Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Καθαρά κέρδη 224 εκατ. ευρώ για ΟΤΕ και οριακή ζημία για ΕΛΠΕ προβλέπει η Axia Ventures

Καθαρά κέρδη 224 εκατ. ευρώ για ΟΤΕ και οριακή ζημία για ΕΛΠΕ προβλέπει η Axia Ventures

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθαρά κέρδη 224 εκατ. ευρώ για ΟΤΕ και οριακή ζημία για ΕΛΠΕ προβλέπει η Axia Ventures

Aν οι χειρότερες επιπτώσεις για τις εισηγμένες εταιρείες αποτυπωθούν στο πρώτο φετινό τρίμηνο, στους ισολογισμούς του 2020, οι πρώτες επιπτώσεις δεν διαμορφώνονται σε δραματικά επίπεδα.

Στις προεπισκοπήσεις αποτελεσμάτων για τα πρώτα αποτελέσματα του 2020 σε ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια που εξέδωσε η Axia Ventures, για τον ΟΤΕ αναμένει αύξηση κερδών ενώ δίδονται και τιμές – στόχοι όπως για τα Ελληνικά Πετρέλαια (7,30 ευρώ) λόγω και της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.

Συγκεριμένα, για τον ΟΤΕ – ο οποίος θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του αύριο – η εταιρεία αναμένει καθαρά κέρδη 224,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,2% .

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, των οποίων ο ισολογισμός θα δημοσιευθεί σήμερα, η επενδυτική εταιρεία εκτιμά για το 2020 οριακές ζημιές 7 εκατ. ευρώ και σε έκθεση της δίνει σύσταση αγοράς με τιμή -στόχο τα 7,30 ευρώ.

OTE

Ειδικότερα, για τον ΟΤΕ -αν και δεν γίνεται αναφορά στο αναμενόμενο μέρισμα της χρήσης του 2020- η επενδυτική αναμένει στα αποτελέσματα του 2020 να διατηρηθούν οι τάσεις ανάπτυξης κυρίως λόγω των ευρυζωνικών υπηρεσιών, τις πωλήσεις VDSL, και τα έσοδα ΙCT ( συμπεριλαμβανομένων της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Απο την άλλη πλευρά, τα έσοδα της συνδρομητικής τηλεόρασης θα επηρεαστούν απο τις εκπτώσεις, αλλά και την διακοπή των υπηρεσιών προς τις κλειστές επιχειρήσεις λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας.

Στην κινητή τηλεφωνία, η Axia αναμένει μια υποχώρηση στην τάση βελτίωσης που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Συνολικά, οι πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2020 εκτιμώνται να σημειώσουν πτώση 1,5% στα 744,3 εκατ. ευρώ, ενω για το σύνολο της χρήσης τα έσοδα στην Ελλάδα θα ανέλθουν σε 2,9 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ΟΤΕ για το 2020 εκτιμάται ότι, θα εμφανίσει μείωση καθώς θα διαμορφωθεί σε 3,2 δισ. ευρώ έναντι 3,9 δισ. ευρώ του 2019.

Τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη θα ανέλθουν σε 1,3 δισ. ευρώ και το αναπροσαρμοσμένο περιθώριο Εbidta θα αυξηθεί σε 40,3% απο 37,4% το 2019.

Ελληνικά Πετρέλαια

Η δυναμική του τομέα διύλισης παραμένει πιεσμένη για ακόμα ένα τρίμηνο, όπως αναφέρει η Axia, ωστόσο, τα αεροπορικά καύσιμα γύρισαν θετικά λόγω κάποιας ομαλοποίησης των πτήσεων μαζί με την χαμηλή προσφορά, σε επίπεδα πάντως χαμηλότερα των προηγούμενων χρόνων.

Στα καύσιμα diesel βελτιώθηκαν τα περιθώρια, αλλά παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λόγω και των αυξημένων αποθεμάτων.

Στις βενζίνες η εποχική αδυναμία επηρεάστηκε απο τις διαδοχικές απαγορεύσεις λειτουργίας της οικονομίας.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, η επενδυτική εταιρεία εκτιμά ότι τα περιθώρια διύλισης θα ανακάμψουν απο -0,8 δολάρια ανά βαρέλι σε 0,2 δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Τα συνολικά περιθώρια διύλισης για το 2020 εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν σε 6,5 δολάρια ανά βαρέλι έναντι 8,7 δολαρίων ανα βαρέλι το 2019.

Τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη Ebidta εκτιμάται ότι, θα ανέλθουν σε 317 εκατ. ευρώ (πτώση 44,6%) εκ των οποίων τα 172 απο την διύλιση, τα 33 εκατ. ευρώ απο την Ελλάδα, τα 57 εκατ. ευρώ απο τις εξαγωγές και τα 65 εκατ. ευρώ απο τον τομέα των πετροχημικών.

Οι όγκοι παραγωγής

Σε επίπεδο όγκων παραγωγής αναμένεται μια μικρή πτώση λόγω και της διακοπής της μονάδας του Ασπροπύργου για 45 ημέρες λόγω συντήρησης.

Σε ότι, αφορά τα αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης αναμένονται ζημιές 7 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 182 εκατ. ευρώ του 2019.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες εκτιμάται πως θα επιταχυνθούν το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς εξαιτίας της συντήρησης της μονάδας του Ασπρόπυργου και κάποια έξοδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο δε καθαρός δανεισμός των ΕΛ.ΠΕ εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί σε 2 δις. ευρώ, έναντι 2,12 δισ. ευρώ το 2019.

 

Πηγή: bankingnews.gr - Δημήτρης Παφίλας

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text