Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το "θερινό" πακέτο στήριξης για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα

Το "θερινό" πακέτο στήριξης για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το "θερινό" πακέτο στήριξης για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα

Ένα ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά το Πάσχα προκειμένου να διευκολύνει την μετάβαση εργαζομένων και επιχειρήσεων από την καραντίνα στην κανονικότητα, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι απαιτούμενοι πόροι «δεσμεύονται» ήδη, εξ ου και η αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 11,5 δισ. ευρώ –με λογική συνέπεια την αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος- όπως προέκυψε και από την χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο στόχος είναι να γίνει ομαλή «αποσωλήνωση» των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο οικονομικής επιβίωσης με την αρωγή του κράτους, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολη η απότομη ανάληψη όλων των οικονομικών βαρών από τις επιχειρήσεις.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλο κίνδυνο για απολύσεις ειδικά μετά τον Ιούλιο που τελειώνουν και οι δεσμεύσεις περί μη μείωσης προσωπικού που έχουν αναλάβει πάνω από 550.000 επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις στο πλαίσιο ων επιστρεπτέων προκαταβολών.

H λογική είναι πολύ συγκεκριμένη. Κρίνεται –και σωστά- ότι οι επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να κάνουν τα πρώτα βήματα ανάκτησης των χαμένων εσόδων της καραντίνας, δεν θα πρέπει από μόνες τους να σηκώσουν όλο το μισθολογικό κόστος ούτε να κληθούν με ίδιες δυνάμεις να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις.

Επίσης, σχεδιάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να γίνει ταχύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει. Οι παραδόσεις στο σπίτι θα γίνουν ακόμη περισσότερο συνήθεια και η τηλεργασία θα καθιερωθεί –και νομικά- τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των προσαρμογών θα χαθούν θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ πωλητές καταστημάτων) και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε άλλες (π.χ πωλήσεις εξ’ αποστάσεων, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κλπ). Για να γίνει αυτή η μετάβαση με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο, θα χρειαστούν προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης τα οποία μάλιστα θα είναι επιδοτούμενα ώστε όσοι μπαίνουν στη διαδικασία να αποκτήσουν καινούργια επαγγελματικά εφόδια να μην το κάνουν με άδειες τσέπες.

Κάποια από τα μέτρα του νέου πακέτου που θα εφαρμοστεί από τον Μάιο και μετά είναι ήδη γνωστά: Μετά την τρίμηνη επιδότηση των επιχειρήσεων για τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων, θα έρθει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 μέσω του οποίου θα επιδοτηθεί το συνολικό ποσό της δόσης.

Επίσης, επειδή αργά η γρήγορα θα σταματήσει το πρόγραμμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών ώστε να «μοιραστεί» το μισθολογικό κόστος ανάμεσα στον εργοδότη και στο κράτος ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Η στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου είναι πάνω στο τραπέζι αλλά αναμένεται ότι –αν υιοθετηθεί- θα γίνει πολύ πιο στοχευμένα ενώ εκτός από τα προγράμματα επιδότησης της κατάρτισης θα υπάρξουν και προγράμματα επιδότησης για τη δημιουργία νεών θέσεων εργασίας (σ.σ ήδη άλλωστε «τρέχει» το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας).

 

Πηγή: liberal.gr - Νίκος Ζαργάνης

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text