Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Προειδοποίηση Κομισιόν για τις αναστολές δανείων

Προειδοποίηση Κομισιόν για τις αναστολές δανείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προειδοποίηση Κομισιόν για τις αναστολές δανείων

Αυξημένους κινδύνους για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών δημιουργούν οι εκτεταμένες αναστολές δανείων που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης της οικονομίας. Ο υψηλός αριθμός δανείων σε καθεστώς μορατόριουμ –φτάνει τα 20,8 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 9μήνου του 2020– και το κακό ιστορικό των τραπεζών σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων, θα υποχρεώσει όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, σε αυξημένες προβλέψεις, προοπτική που θα υπονομεύσει την ούτως ή άλλως εύθραυστη κερδοφορία τους.

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν όπως είναι γνωστό το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, που φτάνει το 35,8%, και η μείωση που επιτεύχθηκε το 2020 οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ύψους 6,8 δισ. ευρώ και στις περιορισμένες εισροές νέων αθετήσεων, χάρις και στο μορατόριουμ. Ο περιορισμός των κόκκινων δανείων αναδεικνύει τον αυξημένο ρόλο που αποκτούν οι εταιρείες διαχείρισης οι οποίες αναλαμβάνουν αυτά τα δάνεια για λογαριασμό των νέων αγοραστών και όπως σημειώνεται στην Εκθεση τα δάνεια που έχουν υπό διαχείριση οι servicers αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2019 και στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 ανήλθαν στα 33 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν επισημαίνει τον θετικό αντίκτυπο που έχει το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση των δανείων τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία στον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου και υπογραμμίζει την ανάγκη να σχεδιαστεί προσεκτικά και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων έτσι ώστε να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος. Οι τράπεζες από την πλευρά τους εφαρμόζουν προγράμματα για τη σταδιακή μετάβαση των δανείων από το μορατόριουμ σε καθεστώς πλήρους αποπληρωμής, αλλά τα προγράμματα αυτά και το κεφαλαιακό κόστος που θα έχουν θα πρέπει, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, να συμφωνηθούν με τις εποπτικές αρχές.

Ειδική αναφορά κάνει η Κομισιόν στην παρατεταμένη αναστολή των πλειστηριασμών, αλλά και όλων των εκτελεστικών μέτρων, που επιβλήθηκε μετά το νέο lockdown στην οικονομία και η οποία όπως επισημαίνεται στην Εκθεση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών και των servicers να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βασικό εργαλείο για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών θα αποτελέσει ο μηχανισμός κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», που αναμένεται να επεκταθεί για άλλους 18 μήνες, προκειμένου να ενταχθούν νέες τιτλοποιήσεις. Οι νέες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο κόστος κινδύνου και θα ελευθερώσουν χώρο στους ισολογισμούς των τραπεζών για νέο δανεισμό, αλλά θα οδηγήσουν επίσης σε μια εφάπαξ απώλεια κεφαλαίου και επαναλαμβανόμενη ζημία στα καθαρά έσοδα από τόκους. Ετσι η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση, καθώς οι θετικές συνθήκες ρευστότητας και τα έσοδα από χρηματοοικονομικά κέρδη θα αντισταθμίσουν εν μέρει μόνο την αύξηση των προβλέψεων.

Οι τράπεζες διαθέτουν άφθονα ταμειακά αποθέματα και χαμηλό κόστος χρηματοδότησης λόγω της σταθερής ανοδικής τάσης των καταθέσεων σε συνδυασμό με την επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει το ευρωσύστημα. Επιπλέον, έχουν επωφεληθεί από τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων, αλλά η προοπτική κερδοφορίας θα παραμείνει εύθραυστη, περιορίζοντας την ικανότητα δημιουργίας εσωτερικών κεφαλαίων.

 

Πηγή: kathimerini.gr - Ευγενία Τζώρτζη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text