θα εκδοθεί τον Μάιο.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text