Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Γέλεν: Ανακατονομή των ΕΔΤ για τις φτωχές χώρες

Γέλεν: Ανακατονομή των ΕΔΤ για τις φτωχές χώρες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, υποστήριξε σήμερα μια νέα κατανομή του νομίσματος του ΔΝΤ ή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR, ΕΤΔ), αλλά είπε ότι απαιτούνται ευρείες παράμετροι για την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο χρήσης και διαπραγμάτευσης των αποθεμάτων.

Σε μια επιστολή προς τους αξιωματούχους χρηματοδότησης της G20, η κ. Γέλεν είπε ότι μια νέα κατανομή SDR θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα για φτωχές χώρες και να βοηθήσει τις πολύ αναγκαίες προσπάθειές τους για υγεία και οικονομική ανάκαμψη, αντιστρέφοντας τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Τζάνετ Γέλεν τους ενθάρρυνε επίσης να χρησιμοποιούν περίσσεια ΕΤΔ για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανάκαμψης στις φτωχές χώρες, καθώς και τη συνεχή διμερή χρηματοδότηση.

Ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (ΕΤΔ) είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημωνσυναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του.

Τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα δεν είναι νόμισμα και δεν έχουν φυσική παρουσία όπως το χρήμα, αλλά αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν Απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ (ευρώ, ιαπωνικά γιεν, λίρες, δολάρια κτλ) με τα οποία μπορούν να ανταλλαγούν.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text