Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Δύσκολο το δ΄ τρίμηνο του 2020 για ΕΛΠΕ, εκτιμούν οι αναλυτές

Δύσκολο το δ΄ τρίμηνο του 2020 για ΕΛΠΕ, εκτιμούν οι αναλυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δύσκολο το δ΄ τρίμηνο του 2020 για ΕΛΠΕ, εκτιμούν οι αναλυτές

Για ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον στον κλάδο των διυλιστηρίων, το οποίο «επέβαλαν» οι σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας όλο το 2020, κάνουν λόγο οι αναλυτές ενόψει των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου που ανακοινώνει σήμερα η «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), εκτιμώντας πως τα αναπροσαρμοσμένα EBITDΑ της εισηγμένης θα διαμορφωθούν στα 62 εκατ. ευρώ σε μέσο όρο. Πιο αναλυτικά, οι εκτιμήσεις των αναλυτών των Optima Bank, Eurobank Equities, Pantelakis Securities, Alpha Finance, UBS και AXIA Ventures Group τοποθετούν τα αναπροσαρμοσμένα EBITDΑ των ΕΛΠΕ στο δ΄ τρίμηνο στα 50-74 εκατ., ενώ εκτιμούν ότι οι αναπροσαρμοσμένες ζημίες θα διαμορφωθούν μεταξύ των 15 και 29 εκατ. ευρώ.

Οπως σημείωσε σε πρόσφατη έκθεσή της η UBS για τον ευρωπαϊκό κλάδο των διυλιστηρίων, το 2020 αποτέλεσε ένα πολύ δύσκολο έτος. Αν και στο δ΄ τρίμηνο τα περιθώρια διύλισης έδειξαν σημάδια βελτίωσης, παρέμειναν εξαιρετικά αδύναμα δεδομένου ότι στο γ΄ τρίμηνο είχαν διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Ετσι εκτιμά πως τα EBITDA του κλάδου θα σημειώσουν πτώση 38% στο δ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση και πτώση 6% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω του αρνητικού αντικτύπου της πανδημίας στη ζήτηση για πετρέλαιο, που «χτύπησε» τόσο τα περιθώρια διύλισης όσο και τους όγκους.

Κατά την Optima Bank, το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους θα κλείσει ένα πολύ δύσκολο και ασταθές έτος για τον κλάδο, εν μέσω πρωτοφανών περιορισμών στις μεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο και περικοπών προσφοράς του ΟΠΕΚ. Οσον αφορά τα ΕΛΠΕ ειδικότερα, σημειώνει πως, αν και βρίσκονται σε καλύτερη θέση σήμερα λόγω της ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου συντήρησης του διυλιστηρίου στον Ασπρόπυργο –το οποίο και επηρέασε στο δ΄ τρίμηνο το ήδη αδύναμο περιβάλλον διύλισης–, η ζήτηση καθώς και η ανάκτηση των περιθωρίων διύλισης αναμένεται να είναι πιο αργές, υποδηλώνοντας ότι το 2021 θα είναι ένα μεταβατικό έτος έως την επιστροφή στην κανονικότητα, που αναμένεται για το 2022. Η Optima εκτιμά πως τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA των ΕΛΠΕ θα διαμορφωθούν στα 62 εκατ. (-48% σε ετήσια βάση, -6% σε τριμηνιαία), με τις αναπροσαρμοσμένες ζημίες να διαμορφώνονται στα 14 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2020, από κέρδη 24 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και ζημίες 9 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο. Για το σύνολο του 2020 προβλέπει ότι τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 318 εκατ., με τις ζημίες σε αναπροσαρμοσμένη βάση να διαμορφώνονται στο 1,5 εκατ., από κέρδη 182 εκατ. το 2019.

Με την απόδοση των ΕΛΠΕ να επηρεάζεται τόσο από την αδύναμη δυναμική του τομέα διύλισης όσο και από τα έργα συντήρησης (45 ημέρες διήρκεσαν οι εργασίες), η Axia από την πλευρά της προβλέπει ότι θα καταγράψουν αναπροσαρμοσμένες ζημίες ύψους 19 εκατ. στο δ΄ τρίμηνο, με τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA να υποχωρούν κατά 50% σε ετήσια βάση, στα 60 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή:kathimerini.gr - Ελευθερία Κούρταλη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text