Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΛΠΕ: "Βαρύ" τίμημα από την πανδημία- Πατάει "γκάζι" στην ενεργειακή μετάβαση

ΕΛΠΕ: "Βαρύ" τίμημα από την πανδημία- Πατάει "γκάζι" στην ενεργειακή μετάβαση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΠΕ: "Βαρύ" τίμημα από την πανδημία- Πατάει "γκάζι" στην ενεργειακή μετάβαση

Σε 350 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το τίμημα της πανδημίας του COVID – 19 για τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2020, αφού αυτή ήταν η απώλεια λειτουργικών κερδών για τον όμιλο λόγω της πρωτοφανούς πτώσης της ζήτησης που επέφεραν τα διαδοχικά lockdown, αλλά και της μείωσης των περιθωρίων διύλισης.

Ταυτόχρονα η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε υποτίμηση των αποθεμάτων του ομίλου κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι αρκετά δύσκολα θα είναι τουλάχιστον τα δυο πρώτα τρίμηνα του 2021.

Σε ότι αφορά δε την επάνοδο στην κανονικότητα, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ-ΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη κατά το χθεσινό conference call με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους.

Όπως είπε θα χρειαστεί υπομονή για κάποιους μήνες ακόμη σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι πολύ χειρότερο από το αντίστοιχο του 2020 καθώς και ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ πρόσθεσε ότι η επιστροφή σε μια κανονικότητα αντίστοιχη με αυτή του 2019 θα πάρει αρκετό χρόνο ειδικά στον τομέα των μεταφορών αφού η πανδημία έδειξε ότι δεν είναι αναγκαίο πλέον να ταξιδέψει κανείς για να επικοινωνήσει.

Στο πλαίσιο αυτό τα Ελληνικά Πετρέλαια που το 2020 είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 35% από 8.857 εκατ. ευρώ σε 5.782 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα EBIDTA κατά 42% από 572 εκατ. ευρώ σε 333 εκατ. ευρώ, εντείνουν τις προσπάθειες τους στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης και της στροφής στην πράσινη ενέργεια με στόχο την επόμενη δεκαετία να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα τους κατά 50%.

Σταδιακή μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας

Η στρατηγική του ομίλου για την ενεργειακή μετάβαση έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται με την εξαγορά και την έναρξη κατασκευής του φωτοβολταικού έργου στην Κοζάνη ισχύος 204 MW το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022. Έως τότε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΕΛ-ΠΕ σε έργα ΑΠΕ θα είναι περίπου 300 MW, ενώ έως το 2025 η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου στην πράσινη ενέργεια θα φθάσει στα 600 MW.

Το χαρτοφυλάκιο των ΕΛ-ΠΕ σε έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης υπολογίζεται σε 1,3 GW.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020 από το σύνολο των 295 εκατ. ευρώ που ήταν οι επενδύσεις του ομίλου το 20% κατευθύνθηκε σε έργα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής βελτίωσης, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 να ξεπερνάει το 35%, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετάβαση του ομίλου σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, παράλληλα με τη σημαντική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βασικών του δραστηριοτήτων.

 

Πηγή: worldenergynews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text