Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αγορά ηλεκτρισμού: Τι έδειξε το market test για τα πακέτα ρεύματος της ΔΕΗ

Αγορά ηλεκτρισμού: Τι έδειξε το market test για τα πακέτα ρεύματος της ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αγορά ηλεκτρισμού: Τι έδειξε το market test για τα πακέτα ρεύματος της ΔΕΗ

Το λεγόμενο market test, δηλαδή η διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς σχετικά με το μέτρο της διάθεσης πακέτων ενέργειας της ΔΕΗ προς τους προμηθευτές ρεύματος, ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του μήνα, όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν.

Μετά τη λήξη της διαβούλευσης αναμένεται να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το νέο μέτρο προκειμένου να εκπληρωθεί η ελληνική υποχρέωση για θεραπεία της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι απαντήσεις που έχουν δώσει οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση, δείχνουν ότι η αγορά θέτει χαμηλά τον πήχη ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον ανταγωνισμό στον κλάδο της προμήθειας.

Ως κύρια αιτία, προβάλλεται το γεγονός ότι οι ποσότητες που θα διατεθούν και είναι ίσες αρχικά με το 50% και στη συνέχεια με το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θεωρούνται πολύ μικρές για να αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς.

Οι απαντήσεις των φορέων της αγοράς διαφέρουν ανάλογα και με τη θέση που έχουν στον κλάδο. Έτσι οι καθετοποιημένοι προμηθευτές, που έχουν παρουσία και στην παραγωγή, επισημαίνουν μεταξύ άλλων το ρίσκο, τα προϊόντα αυτά να λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς την ομαλή λειτουργία του ενεργειακού χρηματιστηρίου και ειδικότερα της προθεσμιακής αγοράς.

Στον αντίποδα οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές, που δεν έχουν παρουσία στην παραγωγή, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι ποσότητες ενέργειας που θα διατεθούν είναι πολύ λίγες ώστε να επηρεάσουν τις ισορροπίες στον κλάδο. Επιπλέον στο πλαίσιο της διαδικασίας του market test έχουν κατατεθεί προτάσεις ώστε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της αρχικής τιμής διάθεσης των πακέτων.

Παρά τις επιμέρους ενστάσεις πάντως, οι προμηθευτές της εγχώριας αγοράς δηλώνουν ότι προτίθενται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει προτείνει την διάθεση πακέτων ενέργειας από τη ΔΕΗ, της τάξης των 2 έως 3 TWh σε συγκεκριμένη τιμή. Μάλιστα στο πλαίσιο του market test έγινε γνωστή και η διαδικασία προσδιορισμού της τιμής, που θα γίνεται ως εξής: η ΡΑΕ θα καθορίζει μια αρχική τιμή λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή των futures όπως εκκαθαρίζονται στο χρηματιστήριο ενέργειας, τον προηγούμενο μήνα. Στη συνέχεια η τιμή αυτή θα μειώνεται ανάλογα με την εκτιμώμενη μεταβλητότητα της προημερήσιας αγοράς.

Η διάθεση των πακέτων θα γίνει ανάλογα με τις ποσότητες που θα ζητήσει ο κάθε προμηθευτής και σε περίπτωση που ζητηθούν μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που διαθέτει η ΔΕΗ, τότε ο κάθε προμηθευτής θα παίρνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της ποσότητας που ζήτησε.

Σε περίπτωση που δεν απορροφηθεί όλη η ενέργεια που θα διατεθεί από τη ΔΕΗ, τότε η ΡΑΕ θα μειώσει την τιμή και θα ξαναπροκηρύξει τη διαδικασία με δικαίωμα συμμετοχής όσων συμμετείχαν στην πρώτη διαδικασία.

Σημειώνεται τέλος ότι οι ποσότητες θα διατίθενται από τη ΔΕΗ προς τους προμηθευτές με τη μορφή διμερών συμβολαίων, επιλύοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα που μετρά 14 χρόνια, από την έναρξη της έρευνας σε βάρος της χώρας μας για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη.

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text