Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Η πανδημία καθυστέρησε σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την 9η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για επιτάχυνση της προσπάθειας βάσει ενός φιλόδοξου σχεδίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Κομισιόν, η έκθεση εκπονήθηκε με φόντο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οδήγησε σε μια γενική ενίσχυση των μέτρων περιορισμού πριν από το τέλος του 2020 και, πιο πρόσφατα, σε ένα κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων λιανικής σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας. Το συνολικό μέγεθος των μέτρων στήριξης αναμένεται να φθάσει περίπου το 9,4% του ΑΕΠ το 2020 και το 6,5% του ΑΕΠ το 2021 ή 11,2 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. που έχουν εγγραφεί στον προύπολογισμό. Διαβάστε εδώ.

 

Διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ,  η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,28%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,520 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,43 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ. (εδώ)

 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 0,3%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019.Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2020 με το 2019. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 9,1% ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020 παρουσίασε αύξηση 1,0%.  Ο Εποχικά Διορθωμένος Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,4%. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο 45 (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών) του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 5,7% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020, μείωση 1,1%. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στην ομάδα 451 (πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων) του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 6,1% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020, μείωση 0,1%. Ο εποχικά διορθωμένος Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο 45 του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020 παρουσίασε μείωση 1,9%. Ο εποχικά διορθωμένος Δείκτης Κύκλου Εργασιών στην ομάδα 451 του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020, παρουσίασε μείωση 2,3%. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Η αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων εμφανίζει τεράστιες προοπτικές και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα και προχωρήσει η θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον κλάδο. Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου των ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Γ. Περιστέρης, προετοιμάζεται για την αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία Ocean Winds, που αποτελεί δημιούργημα δύο μεγάλων εταιρειών του χώρου της γαλλικής Engie και της πορτογαλικής EDP Renewables. Η θέση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα μεικτό σύστημα, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων με ιδιωτική πρωτοβουλία και παράλληλα θα στηρίζεται στην προετοιμασία και τους διαγωνισμούς που θα διενεργήσει το κράτος. (εδώ)

 

Δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019, και επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050 ανέλαβε ο όμιλος Μυτιληναίου. «Οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώνουμε αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Από σήμερα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Διαβάστε εδώ.

 

Η Marfin Investment Group Α.Ε. ενθαρρύνει τους μετόχους της να συμμετάσχουν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2021, μέσω αντιπροσώπων. Επίσης, διευκρινίζει ότι όσοι προσέλθουν στον χώρο διεξαγωγής της ΕΓΣ, θα υποβληθούν σε δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό. Με ξεχωριστή ανακοίνωση, η εταιρεία ενημερώνει για τη διαδικασία άσκησης του ατομικού δικαιώματος των μετόχων για συμμετοχή στη γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης. (εδώ)

 

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα με εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση και έτοιμες μελέτες είναι η αυτό της αντλιοταμίευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την κατασκευή δυο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων, του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας. Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής κοντά στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Καστρακίου. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh. (εδώ)

 

Η πανδημία έπαιξε το ρόλο της στα μεγέθη του ΟΛΠ τα οποία σε επίπεδο εσόδων παρουσίασαν μια μάλλον φυσιολογική κάμψη κατά 16,3 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 10,9%. H μεταβολή αυτή, οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των εσόδων στον τομέα κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας κατά 84,0% και 26,4% ή ποσού €10,5 εκατ. ευρώ και 3,0 εκατ. ευρώ αντίστοιχα καθώς επίσης και στον τομέα διακίνησης αυτοκινήτων κατά 20,3% ή ποσού € 2,8 εκατ. (εδώ)

 

Μπορεί ο ΔEΔΔHE να βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η «Mήδεια», ωστόσο αυτό ούτε κατ' ελάχιστο κλόνισε το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών που συνωστίζονται στην είσοδο της Xαλκοκονδύλη ενόψει του διαγωνισμού για το «πανάκριβο» project που προωθεί προς πώληση η ΔEH, ούτε το συνολικό success story που διαγράφει εδώ και 14-16 μήνες η Δημόσια Eπιχείρηση μοιάζει να επηρέασε στο παραμικρό. Tην ώρα λοιπόν, που ο ΔEΔΔHE περνούσε από την περιπέτεια μιας ανάμεικτης, φορτισμένης δημοσιότητας, η κεφαλαιοποίηση της ΔEH «έσπαγε» το φράγμα - ορόσημο» των 2 δισ. ευρώ, με αύξηση της μετοχής πάνω από 450% μέσα σε ένα χρόνο, στα 8,725 ευρώ, αποτιμώντας πετυχημένες κινήσεις και επιλογές της διοίκησης Στάσση σε πολλά και κατά τεκμήριο δύσκολα «μέτωπα». Διαβάστε εδώ.

 

Ηχηρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας από τον τομέα των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων αναμένεται να προσελκύσει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier της Εθνικής Τράπεζας συνολικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για την προσεχή Παρασκευή 5 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία των non bidding offers είναι η ιταλική doValue, η σουηδική Intrum, το αμερικανικό fund Davidson Kempner – που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για το Galaxy της Alpha Bank – το επίσης αμερικανικό fund Bain Capital και η Pimco. (εδώ)

 

Η AS ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Η/Υ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΕ σε συνέχεια της από 05 Φεβρουαρίου 2021 ανακοίνωσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των 2.944.475,43 €, με κεφαλαιοποίηση κερδών προηγουμένων χρήσεων συνολικού ύψους 3.099.447,82 €, αφαιρουμένου εκ του ποσού αυτού της παρακράτησης φόρου 5%, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4646/2019, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η ανωτέρω εταιρική πράξη, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1042/2015 εξομοιώνεται με διανομή μερίσματος καθαρού ποσού 0,2243235520 ανά μετοχή, ήτοι μικτό ποσό 0,2361300547 €. Προς τούτο θα προβεί εντός της νόμιμης προθεσμίας στην απόδοση παρακρατηθέντος φόρου ποσοστού 5%. Δείτε την την ανακοίνωση της εταιρίας εδώ.

 

Νέα τιμή στόχο τα 9,30 δίνει για τη μετοχή της Σαράντης η Optima Bank, εκτιμώντας ότι έχει περιθώρια ανόδου 6%, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη ρεκόρ στο 2020 με την πανδημία να έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για προϊόντα υγιεινής και οικιακά είδη. Ειδικότερα, η Optima δίνει σήμα "neutral" για τη μετοχή, επισημαίνοντας ότι η διαπραγματεύεται σήμερα στο 13,7 επί των καθαρών της κερδών για το 2021 και 8,4 φορές επί των EBIDTA του 2021, ενώ ιστορικά ο τίτλος της Σαράντης κινούταν στο 15 επί του μελλοντικού P/E και 9 φορές του μελλοντικού EV/EBIDTA, κάτι που δείχνει το περιθώριο ανόδου της.(εδώ)

 

Παρόλο που ακόμη μόνο μία τιτλοποίηση έχει ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα κρατικής εγγύησης Ηρακλής ο οίκος αξιολόγησης  Fitch αναγνωρίζει ότι η όλη διαδικασία θα είναι αποτελεσματική για τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να περιορίσουν την έκθεση τους στα κόκκινα δάνεια.  Προβλέποντας ότι με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών  οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο που συνεπάγεται το «βαρύ φορτίο» των κόκκινων δανείων, η Fitch εκτιμά ότι όλο αυτό θα είναι θετικό για την πιστοληπτική τους ικανότητα (credit positive). (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη δημιουργία 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και/ή των αντίστοιχων κλάδων με στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μια πράσινη, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή Ευρώπη και να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική. Την χρηματοδότηση οι εταίροι θα αντιστοιχίζουν με τουλάχιστον ισοδύναμο ποσό επενδύσεων, όπως αναφέρει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση. Αυτή η συνδυασμένη συνεισφορά αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις για τη στήριξη των μεταβάσεων και να έχει μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, το περιβάλλον και την κοινωνία. (εδώ)

 

Η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 1,5% στις αρχές του έτους, όπως ανακοίνωσε το ερευνητικό ινστιτούτο DIW, καθώς τα μέτρα lockdown για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού έχουν αντίκτυπο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. (εδώ)

 

H αγορά περίμενε με ενδιαφέρον την ομιλία του Προέδρου της Fed στη Γερουσία, ειδικά το σημείο εκείνο που θα αναφερόταν στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων αμερικανικών ομολόγων. Διαβεβαίωσε ότι η Fed αναμένεται να διατηρήσει τη χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για αρκετό διάστημα. Όσον αφορά τον πληθωρισμό ο Πάουελ τόνισε ότι η οικονομία «παραμένει ακόμα μακριά από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό». Παρά τις «comme il faut» δηλώσεις του Πάουελ, η Wall Street κινήθηκε ως επί το πλείστον σε κόκκινο έδαφος - άλλη μια λαμπρή απόδειξη ότι προς το παρόν το θέμα της φορολογίας μπορεί να είναι σημαντικότερο για το επενδυτικό συναίσθημα-  αν και στο τέλος οι απώλειες περιορίστηκαν, με τον  S&P500 και τον Dow να κλείνουν έστω και οριακά με θετικό πρόσημο. Διαβάστε εδώ.

 

Προς ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο κατευθύνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων συνδεδεμένων με ισοτιμίες (stablecoins), όπου θα μπορεί να ασκεί βέτο για την κυκλοφορία τους εντός Ευρωζώνης. Οι προθέσεις της ΕΚΤ αντανακλούν τον προβληματισμό των κεντρικών τραπεζών και σε άλλες χώρες από την αστρονομική αξία των ψηφιακών νομισμάτων σε συνδυασμό με τις απότομες διακυμάνσεις τους, ιδιαίτερα εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου σαν τη σημερινή όπου η παγκόσμια οικονομία ακόμη βάλλεται από την πανδημία του ιού SARS-CoV-2. Εκτός της δυνατότητας άσκησης βέτο στην κυκλοφορία των stablecoins σαν το diem της Facebook, η ΕΚΤ διεκδικεί τη διεξαγωγή ασκήσεων προσομοίωσης μαζί με την επιβολή κριτηρίων για την επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text