Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Την τιτλοποίηση Vega κλείνει η τράπεζα Πειραιώς

Την τιτλοποίηση Vega κλείνει η τράπεζα Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Την τιτλοποίηση Vega κλείνει η τράπεζα Πειραιώς

Τη συμφωνία με το σουηδικό όμιλο Intrum για την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Vega αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η τράπεζα Πειραιώς.

Το χαρτοφυλάκιο Vega, συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, αποτελεί τη δεύτερη τιτλοποίηση που υλοποιεί η τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή. Η τιτλοποίηση Vega διαρθρώνεται σε τρία χαρτοφυλάκια Vega I, II και III και η Τράπεζα έχει εντάξει στον Ηρακλή τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Vega αποτελείται από στεγαστικά δάνεια αξίας 1 δισ. ευρώ και άλλα 4 δισ. ευρώ δάνεια εμπορικών επιχειρήσεων και η τιτλοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας Πειραιώς από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έχει προηγηθεί η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix αξίας 1,9 δισ. ευρώ, στο οποίο, η Intrum εξαγόρασε το 30% των mezzanine notes.

Η απο-αναγνώριση των δανείων που περιλαμβάνονται στις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega (1,9 και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α΄ 6μήνου του 2021, μειώνοντας σημαντικά το στοκ των κόκκινων δανείων, που με βάση τα στοιχεία του 9μηνου του 2020 ήταν στα 21,9 δισ. ευρώ.

Ο σουηδικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2017, μέσω του επενδυτικού τους βραχίονα, της Intrum Investments, έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων μέσω εξαγορών χαρτοφυλακίων, αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ, αλλά και στον τομέα του servicing μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που έχει υπογράψει με την Τράπεζα Πειραιώς, ως Intrum Hellas, για την διαχείριση της εξυπηρέτησης (servicing) του συνόλου των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της η Τράπεζα συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ περίπου.

Στις συνολικές απαιτήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που έχει επενδύσει ο σουηδικός όμιλος περιλαμβάνονται το χαρτοφυλάκιο Eclipse που εξαγοράστηκε από την Eurobank, το χαρτοφυλάκιο Earth που εξαγόρασε από κοινού με την Carval από την Εθνική Τράπεζα, το χαρτοφυλάκιο  Aeolus που εξαγόρασε από την PQH και πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο Iris από την τράπεζα Πειραιώς.

Η πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων που έχει εξαγοράσει η Intrum περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά μετά τις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega και το χαρτοφυλάκιο Iris της τράπεζας Πειραιώς, η δραστηριότητά του διευρύνεται στον τομέα των δανείων με εξασφαλίσεις.

 

Πηγή: moneyreview.gr - ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text