Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Στα 1,561 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2021, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,091 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 768 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1,473 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.031 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 495 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020. Διαβάστε εδώ.

 

Ένα ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά το Πάσχα προκειμένου να διευκολύνει την μετάβαση εργαζομένων και επιχειρήσεων από την καραντίνα στην κανονικότητα, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι απαιτούμενοι πόροι «δεσμεύονται» ήδη, εξ ου και η αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 11,5 δισ. ευρώ –με λογική συνέπεια την αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος- όπως προέκυψε και από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαβάστε εδώ.

 

«Παράθυρο» αισιοδοξίας για την επίτευξη των φετινών στόχων της τουριστικής βιομηχανίας, που προσβλέπει σε έσοδα της τάξεως του 50% αυτών που είχαν επιτευχθεί το 2019, ανοίγει μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο βασικές αγορές για την Ελλάδα, όπως η βρετανική, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση να διευκολύνει την είσοδο στη χώρα ξένων επισκεπτών που έχουν εμβολιασθεί, ακόμη και αν χρειασθεί να κινηθεί εκτός κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. (εδώ)

 

Σε 15,8% αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας από 13,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 1.858 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.886 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 9,6% από 9,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 1.961 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 5.109 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2020. Δείτε το δελτίο τύπου της Τράπεζας Της Ελλάδος εδώ.

 

Μια νέα έκθεση με τίτλο «Ψηφιοποίηση: Μια ευκαιρία για την Ευρώπη» καταδεικνύει ότι μία αυξημένη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των αλυσίδων αξίας της Ευρώπης κατά τα επόμενα έξι χρόνια θα μπορούσε να συντελέσει σε αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 18,7% και άνοδο της παραγωγικότητας της χώρας κατά 17,9%, αντίστοιχα. Η συγκεκριμένη έκθεση, που διενεργήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό της Vodafone, εξετάζει τους πέντε βασικούς παράγοντες - συνδεσιμότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο, χρήση υπηρεσιών ίντερνετ, ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες - που μετρώνται από τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI), και αποκαλύπτει ότι ακόμη και μικρές βελτιώσεις μπορούν να έχουν μείζονα αντίκτυπο. (εδώ)

 

Αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας επιχειρήσεων και νοικοκυριών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) αυξήθηκε στις 91,9 μονάδες από 90,7 τον Ιανουάριο. Η αύξηση του δείκτη στην Ελλάδα οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών (στις -22,6 από -28,3 μονάδες τον Ιανουάριο), του λιανικού εμπορίου (-10,1 από -18,9) και των κατασκευών (-16,8 από -25,5). Υποχώρηση σημείωσε η εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας (-10,6 από -10,0 μονάδες) και η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-46,2 από -43,2). (εδώ)

 

Τη δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών στο προσωπικό, με σκοπό την επιβράβευση, προσέλκυση και διακράτηση ικανών προσώπων από την αγορά (π.χ sign-on bonus, bonus επίτευξης συγκεκριμένων στόχων κλπ), αποφάσισε η πλειοψηφία στη έκτακτη γενική συνέλευση της Σαράντης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. (εδώ)

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση της εταιρείας στο CVC Capital Partners. Η τελική έγκριση θα δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης αποτίμησης της εταιρείας που έχει αναθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε εξωτερικό σύμβουλο, προκειμένου να πιστοποιηθεί το εύλογο του τιμήματος πώλησης. (εδώ)

 

Ως ένα θετικό και δη σημαντικό βήμα για την προσπάθεια της Alpha Bank να εξυγιάνει τον ισολογισμό της περιγράφει ο οίκος Moody’s την οριστική συμφωνία της τράπεζας με την Davidson Kempner Capital Management (DK).  Όπως εξηγεί σε σημερινό του σημείωμα η συμφωνία θα διευκολύνει την ολοκλήρωση του προγράμματος τιτλοποίησης Project Galaxy έως το τέλος Ιουνίου. «Μέσω της μεγάλης αυτής τιτλοποίησης, δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE) στην Ευρώπη από το 2016, το ποσοστό των κόκκινων δανείων της Alpha Bank θα περιοριστεί στο 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τράπεζα επίσης θα περιορίσει τον όγκο των στεγαστικών δανείων που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη, τα οποία και είναι εκ των πλέον δύσκολων στην αντιμετώπιση, στα 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020. (εδώ)

 

Το λεγόμενο market test, δηλαδή η διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς σχετικά με το μέτρο της διάθεσης πακέτων ενέργειας της ΔΕΗ προς τους προμηθευτές ρεύματος, ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του μήνα, όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν.Μετά τη λήξη της διαβούλευσης αναμένεται να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το νέο μέτρο προκειμένου να εκπληρωθεί η ελληνική υποχρέωση για θεραπεία της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη.Πάντως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι απαντήσεις που έχουν δώσει οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση, δείχνουν ότι η αγορά θέτει χαμηλά τον πήχη ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον ανταγωνισμό στον κλάδο της προμήθειας. (εδώ)

 

Μέσα «στους επόμενους μήνες» εκτιμά η Κομισιόν ότι μπορεί να επιτευχθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για το μεγάλο project της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μεταξύ του αναδόχου, της Lamda Development και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Από τα προαπαιτούμενα ώστε να γίνει το τελικό βήμα, ένα ακόμη, αυτό που αφορά τη διανομή της έκτασης και σχετίζεται με την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου, πρόκειται να εκπληρωθεί μέσα στο Μάρτιο όπως επισημαίνεται σχετικά στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Διαβάστε εδώ.

 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου περυσινού lockdown, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πόσο πολύ θα βελτιωνόταν η κατάσταση στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα κατά τους επόμενους μήνες. Ήδη η ζήτηση από τον Ιούνιο και μετά έχει αυξηθεί σημαντικά και επιπλέον οι εταιρείες του κλάδου δουλεύουν με αρκετά διευρυμένα μεικτά περιθώρια κέρδους, λόγω της μεγάλης ανόδου που σημείωσε η τιμή του χάλυβα στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτική είναι η οικονομική πορεία της Έλαστρον, της οποίας τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) από τις 200 χιλ. ευρώ του πρώτου περυσινού εξαμήνου εκτινάχθηκαν στο 1,5 εκατ. στο εννεάμηνο, επίδοση που -σύμφωνα με τους αναλυτές- βελτιώθηκε περαιτέρω κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου%, ενώ η Μπήτρος Συμμετοχών κατέχει το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ) αναμένεται να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις σε σχέση με αυτή του εννεαμήνου και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2020. (εδώ)

 

Aν οι χειρότερες επιπτώσεις για τις εισηγμένες εταιρείες αποτυπωθούν στο πρώτο φετινό τρίμηνο, στους ισολογισμούς του 2020, οι πρώτες επιπτώσεις δεν διαμορφώνονται σε δραματικά επίπεδα. Στις προεπισκοπήσεις αποτελεσμάτων για τα πρώτα αποτελέσματα του 2020 σε ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια που εξέδωσε η Axia Ventures, για τον ΟΤΕ αναμένει αύξηση κερδών ενώ δίδονται και τιμές – στόχοι όπως για τα Ελληνικά Πετρέλαια (7,30 ευρώ) λόγω και της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Συγκεριμένα, για τον ΟΤΕ, η εταιρία αναμένει καθαρά κέρδη 224,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,2% . Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η επενδυτική εταιρεία εκτιμά για το 2020 οριακές ζημιές 7 εκατ. ευρώ και σε έκθεση της δίνει σύσταση αγοράς με τιμή -στόχο τα 7,30 ευρώ. (εδώ)

 

Δύο πολύ σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σχεδιάζονται προσεχώς για τις οποίες η επενδυτική κοινότητα, ειδικά του χρηματιστηρίου έχει εικόνα σε γενικές γραμμές εδώ και καιρό για τα εκπονούμενα σχέδια. Η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. και ο Ελλάκτωρ 100 με 130 εκατ ευρώ. Τραπεζίτες και επιχειρηματίες των κλάδων ενέργειας και κατασκευών δίνουν μεγάλη σημασία για την επιτυχία αυτών των δύο εγχειρημάτων, καθώς θα αποτελέσουν σηματωρούς για ευρύτερους σχεδιασμούς. (εδώ)

 

Μικρή επιβράδυνση σημείωσαν οι χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ οι καταθέσεις συνέχισαν να αυξάνονται.  Με ταχύ ρυθμό αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ οι χορηγήσεις δανείων επιβραδύνθηκαν ελαφρά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). (εδώ)

 

Γερμανία και Βρετανία κάλυψαν το 50% αφίξεων και εισπράξεων του τουρισμού το 2020, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο. Το 2020, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εν γένει εμφάνισαν μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 4,280 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 κατά 70,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,840 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της Ε.Ε.-27 κατά 82,0%, οι οποίες έφτασαν σε 1,434 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ζώνης του Ευρώ διαμορφώθηκαν στα 2,390 δισ., μειωμένες κατά 69,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 εκτός της Ζώνης του Ευρώ εμφάνισαν πτώση κατά 77,5% και στα 451 εκατ. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

 

Με ρυθμό 4,1% έτρεξε η αμερικανική οικονομία στο δ΄ τρίμηνο έναντι του 4%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αναθεωρούνταν στο 4,2%. Οι αυξήσεις στις επιχειρηματικές επενδύσεις, στις κρατικές και κυβερνητικές δαπάνες και στις επενδύσεις αποθεμάτων, αντισταθμίστηκαν από την πτώση της προσωπικής κατανάλωσης.Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι η ισχυρή ανάπτυξη αργότερα το 2021, είναι το πιο πιθανό σενάριο για την οικονομία. (εδώ)

 

Κάτι δεν πάει καλά με την αγορά ομολόγων. Το παρήγορο είναι ότι και οι μεγάλες αγορές σε Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ βρίσκονται σε «αναβρασμό», όμως δεν κάνει την κατάσταση πιο «υποφερτή» για τα ελληνικά ομόλογα τα οποία μάλιστα δεν διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση (investment grade). Οι επενδυτές έχουν σίγουρα ξαφνιαστεί από την απότομη πτώση στις τιμές των ομολόγων, η οποία παραπέμπει σε συνθήκες του 2018. Στην εγχώρια αγορά όπως και σε άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης η κατάσταση είναι ελαφρώς χειρότερη καθώς οι πιέσεις που έχουν δεχθεί τα κρατικά χαρτιά είναι μεγαλύτερες. (εδώ)

 

Το 2020, αναμφίβολα, αποτέλεσε έτος ανάδειξης και κυριαρχίας των «πράσινων» ομολόγων. Δηλαδή ομολόγων, τα οποία συνδέονται με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την στροφή προς την «πράσινη» οικονομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακολούθησαν και τα λεγόμενα βιώσιμα ομόλογα, τα οποία αποσκοπούν στην χρηματοδότηση δράσεων για την επίτευξη βιώσιμων και μακροπρόθεσμων λύσεων, όχι απαραίτητα περιβαλλοντικών.Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο trend στην αγορά των ομολόγων θα είναι τα nature bonds, ελληνιστί τα ομόλογα φύσης, τα οποία θα αφορούν στόχους βιοποικιλότητας και μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Διαβάστε εδώ.

 

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μαρτίου. Η Ένωση θέτεισε εφαρμογή ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα βοηθήσει να διευκολυνθούν τα διεθνή ταξίδια. Δείτε την ανακοίνωση της ΙΑΤΑ εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text