Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: Δεν βλέπει σημάδια επίμονου πληθωρισμού ο Barkin της Fed

ΗΠΑ: Δεν βλέπει σημάδια επίμονου πληθωρισμού ο Barkin της Fed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Richmond, Thomas Barkin υποβάθμισε την πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά των ομολόγων, σε ένα νέο μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν προβληματίζεται, προς το παρόν, από την αύξηση των αποδόσεων.

"Προφανώς έχουμε τον έλεγχο στην καμπύλη των αποδόσεων στο βραχυπρόθεσμο σκέλος", ανέφερε ο Barkin, ο οποίος έχει δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve, μιλώντας στο Bloomberg Television.

"Εάν ο καταλύτης [για την άνοδο των αποδόσεων] είναι οι ειδήσεις από τα εμβόλια - όπως φαίνεται να είναι - ή τα νέα για την υγεία της οικονομίας ή τα νέα για τη δημοσιονομική τόνωση, τότε πιστεύω ότι είναι μια φυσιολογική αντίδραση", πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με την απόδοση στο 10ετές να σκαρφαλώνει σε υψηλό έτους, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα δώσει ώθηση και στον πληθωρισμό.

Ο Barkin ανέφερε επίσης ότι δεν θεωρεί πως οι κινήσεις αυτές στην αγορά αποτελούν σημάδι επίμονου πληθωρισμού. "Ο πληθωρισμός είναι μακροπρόθεσμο φαινόμενο. Καθώς μιλάω με τις επιχειρήσεις στην περιφέρεια μου δεν έχω την αίσθηση για μια επιθυμία ή πρόθεση αύξησης των τιμών πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα".

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει ότι η αναστάτωση στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες αντανακλά την αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές. Στην ομιλία του στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell σημείωσε ότι η άνοδος των αποδόσεων ήταν μια "δήλωση εμπιστοσύνης" στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text