Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μπαράζ θετικών εκθέσεων από οίκους για τις τιτλοποιήσεις

Μπαράζ θετικών εκθέσεων από οίκους για τις τιτλοποιήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι οίκοι αξιολόγησης υπογραμμίζουν με εκθέσεις τους την πρόοδο που συνεχίζουν να σημειώνουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) και στέλνουν σήμα για αναβάθμιση προσεχώς, ανάλογα και με την πορεία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εν μέσω της πανδημίας, με αφορμή τη συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner, που στρώνει το έδαφος για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης τιτλοποίησης στην Ευρώπη από το 2016.

Ο οίκος Fitch τονίζει πως θα λάβει υπόψη στις επόμενες αξιολογήσεις του τα σοβαρά βήματα προόδου που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες στις τιτλοποιήσεις NPEs παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία το προηγούμενο έτος, χαρακτηρίζοντας πιστωτικά θετική αυτή την εξέλιξη. Οπως επισημαίνει, το ντιλ της Alpha Bank με την Davidson Kempner δείχνει ότι η όρεξη των επενδυτών για τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών είναι ανθεκτική παρά την πανδημία. Εκτιμά πως ο δείκτης NPE της Alpha Bank θα μειωθεί σημαντικά στο 24% από 43% το εννεάμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του κλάδου θα μειωθεί στο 30% στα τέλη του 2021 από 36%.

Κατά τη Fitch, οι συναλλαγές στις οποίες προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν σημαντικά τις κεφαλαιακές αδυναμίες, όσον αφορά το απόθεμα των προβληματικών δανείων, και θα περιορίσουν την ανάγκη για προβλέψεις, ενώ θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω τις νέες εισροές NPEs που προκαλεί η πανδημία. Ωστόσο, οι κίνδυνοι εκτέλεσης των σχεδίων μείωσης των NPEs παραμένουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξουν πρόσθετες ενέργειες από τις τράπεζες καθώς και συστημικές λύσεις, όπως η επέκταση του «Ηρακλή» και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, επισημαίνει.

Η S&P, από την πλευρά της, σημειώνει πως το ντιλ της Alpha Bank με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία αποτελεί ορόσημο στη στρατηγική εξυγίανσης του ισολογισμού της. Ο οίκος χαρακτηρίζει πιστωτικά θετική τη συναλλαγή, καθώς επιταχύνει τον στόχο της Alpha Bank για την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί αρκετά και συγκεκριμένα στο 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στο βασικό της σενάριο, η S&P αναμένει πως τα NPEs στην Ελλάδα θα αρχίσουν να αυξάνονται όταν λήξει το τρέχον έτος η εποπτική ευελιξία γύρω από τους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, αναμένει ότι οι εισροές νέων NPEs και οι σχετικές πιστωτικές απώλειες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερες από αυτές που βίωσαν οι ελληνικές τράπεζες σε περιόδους ύφεσης του παρελθόντος.

Θετική για την αξιολόγηση της Alpha Bank χαρακτηρίζει και η Moody’s τη συμφωνία με την Davidson Kempner, αφού θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης του Project Galaxy μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 και αναμένει και αυτή πως ο ελληνικός δείκτης NPE της συστημικής τράπεζας θα μειωθεί περίπου στο 24%. Επιπλέον, εκτιμά πως αυτή η τιτλοποίηση-μαμούθ θα μειώσει τα πολύ καθυστερημένα NPEs και αυτά που έχουν καταγγελθεί στα 3,2 δισ. από 9,1 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ θα ελαττωθεί επίσης το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων που προστατεύονται βάσει του νόμου Κατσέλη, στα 800 εκατ. από 3,2 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2020. Οπως τονίζει ο οίκος, η ολοκλήρωση του Galaxy θα μετατρέψει την Alpha Bank σε μια πιο υγιή τράπεζα με λιγότερα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της.

 

Πηγή: kathimerini.gr - Ελευθερία Κούρταλη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text