Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΕΒΕΑ: Αύξηση περίπου 35% στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 2020

ΕΒΕΑ: Αύξηση περίπου 35% στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΒΕΑ: Αύξηση περίπου 35% στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 2020

Το 2020 το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας, εκτιμάται ότι ήταν κοντά στα 11 δισ. ευρώ, το οποίο σημαίνει μια αύξηση περίπου 35% σε σχέση με το 2019. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Δουκίδης σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με θέμα τις εξελίξεις στην αγορά λόγω της πανδημίας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ηλεκτρονικό εμπόριο στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ο ίδιος, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, αναφερόμενος στις προοπτικές είπε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια προοπτική να κινηθούμε γύρω στα 15 δισ. ευρώ ετησίως» και επιπλέον «να πάμε περίπου στις 25.000 ελληνικές εταιρείες με οργανωμένο κανάλι πώλησης -το οποίο, βέβαια, μπορεί να είναι μόνον ψηφιακό ή να συνδυάζεται με το φυσικό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι «ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία, γνωρίζουμε πλέον ότι το μέλλον της αγοράς είναι ψηφιακό. Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούμε. Μικροί και μεγάλοι, σε κάθε τομέα της εμπορικής δραστηριότητας».

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΒΕΑ προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και γενικά. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ψηφιακά εργαλεία, όπως η πλατφόρμα www.directmarket.gr. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΕΑ παρέχει στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους τρόπους και με σύνδεση μόνο σε ένα σημείο. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες του 2021 και για όσο διαρκεί η πανδημία.

Επίσης, το επιμελητήριο δημιούργησε ένα ακόμη εργαλείο για τις επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν πωλήσεις B2B και επηρεάζονται από την αναστολή της διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων. Πρόκειται για το AthEns VtradE, ένα τρισδιάστατο ψηφιακό εκθετήριο, το οποίο φιλοξενεί εικονικά περίπτερα. Το κόστος λειτουργίας και αυτής της υπηρεσίας καλύπτεται από το ΕΒΕΑ για ένα έτος.

Το 2020 το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν αυξημένο περίπου 35% σε σχέση με το 2019

Στην παρέμβαση του ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης ανέλυσε τα ισχύοντα σήμερα για το ηλεκτρονικό εμπόριο διεθνώς και στη χώρα μας, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτό το οποίο ζούμε από πέρυσι με αφορμή την πανδημία είναι ο μεγαλύτερος μετασχηματισμός του λιανεμπορίου τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο ανέρχεται σε 5 τρισ. δολάρια. Το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο, το 2020 αναπτύχθηκε περίπου κατά 25% λόγω της πανδημίας.

Στην Ευρώπη η αγορά είναι γύρω στα 800 δισ., ενώ στην Ελλάδα πιστεύουμε -δεν έχουμε ακόμα τα τελευταία στοιχεία- ότι το 2020 το Ηλεκτρονικό ήταν κοντά στα 11 δισ. ευρώ, το οποίο σημαίνει μια αύξηση περίπου 35% σε σχέση με το 2019.

Το 60% των χρηστών διαδικτύου πλέον στην Ελλάδα έχει κάνει μια αγορά μέσω Ίντερνετ. Αυτό το ποσοστό πέρυσι ήταν 30%. Άρα είχαμε διπλασιασμό των χρηστών. Βέβαια, είμαστε πολύ μακριά από το 92%, που είναι ο μέσος όρος των χρηστών διαδικτύου στη Δυτική Ευρώπη που αγοράζει. Είμαστε ακόμα μακριά από τους μέσους όρους της Ευρώπης.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στο 2020, είδαμε σε κάποιες κατηγορίες δεκαπλασιασμό και εικοσαπλασιασμό των αγορών. Για παράδειγμα, στα τρόφιμα: 11 φορές πάνω κινήθηκε η αγορά του 2020 σε σχέση με το 2019. Όμως, μόνο το 40% των χρηστών, αυτών που αγόρασαν μέσω Ίντερνετ έμειναν ικανοποιημένοι. Άρα είχαμε μια εξάπλωση και λόγω των γνωστών προβλημάτων της πανδημίας, αλλά οι καταναλωτές δεν έμειναν και πολύ ικανοποιημένοι.

Είχαμε προβλήματα στη διαθεσιμότητα προϊόντων και στις παραδόσεις. Υπήρχε υπερφόρτωση των sites και της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, μεγάλη δυσαρέσκεια καταναλωτών και υψηλό κόστος.

Είχαμε όμως και μεγάλες ανακατατάξεις. Είχαμε για πρώτη φορά εταιρείες από την επαρχία να κάνουν τεράστια εθνική κάλυψη. Και μάλιστα, με εξαιρετική εξυπηρέτηση.

Είχαμε νέους παίκτες, αλλά και προϊοντικές κατηγορίες που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα τις αγοράσουμε μέσα από το διαδίκτυο, π.χ. τα τρόφιμα.

Επίσης, είδαμε συνοικιακά καταστήματα να κινούνται ιδιαίτερα δυναμικά. Και βεβαίως, είχαμε σημαντικές ανακατατάξεις στους κλάδους των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, στον χώρο του delivery αυτή τη στιγμή το 2020 είχαμε 8 νέα start ups, 3 εκ των οποίων κάνουν εξαιρετική δουλειά και παίρνουν σημαντικό κομμάτι από τους πολύ γνωστούς κούριερ. Εξειδικεύονται όμως σε συγκεκριμένα προϊόντα».

Προοπτικές

Αναφερόμενος στις προοπτικές ο κ. Δουκίδης είπε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια προοπτική να κινηθούμε γύρω στα 15 δισ. ευρώ ετησίως. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι στην Ελλάδα μετράμε στο ηλεκτρονικό εμπόριο και φυσικά προϊόντα και υπηρεσίες. Το 50% της αγοράς είναι γύρω από τον τουρισμό, από τα ταξίδια, από τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία. Άρα, αυτά τα 15 δισ. ευρώ θα επιτευχθούν, εάν κινηθεί σωστά και ο τουρισμός.

Επίσης, θωρούμε ότι έχουμε μια προοπτική να πάμε περίπου στις 25.000 ελληνικές εταιρείες με οργανωμένο κανάλι πώλησης – το οποίο, βέβαια, μπορεί να είναι μόνον ψηφιακό ή να συνδυάζεται με το φυσικό.

Θα υπάρχει σίγουρα εμπλοκή περισσότερη μικρών εταιρειών, γιατί αυτή τη στιγμή τα εργαλεία που έχουμε είναι πιο φθηνά και μάλιστα, είναι software service. Δεν χρειάζεται να επενδύσεις χρήματα στην αρχή.

Υπάρχουν και κάποια προγράμματα, όπως τώρα αυτό το πρόγραμμα που ‘'τρέχει'' από το υπουργείο Ανάπτυξης για να βοηθηθούν περίπου 18.000 επιχειρήσεις και υπάρχουν και κλαδικοί φορείς που υποστηρίζουν, όπως τα επιμελητήρια ή διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text