Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Reuters - Der Standard: Η Ελλάδα πρότυπο στο σχεδιασμό για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Reuters - Der Standard: Η Ελλάδα πρότυπο στο σχεδιασμό για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Reuters - Der Standard: Η Ελλάδα πρότυπο στο σχεδιασμό για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Από το 5G, τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την απονομή συντάξεων έως τη συνταγογράφηση, η Ελλάδα επιτυγχάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και της οικονομίας επισημαίνεται από τα διεθνή μέσα

Για ψηφιακή επανάσταση στον τομέα του δημοσίου και σε πρότυπο όσον αφορά τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας κάνει λόγο δημοσίευμα του Reuters, τη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα συνέταξε με επιτελικό τρόπο τις προθέσεις της στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ», σε δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδα Der Standard, με τίτλο «Αγώνας για σχέδιο ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».

Καλείται μάλιστα η κυβέρνηση της Αυστρίας να ... μιμηθεί το ελληνικό πρότυπο.

Κακό παρελθόν

Στο δημοσίευμα του Reuters σχολιάζεται ότι ανατρέπεται στο αρνητικό παρελθόν της ελληνική γραφειοκρατίας καθώς πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επισκέψεις στα γραφεία εργασίας της Ελλάδας ήταν μια δοκιμασία που περιελάμβανε τεράστιες ουρές και βουνά απο φακέλους, συχνά για βασικά δοικητικά ζητήματα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο, με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν το διάστημα αυτό.

Ο εφιάλτης του ΟΑΕΔ

«Ουσιαστικά εν μία νυκτί, τα δύο τρίτα των επισκέψεων δεν ήταν πλέον απαραίτητα», δήλωσε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, επικεφαλής του ΟΑΕΔ στο πρακτορείο

Πνιγμένοι... με χιλιάδες φακέλους και τις μπλε κάρτες εγγραφής του ΟΑΕΔ που γεμιζούν τα γραφεία και χώρο στο πάτωμα, οι διάδρομοι του κτιρίου του οργανισμού εξακολουθούν να προσφέρουν μία τρομακτική πρόκληση για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της πανδημίας για να πραγματοποιήσει η χώρα «άλμα» όσον αγορά τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αλλάξει τα πάντα, από την ενέργεια έως την εκπαίδευση.

Υστέρηση

Η Ελλάδα υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ουραγός στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, και καταλάμβανε τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη όσον αγορά το πεδίο της ψηφιακής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν μεσούσης της πανδημίας αλλά και πόροι δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ενδέχεται να επιταχύνουν το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα.

Περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το ένα πέμπτο των πόρων ύψους 32 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα λάβει η Ελλάδα, προορίζεται για τη μετάβαση στην «πράσινη» και «ψηφιακή» οικονομία.

Περίπου 400 έργα, από δίκτυα οπτικών ινών έως ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων περιλαμβάνονται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025».

«Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε προγραμματίσει για την ανάκαμψη της οικονομίας, θα πρόκειται για πραγματικό μετασχηματισμό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters.

Με… στυλό

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΟΣΑ του 2019, τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι αξίζουν καλύτερη μεταχείριση από κρατικές υπηρεσίες, κάτι που για πολλούς σημαίνει απογοητευτικές επισκέψεις σε υποβαθμισμένα γραφεία όπου τα αρχεία υποθέσεων χάνονται σε βάθος ετών... και στην οσμή της σκόνης των υπογείων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν fax στις αρχές του τρέχοντος έτους...

Η σύνδεση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας δεν είναι δεδομένη και οι... αρχαίοι υπολογιστές που λειτουργούν σε λογισμικό της δεκαετίας του 1990 είναι σύνηθες φαινόμενο.

«Χρησιμοποιούμε ακόμη στυλό για να γράψουμε», δήλωσε ο Δημήτρης, διευθυντής του δημόσιου τομέα που σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από 44 χρόνια υπηρεσίες

«Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για την Ελλάδα να προχωρήσει όπως χρειάζεται, διότι αυτή τη στιγμή υστερεί στους περισσότερους δείκτες», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE).

Ο καταλύτης

Εκτός από τις υποδομές 5G, ήταν απαραίτητη η μεταρρύθμιση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και προγράμματα κατάρτισης για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Εάν συνδυάσετε όλα αυτά, τότε θα μπορούσατε να έχετε σημαντική θετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ», σημείωσε.

«Ακόμη και πριν από την πανδημία, το 80% των υπηρεσιών μας ήταν ψηφιακές», δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος λέει ότι θέλει να εξαλείψει κάθε λόγο επίσκεψης των πολιτών στις εφορίες.

«Φυσικά η πανδημία ήταν καταλύτης και επιτάχυνε τις εξελίξεις», σημείωσε.

Σε άλλους τομείς, η πρόοδος ήταν βραδύτερη.

Απονομή συντάξεων

Για πολλούς συνταξιούχους, η διεκδίκηση της απονομής σύνταξης συνεπάγεται επίσκεψη σε έναν υπάλληλο που χρησιμοποιεί... χαρτί και έναν υπολογιστή για να προσδιορίσει πώς οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα - υπήρξαν τουλάχιστον 13 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης - επηρέασαν τα δικαιώματά τους.

Η διεκπεραίωση των αιτημάτων έχει καθυστερήσει επί μακρόν και ο στόχος για ψηφιοποίηση 80% του συστήματος εντός του έτους φαίνεται φιλόδοξος.

«Η συνταξιοδότηση στην Ελλάδα είναι εφιάλτης», επισημαίνει στο Reuters ο Δημήτρης, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος.

Ελπιδοφόρα σημάδια

Η κυβέρνηση καταγράφει στο ενεργητικό της επενδυτικά σχέδια όπως αυτά της Microsoft και της Amazon και, αν και πολλοί ηλικιωμένοι δεν χρησιμοποιούν υπολογιστή, λειτουργίες smartphone για την υπηρεσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που ξεκίνησε καθώς ξέσπασε η πανδημία και έχει αποδειχθεί επιτυχημένη.

Συνταγογράφηση

Από 1.500 άτομα που είχαν εγγραφεί κατά το άνοιγμα της εφαρμογής, τώρα υπάρχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια χρήστες και σχεδόν το 1/3 των συνταγών φαρμάκων εκδίδονται φηφιακά.

«Το θετικό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι ότι δεν χρειάζεστε απαραίτητα πολύ φυσικό κεφάλαιο», δήλωσε ο Βέττας.

«Χρειάζεστε ανθρώπινο κεφάλαιο και από την άποψη αυτή μπορεί να κάποιος είναι αισιόδοξος η Ελλάδα μπορεί να μετασχηματισθεί».

Der Standard

«Ειδικά η Ελλάδα θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να αποτελέσει πρότυπο.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα συνέταξε με επιτελικό τρόπο τις προθέσεις της στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ», υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, σε σημερινό εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο «Αγώνας για σχέδιο ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βάση χρονολογείται ήδη από το προηγούμενο έτος.

Το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που εκπονήθηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορο Πισσαρίδη, περιλαμβάνει 242 σελίδες και είναι συγκριτικά λεπτομερές.

Ψηφιοποίηση

Όπως σημειώνεται, το κέντρο βάρους του σχεδίου βρίσκεται στην ψηφιοποίηση, η οποία βασίζεται στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, περιλαμβάνει τη μετάβαση στο εξαιρετικά γρήγορο δίκτυο 5G, και με αυτό τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία επικρίνεται ως γραφειοκρατική, αργή και μερικές φορές ως διεφθαρμένη.

Ενέργεια

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως ο δεύτερος πυλώνας, τα μέτρα απεξάρτησης από τον άνθρακα που απαιτούνται από την ΕΕ, συνίστανται σε ηλεκτροκινητικότητα, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2028.

«Επιπλέον, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σημειώνεται, έχει προγραμματίσει μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, προγράμματα για κατάρτιση, μετεκπαίδευση και στενότερη διασύνδεση πανεπιστημίων και οικονομίας», σημειώνει η εφημερίδα, η οποία στη συνέχεια αναφέρεται διεξοδικά στην οικονομικά πληγείσα από την πανδημία Αυστρία, η οποία απέχει μίλια από το προαναφερθέν (ελληνικό) πρότυπο.

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text