Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Χρονιά των ρεκόρ το 2020 στα αιολικά: Ποιοι είναι οι μεγάλοι "παίκτες"

Χρονιά των ρεκόρ το 2020 στα αιολικά: Ποιοι είναι οι μεγάλοι "παίκτες"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρονιά των ρεκόρ το 2020 στα αιολικά: Ποιοι είναι οι μεγάλοι "παίκτες"

(Πηγή: businessdaily.gr)

 

Το 15% της ενεργειακής ζήτησης καλύφθηκε από την αιολική ενέργεια, επίδοση που φέρνει την Ελλάδα στην όγδοη θέση της Ευρώπης. Οι κορυφαίες εταιρείες και οι νέες επενδύσεις.

Αυξημένη κατά 517 μεγαβάτ ήταν η αιολική παραγωγή ενέργειας στη χώρα το 2020 και κάλυψε το 15% της ζήτησης για ηλεκτρισμό. επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα στην 8η θέση πανευρωπαϊκά. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση για τα αιολικά στην Ευρώπη από τον σύνδεσμο WindEurope, όπου σημειώνεται ότι το 2020 στη γηραιά ήπειρο υπήρξε πτώση 6% στην αιολική ισχύ που προστέθηκε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση και στον αριθμό ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν πέρυσι και έφτασαν περίπου τις 200, ενώ βρίσκεται στη 12η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πέρυσι.

Σύμφωνα με τη "Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020", που δημοσίευσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), το 2020 ήταν χρονιά ρεκόρ για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, τόσο ως προς την ισχύ των εγκαταστάσεων όσο και αναφορικά με το ποσοστό διείσδυσης στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ειδικότερα, η αιολική ισχύς ξεπέρασε το ορόσημο των 4.000MW και έφθασε τα 4.114 MW, καθώς το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019.

Επιπλέον, κατά το 2020:

Σημειώθηκε η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος που έχει ποτέ παρατηρηθεί στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας, 68,8% τα ξημερώματα (3 π.μ.) της Παρασκευής 6.11.2020

Συνολικά για 1.235 ώρες η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30%

Συνολικά για 2.865 ώρες η διείσδυση μεταβλητών Α.Π.Ε. ήταν πάνω από 30% και για 429 ώρες ήταν πάνω από 50%

Η μεγαλύτερη αιολική παραγωγή στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα παρατηρήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 9.12.2020 (8 μ.μ.- 9μ.μ.)

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 1678 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (15%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όπου βρίσκονται 485 MW (12%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 665 MW (16,2%)

η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (11,7%)

η ENEL Green Power με 368 MW (8,9%)

η EREN με 283 MW (6,9%) και

η Iberdrola Rokas με 271 MW (6,6%)

Στα σκαριά μεγάλες νέες επενδύσεις

Οχτώ νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια ετοιμάζει η Ελλάκτωρ με την EDP Renewables S.A., προϋπολογισμού 489 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο πρόκειται να δημιουργηθούν 182 θέσεις εργασίας.

H επενδυτική πρόταση αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Πρόσφατα επίσης εγκρίθηκε και μία επένδυση για 5 αιολικά πάρκα σε Ξάνθη και Ροδόπη από την εταιρεία Καμαρίδης Global Wire ΑΒΕΕ. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 120 εκατομμύρια ευρώ και η συνολική εγκατεστμένη ισχύς τα 120 MW.  ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα κάνοντας λόγο για ακόμα ένα μεγάλο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Ανοίγει ο δρόμος για τα υπεράκτια αιολικά

Όπως έγραφε το Business Daily, τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα υπεράκτια αιολικά και για την αποθήκευση ενέργειας. Στα σχέδια που εξετάζει το ΥΠΕΝ και η αποζημίωση των επενδυτών κατά την πρώτη περίοδο των έργων. Ήδη μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η μεγάλη συνεργασία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με την εταιρεία OCEAN WINDS για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην ελληνική αγορά.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι στη υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρόλο που οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία έχει ωριμάσει και στόχος του ΥΠΕΝ είναι να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. ΄Όπως σημείωσε, με βάση τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, έως το 2040 η σημαντικότερη πηγή ενέργειας θα είναι τα θαλάσσια αιολικά.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text