Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πιθανώς διπλή ως το 2035 η κινεζική οικονομία

Πιθανώς διπλή ως το 2035 η κινεζική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

(Πηγή:naftemporiki.gr)

 

Η Κίνα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία, να διπλασιάσει την οικονομία της μέχρι το 2035 και στο δρόμο να «αρπάξει» τα πρωτεία των ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως υποστηρίζει οικονομολόγος της Bank of America.

Με την Κίνα να μεγαλώνει στοχεύοντας να αναδυθεί ως αναπτυγμένη οικονομία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε υποστηρίξει τον περασμένο Νοέμβριο πως θα ήταν εφικτό να διπλασιαστεί το ΑΕΠ της κινεζικής οικονομίας και το κατά κεφαλήν εισόδημα ως το 2035.

Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται μέση ετήσια ανάπτυξη  4,7% για τα επόμενα 15 χρόνια, κάτι που ορισμένοι αναλυτές  θεωρούν  ότι μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ωστόσο, η Έλεν Κιάο, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Ασίας στην BofA Global Research, δήλωσε ότι ορισμένα μέτρα μεταρρύθμισης θα βοηθήσουν την Κίνα να φτάσει εκεί. «Πιστεύουμε ότι η Κίνα θα μπορούσε να το επιτύχει», δήλωσε  την Παρασκευή στο CNBC.

Πέρα από τον διπλασιασμό του ΑΕΠ, ο ασιατικός δράκος  θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γύρω στο 2027 έως το 2028, προέβλεψε η Κιάο.

Η Κίνα ήταν μια από τις λίγες οικονομίες παγκοσμίως που αναπτύχθηκαν το 2020 παρά τις προκλήσεις που έθεσε  η πανδημία του Covid-19. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% πέρυσι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει αύξηση 8,1% φέτος.

Στο μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 5,1% φέτος.

Τι μπορεί να της «κόψει την φόρα»;

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κιάο ανέλυσε τις παραμέτρους που θα εμπόδιζαν την Κίνα από την επίτευξη των  οικονομικών  της στόχων το 2035.

Ανέφερε τρεις λόγους:

Ο γηράσκων πληθυσμός της Κίνας θα βλάψει την πιθανή ανάπτυξή της.

Το υψηλό χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ της θα απειλήσει την οικονομική σταθερότητα

Το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας, το οποίο καθοδηγείται από τις επενδύσεις της χώρας, δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να οδηγήσει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Αυτοί οι παράγοντες θα επιβραδύνουν αλλά δεν θα εκτροχιάσουν  τη συνολική πορεία ανάπτυξης της Κίνας, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ορισμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ανέφερε η έκθεση. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εκείνα που επικεντρώνονται στη σταθεροποίηση του χρέους και πρωτοβουλίες για την προώθηση της περαιτέρω αστικοποίησης και του ανοίγματος του τομέα των υπηρεσιών.

Και πάλι βέβαια το ταξίδι της Κίνας προς τον στόχο του 2035 δεν είναι χωρίς κίνδυνο, δήλωσεη Κιάο στο CNBC, προσθέτοντας ακόμα κι αν η χώρα επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις όπως υποσχέθηκε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει, όπως οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. «Θα παραμείνει γλυκιά και ... ειρηνική αυτή η σχέση; Δεν είμαστε τόσο σίγουροι », είπε.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text