Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο της μετοχής της Aegean και η σύγκριση με την Lufthansa που δανείστηκε 1,6 δισ. με 3% - 3,875%

Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο της μετοχής της Aegean και η σύγκριση με την Lufthansa που δανείστηκε 1,6 δισ. με 3% - 3,875%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο της μετοχής της Aegean και η σύγκριση με την Lufthansa που δανείστηκε 1,6 δισ. με 3% - 3,875%

Η Aegean απέκτησε, δια νόμου, το δικαίωμα να αγοράσει από το Δημόσιο τους τίτλους δικαιωμάτων κτήσης (Warrants) στην αγοραία αξία τους (*), ενω η Γερμανική Lufthansa εξέδωσε ομόλογα 1,6 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει μέρος του κρατικού δανείου διάσωσης που έλαβε από την γερμανική KFW. (ύψους 3 δισ. ευρώ ).

Λίγους μήνες πριν, επίσης, η Lufthansa είχε εκδώσει μετατρέψιμα ομόλογα (σε μετοχές έως το 2025), ύψους 525 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, η Γερμανική αεροπορική εταιρεία εξέδωσε δυο ακόμα ομόλογα, εκ των οποίων το πρώτο ύψους 750 εκατ. ευρώ είχε κουπόνι 3%, ενω το δεύτερο ύψους 850 εκατ. ευρώ εκδόθηκε με επιτόκιο 3,875%.

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις ομολόγων από την Γερμανική Lufthansa, έγιναν ανάρπαστες στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων καθώς δέχθηκε συνολικές προσφορές ύψους 2,6 δισ. ευρώ από τους επενδυτές.

H έκδοση, μάλιστα, των ομολόγων, όπως αναφέρεται, βοηθά την εταιρεία να αποπληρώσει το κρατικό δάνειο δίχως να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις αεροπλάνων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων σε πολύ χαμηλότερες τιμές εξαιτίας της δραματικής πτώσης της αγοράς των αερομεταφορών.

Σε κάθε περίπτωση, η κρατική βοήθεια η οποία δόθηκε απο το Γερμανικό κράτος έχει συγκεκριμένο κόστος, ενω η εταιρεία αποπληρώνει και υποχρεώσεις που λήγουν εντός της χρονιάς ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Γερμανικό κράτος έχει λάβει θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο ενω τέθηκαν περιορισμοί για μερίσματα και πρόσθετες αμοιβές σε ανώτερα στελέχη.

Aegean Airlines: Πως της δόθηκε το δικαίωμα για τα warrants - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή;

Αντίθετα με ότι συνέβη στον γερμανικό αερομεταφορέα, η ελληνική Aegean Airlines θα λάβει εγκεκριμένη - από την Ευρωπαική Ενωση- κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ, εφόσον προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα, η μετοχή της Aegean σημειώνει άνοδο (27% σε μια εβδομάδα, 35,75% σε ένα μήνα).

Αρχικώς, η άνοδος της μετοχής συνδέθηκε με την άνοδο των υπόλοιπων αεροπορικών εταιρειών (Ηνωμένο Βασίλειο) οι οποίες εμφανίζουν αύξηση κρατήσεων έως 300% λόγω του σταδιακού σχεδίου εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου απο την καραντίνα.

Εάν προσέξει, όμως, κανείς τους όρους των τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) της Aegean θα διαπιστώσει ότι, στο τέλος... κερδίζει με μονά- ζυγά και ότι η άνοδος της μετοχής σχετίζεται με το νόμο ενίσχυσης.

Αρκεί, όπως θα δούμε, η τιμή της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή της εξάσκησης της τιμής τους να γίνει όσο τον δυνατόν υψηλότερα, όσο κι αν ακούγεται αυτό παράδοξο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου που κατατέθηκε, τα warrants θα αποδοθούν δωρεάν στην Ελληνική Δημοκρατία και θα παρέχουν το δικαίωμα απόκτησης κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας 0,65 ευρώ οι οποίες θα αντιστοιχούν σε ποσοστό 11,50% του μετοχικού της κεφαλαίου, μετά την ΑΜΚ.

Θα εξασκηθούν, δε, όπως προαναφέρθηκε, σε τιμή ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που θα εκδοθούν με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Ελληνική Δημοκρατία δύναται να δηλώσει πρόθεση άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης μετά την λήξη του δεύτερου έτους απο την εκταμίευση της κρατικής ενίσχυσης.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 του Ν3772/2021 “Εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία της δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης, η εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» δύναται να ασκήσει με δήλωσή της το δικαίωμα προαίρεσης και να αποκτήσει τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών στην αγοραία αξία τους.

Η αγοραία αξία ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» κατά τις τελευταίες εξήντα (60) ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης. Εάν η «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» δεν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τότε ο κάτοχός τους ασκεί το δικαίωμα κτήσης μετοχών σύμφωνα με τους όρους των τίτλων.

Σε περίπτωση που ο κάτοχος των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών είναι το Ελληνικό Δημόσιο, πριν την άσκηση απαιτείται η προηγούμενη κοινοποίηση και έγκριση της πράξης άσκησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

” Εαν λ.χ εκείνη την περίοδο η αγοραία αξία της μετοχής είναι 7 ευρώ και αφαιρέσουμε την τιμή άσκησης (λ.χ 5,50) τότε η άσκηση των δικαιωμάτων απο την Aegean θα πραγματοποιηθεί στα 1,5 ευρώ.

Με λίγα λόγια, εφόσον η πορεία της μετοχής είναι ανοδική, η Aegean θα προχωρήσει στην άσκηση των δικαιωμάτων απόκτησης των μετοχών.

Eπιπρόσθετα, όσο πιο υψηλά είναι η τιμή διάθεσης της αύξησης κεφαλαίου, τόσο λιγότερες θα είναι οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν (Απαιτούμενα κεφάλαια ή 60 εκατ. ευρώ δια την τιμή έκδοσης ).

Η αύξηση κεφαλαίου των 60 (;) εκατ. ευρώ

Πρόσφατα, η Aegean, αιφνιδίασε την αγορά καθώς τα έγγραφα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης μιλούσαν για περιορισμό ή κατάργηση του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου.

Αργότερα, με άλλες δηλώσεις διευκρινίστηκε ότι, θα συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν για αύξηση κεφαλαίου υψηλότερη των 60 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή:bankingnews.gr - Δημήτρης Παφίλας

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text