Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | MLS: Εξελίξεις φέρνει η νέα αθέτηση δημοσιοποίησης οικονομικών καταστάσεων

MLS: Εξελίξεις φέρνει η νέα αθέτηση δημοσιοποίησης οικονομικών καταστάσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
MLS: Εξελίξεις φέρνει η νέα αθέτηση δημοσιοποίησης οικονομικών καταστάσεων

Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της αθέτησης μιας ακόμη δέσμευσης για τη δημοσιοποίηση οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αναμένεται να βρεθεί η MLS Πληροφορική.

Η εταιρεία του επιχειρηματία Γιάννη Καματάκη που ουσιαστικά τελεί σε καθεστώς default, έχοντας σταματήσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους ομολογιούχους της και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, είχε ανακοινώσει – ύστερα από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – στις 29/1 πως «επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση μέσα στον επόμενο μήνα, να έχουν δημοσιευτεί οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για την χρήση που έληξε στις 31.12.2019».

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, επιβεβαιώνοντας όσους προέβλεπαν το αντίθετο. Ότι, δηλαδή, η MLS θα αθετούσε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της, κάτι που είχε πράξει και προ μηνών όταν ανακοίνωνε (στις 23 Οκτωβρίου 2020) πως παρέλαβε την Τελική Έκθεση Ελέγχου της Deloitte (έπειτα από την επισκόπηση ελέγχου που πραγματοποίησε η ΕΛΤΕ στα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας) και η ολοκλήρωση κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2019 αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί σε 3-4 εβδομάδες.

Η MLS έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πόρισμα της Deloitte πως α) τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της στις 31.12.2018 ήταν 25,383 εκατ., μειωμένα κατά 91 χιλ. ευρώ λόγω κεφαλαιοποιήσεων σε σχέση με τα δημοσιευμένα. Σε αυτά εφαρμόστηκε επιπρόσθετη απόσβεση κατά 4,598 εκατ. ευρώ και απομείωση αξίας 3,552 εκατ. ευρώ λόγω μειωμένων πωλήσεων κατά το 2019 και το α’ εξάμηνο 2020. Η τελική προσαρμοσμένη αναπόσβεστη αξία των άυλων της 31.12.2018 διαμορφώνεται έτσι, σύμφωνα με την Deloitte, σε 17,243 εκατ. ευρώ.

Αν και ορισμένοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων στοιχείων (ώστε να αποτυπώνονται τα στοιχεία της έκθεσης της Deloitte) δεν θα επηρεάσει την ουσία της πρότασης της εταιρείας προς τους ομολογιούχους για roll over των ομολόγων της, η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική. Η δημοσιοποίηση των αναμορφωμένων καταστάσεων, σύμφωνα με έτερους νομικές πηγές, δύναται να αποτελέσει την απαρχή νομικών διεκδικήσεων με συγκεκριμένο, πλέον, νομικό έρεισμα. Για το λόγο αυτό,  αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εταιρεία αποφεύγει «επιμελώς» τη δημοσιοποίησή τους. Κάτι που, πάντως, δεν αναμένεται να συνεχιστεί επί μακρόν καθώς αναμένονται οι σχετικές ενέργειες από τις εποπτικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, όπως πρώτο έχει αναφέρει το newmoney, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν αποστείλει στο απερχόμενο ΔΣ της MLS, καθώς και σε στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης της εταιρείας, κλήσεις σε ακρόαση, στο πλαίσιο της διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων για χειραγώγηση αγοράς. Από πλευράς εταιρείας υπήρξε αίτημα παράτασης της προθεσμίας για ακρόαση. Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της MLS έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ προχωρά και η πειθαρχική διαδικασία για τον ορκωτό ελεγκτή που υπέγραψε τις επίμαχες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Σφίγγει ο κλοιός

Ταυτόχρονα, πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν πως στην υπόθεση ενδεχομένως να υπάρξει και εμπλοκή της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Κατά τα άλλα, η διοίκηση Καματάκη όταν δεν κάνει λόγο για «αρνητικά δημοσιεύματα από τον Τύπο» χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, επιμένει να επαναλαμβάνει τα περί προσπάθειας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση και εξυγίανση της. Στο πλαίσιο αυτό κύκλοι της διοίκησης έχουν αναφερθεί σε συζητήσεις με ελβετο-κυπριακό fund (εσχάτως και από το… Κατάρ), αλλά και ότι δρομολογείται προκαταρκτικός νομικός και οικονομικός έλεγχος στην εταιρεία, με τη διαδικασία να αναλαμβάνει γνωστή ελεγκτική εταιρεία. Άγνωστο συνεχίζει να παραμένει εάν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text