Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ξεχάστε τα "πράσινα" ομόλογα, έρχονται τα ομόλογα "φύσης"

Ξεχάστε τα "πράσινα" ομόλογα, έρχονται τα ομόλογα "φύσης"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

(Πηγή: moneyreview.gr )

 

Το 2020, αναμφίβολα, αποτέλεσε έτος ανάδειξης και κυριαρχίας των «πράσινων» ομολόγων. Δηλαδή ομολόγων, τα οποία συνδέονται με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την στροφή προς την «πράσινη» οικονομία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακολούθησαν και τα λεγόμενα βιώσιμα ομόλογα, τα οποία αποσκοπούν στην χρηματοδότηση δράσεων για την επίτευξη βιώσιμων και μακροπρόθεσμων λύσεων, όχι απαραίτητα περιβαλλοντικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο trend στην αγορά των ομολόγων θα είναι τα nature bonds, ελληνιστί τα ομόλογα φύσης, τα οποία θα αφορούν στόχους βιοποικιλότητας και μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Το Πακιστάν, μάλιστα, θα καταστεί η πρώτη χώρα – μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα προβεί στην αξιοποίηση αυτού του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Το κόστος αποπληρωμής των συγκεκριμένων ομολόγων θα συνδέεται άρρηκτα με τον ρυθμό επίτευξης προκαθορισμένων στόχων ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι εφόσον οι χώρες συμβαδίζουν με τους στόχους, τότε θα πληρώνουν μικρότερο επιτόκιο σε σχέση μ’ αυτό που συμφώνησαν με τους δανειστές.

Το Πακιστάν, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να κάνει χρήση αυτών των ομολόγων, προχωρώντας εντός του 2021 στην πρώτη έκδοση, με στόχο την άντληση 1 δισ. δολαρίων. Άλλωστε, η ασιατική χώρα έχει «βαρύ» απόθεμα άνθρακα στην οικονομία της, το οποίο φιλοδοξεί να μειώσει σταδιακά.

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text