Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Νέα δομή και δραστηριότητες για την Τεχνική Ολυμπιακή

Νέα δομή και δραστηριότητες για την Τεχνική Ολυμπιακή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα δομή και δραστηριότητες για την Τεχνική Ολυμπιακή

Ναυτιλία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τουρισμός και real estate είναι οι νέοι τομείς δραστηριότητας του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής όπως αυτές εγκρίθηκαν παμψηφεί στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Με τη ρευστότητα που προκύπτει για τον όμιλο μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς στην Belterra Investments του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, η οικογένεια των βασικών μετόχων της εισηγμένης σκοπεύει να προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στους παραπάνω τομείς αρχής γενομένης από τη ναυτιλία.

Αν και το ποσό που θα προκύψει ως τελικό τίμημα για την παραπάνω συναλλαγή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 5 Μαρτίου, μετά την έκθεση αποτίμησης του συμβούλου Deloitte, εν τούτοις η Τεχνική Ολυμπιακή ήδη έχει προχωρήσει στη σύσταση εταιρειών που θα αποτελέσουν τους βραχίονες ανάπτυξης επενδύσεων στις παραπάνω δραστηριότητες.

Ειδικότερα, ο όμιλος έχει διαθέσει, μέσω της εγγονής εταιρείας, TO Shipping Ltd, το ποσό των 7,8 εκατ. δολαρίων, για να αποκτήσει α) ποσοστό 15% σε έξι πλοιοκτήτριες εταιρείες, οι οποίες προχώρησαν στην απόκτηση ισάριθμων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και β) ποσοστό 85% στη σύσταση πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία έχει καταβάλει προκαταβολή για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το συνολικό κόστος αγοράς των 6 πρώτων πλοίων ανήλθε σε 73,7 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου τα 21,7 εκατ. καλύφθηκαν από δανεισμό, που έλαβαν οι νεοσύστατες πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Πέραν των ναυτιλιακών επενδύσεων – οι οποίες σύμφωνα με πηγές του ομίλου- θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, εξετάζονται οι επενδύσεις απόκτησης ακινήτων πάσης φύσεων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος σύστησε την εταιρεία PFC Premier Finance Corporation LTD, η οποία σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία ξενοδοχειακών εταιρειών ή/και συναφούς αντικειμένου εταιρειών, καθώς επίσης και άλλων κατηγοριών ακινήτων -κτίρια γραφείων, εμπορικά ακίνητα, οικιστικά ακίνητα, εγκαταστάσεις logistics, κ.ά..

Ο όμιλος έχει ήδη συμμετάσχει σε διαγωνισμούς απόκτησης τουριστικών ακινήτων, χωρίς ωστόσο να έχει πλειοδοτήσει ενώ ταυτόχρονα σκανάρει την αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, η ενασχόληση με την distressed αγορά ακινήτων προσφέρει ευκαιρίες, ωστόσο, θα αποφύγει την εμπλοκή σε χρονοβόρες και νομικά επιβαρυμένες περιπτώσεις πωλήσεις ακινήτων.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο όμιλος έχει αναθέσει στην Grant Thornton να συντάξει σχετική συμβουλευτική έκθεση για πιθανές επενδύσεις σε Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Σημειωτέον ότι η μητρική εταιρεία Tεχνική Ολυμπιακή, ως εταιρεία συμμετοχών, θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να συντονίζει όλες τις εταιρείες του ομίλου. Η διοίκηση εκτιμά ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη της παρουσίας του Ομίλου στους επιχειρηματικούς τομείς της ναυτιλίας, των ΑΠΕ, του τουρισμού και του real estate  έως τα τέλη του 2022.

 

Της Πέννυς Κούτρα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text