Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Axia: Έρχεται ράλι άνω του 200% για την Alpha Bank, σημαντική η ενίσχυση του επενδυτικού story

Axia: Έρχεται ράλι άνω του 200% για την Alpha Bank, σημαντική η ενίσχυση του επενδυτικού story

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Axia: Έρχεται ράλι άνω του 200% για την Alpha Bank, σημαντική η ενίσχυση του επενδυτικού story

Εκρηκτικό ράλι άνω του 200%, με την τιμή της μετοχής της Alpha Bank να φτάνει τα 2,40 ευρώ, βλέπει η Axia  με την ολοκλήρωση του Galaxy που θα ενισχύει σημαντικά το επενδυτικό story της τράπεζας. Και για όποιους εκπλήσσονται από το μέγεθος της ανόδου που εκτιμά ότι θα σημειωθεί στο ταμπλό για τη μετοχή, επισημαίνει πως αυτά τα επίπεδα είναι 25% υψηλότερα από αυτά που βρισκόταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Axia, η συμφωνία με την Davidson Kempner για το Project Galaxy,  είναι το τέλος ενός ταξιδιού που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 με την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha και ακολουθούμενη από την αρχική συμφωνία με την DK τον Νοέμβριο του 2020. Είναι αξιοσημείωτο επίτευγμα το ότι κατάφερε να φτάσει σε αυτό το στάδιο καθώς ουσιαστικά όλες οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19. Η τελική συμφωνία με την DK υποστηρίζει την ικανότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων της συστημικής τράπεζας και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας. Τους τελευταίους μήνες, διάφορες εξελίξεις από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελληνική κυβέρνηση και την ίδια την τράπεζα έχουν βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό story της Alpha Bank, όπως σημειώνει η Axia.

Σε γενικές γραμμές, τονίζει η Axia, οι τρέχουσες προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα, όσον αφορά τις αγορές, είναι πιο εποικοδομητικές σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες, παρά το γεγονός ότι τα σκοτεινά σύννεφα της πανδημίας COVID-19 εξακολουθούν να υπάρχουν, ωστόσο υπάρχει ελπίδα ότι θα εξαφανιστούν. Από τώρα και στο εξής, η εστίαση στρέφεται στην εικόνα του ισολογισμού και των οικονομικών αποτελεσμάτων της Alpha Bank τα επόμενα χρόνια. Η Axia διευρύνει τον ορίζοντα των εκτιμήσεων της στο 2023 (από το 2022), το οποίο και αναμένει να είναι ένα έτος κανονικότητας για το τραπεζικό σύστημα (όπου οι χαμηλότεροι δείκτες NPE και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου θα είναι οι κύριοι "μοχλοί" της βελτίωσης της κερδοφορίας).

Αν και η νέα τιμή-στόχος που δίνει η Axia, τα 2,40 ευρώ (από 1,30 ευρώ πριν) με περιθώρια ανόδου άνω του 200% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό μπορεί να φαίνεται απαιτητική με την πρώτη ματιά, σημειώνει ότι είναι περίπου 25% πάνω από το επίπεδο που διαπραγματευόταν η τιμή της μετοχής τον Ιανουάριο του 2020, πριν από τον COVID-19. Με βάση την τρέχουσα τιμή αγοράς, η Alpha διαπραγματεύεται με P/E στο 2,2x για το 2023 και λογιστική αξία 0,17x, ενώ με βάση την τιμή-στόχο, το 2023 το P/E θα είναι 6,5x και το P/TBV στο 0,52x.

Μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy στο α’ τρίμηνο του 2021, ο δείκτης NPE της Alpha Bank στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 20 μ.β, σε περίπου 24% (pro forma), ενώ όπως εκτιμά η Axia το 2023 ο δείκτης θα φτάσει το 10,2% (με περαιτέρω μείωση των NPEs ύψους 5 δισ. ευρώ μετά το Galaxy), υποστηριζόμενος από τον συνολικό δείκτη κεφαλαίου ο οποίος θα κινηθεί στο 15,2%.

Δεδομένων του ισχυρών επιπέδων για τα εκτιμώμενα προ προβλέψεων κέρδη PPI του ομίλου ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2023, σε συνδυασμό με την επιλογή αύξησης της κεφαλαιακής θέσης με τρόπο που δεν προκαλεί dilution, η έξοδος από τον "ζουρλομανδύα" των NPEs είναι πραγματικότητα. Φυσικά, με χαμηλότερο δείκτη NPE, η Alpha θα σημειώσει βελτιωμένο προφίλ κερδοφορίας, με εκτιμώμενο RoTE 8,4% το 2023 με το κόστους κινδύνου έναντι καθαρών δανείων στις 104 μ.β.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της Alpha Bank, η Axia εκτιμά πως τα καθαρά έσοδα από τόκους NII του ομίλου θα ανακάμψουν από το 2023, υποστηριζόμενα από τους βελτιωμένους όγκους. Επιπλέον, οι προμήθειες του ομίλου αναμένεται να αυξηθούν σε μέσο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR)  4% τo 2019-2023, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις προς το ενεργητικό να διαμορφωθούν στις 59 μ.β από 54 μ.β το 2019, λαμβάνοντας ώθηση από τη δραστηριότητα των πελατών και τη νέα συμφωνία bancassurance με την AXA (Generali).

Τα βελτιωμένα NII και οι προμήθειες, πέρα από άλλα έσοδα και συναλλαγές, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε συνολικά έσοδα 2,1 δισ. ευρώ το 2023. Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου εκτιμάται ότι θα μειωθούν το 2019-2023 με ρυθμό GAGR 3%, με το λόγο κόστους/εσόδων στο 49% το 2023.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text