Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι δυο κρίσιμες ημερομηνίες για το ΑΕΠ και την εξέλιξη των μέτρων

Οι δυο κρίσιμες ημερομηνίες για το ΑΕΠ και την εξέλιξη των μέτρων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι δυο κρίσιμες ημερομηνίες για το ΑΕΠ και την εξέλιξη των μέτρων

Το παρατεταμένο lockdown και η αναμενόμενη έντονα αρνητική επίδοση του ΑΕΠ για την εκκίνηση του έτους διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δυο είναι οι σημαντικοί σταθμοί που βάζουν το πλαίσιο των χειρισμών. Ο ένας έχει να κάνει με τη συνεδρίαση σήμερα του Κολλεγίου των Επιτρόπων όπου αναμένεται να αποφασιστεί παράταση της πολιτικής της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Όπως ανέφερε ήδη από χτες το Reporter.gr η άρση του Συμφώνου Σταθερότητας αναμένεται να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι το 2022, γεγονός που ασφαλώς ανακουφίζει όλες τις οικονομίες και ιδιαίτερα την ελληνική, που είχε τις μνημονιακές δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3.5%. Βέβαια αναμένεται να μπει και η παράμετρος της προώθησης στοχευμένων μέτρων αλλά και της παρακολούθησης κάθε χώρας ξεχωριστά. Ουσιαστικά μπαίνει ένα πρώτο φρένο σε οριζόντιες πολιτικές.

Επόμενος σημαντικός σταθμός έχει να κάνει με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2020. Το ύψος της ύφεσης, αν είναι δηλαδή πάνω ή κάτω του 10,5% που έχει προϋπολογιστεί, θα δείξει και τις αφετηρίες για το 2021 άρα και τα δημοσιονομικά περιθώρια εν όψει και των σεναρίων για τη νέα χρονιά.

Μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στα Παραπολιτικά FM ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ερωτηθείς αν είναι εφικτό το 3,5% ως ρυθμός ανάπτυξης και αν υπάρχει πιθανότητα να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού με βάση τα νέα δεδομένα, απάντησε ότι «οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η επίδοση το 2020 να είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και από αυτά που υποστηρίζουν πολλοί φορείς ή η αντιπολίτευση. Με βάση αυτό θα στηριχτεί και το 2021, γιατί υπάρχει πάντα μια μεταφορά μιας επίδοσης από τη μια χρονιά στην άλλη. Από την άλλη πλευρά, όντως σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις μας η οικονομία λειτουργεί με περισσότερους περιορισμούς από ό,τι λειτουργούσε».

Πλαίσιο μέτρων

Πάντως με δεδομένο τον ασφυκτικό κλοιό από το τρίμηνο ουσιαστικά lockdown η κυβέρνηση, ακολουθώντας και τις επιταγές της Κομισιόν, ξεκινά την υιοθέτηση πλέον στοχευμένων μέτρων όπως φαίνεται και από τις προϋποθέσεις για τις νέες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, την προσπάθεια αξιοποίησης πόρων ΕΣΠΑ για την εστίαση αλλά και τη ρύθμιση για πάγια και δάνεια.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη διαχείριση των οικονομικών πόρων και πιο στοχευμένοι στη βοήθεια που θα δώσουμε, η οποία πρέπει να κατευθυνθεί σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη». Αυτό επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Σκάι 100. Διευκρίνισε, δε, ότι τα κύρια εργαλεία στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για τον Μάρτιο παραμένουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και η επιδότηση των ενοικίων. «Θα διατηρήσουμε τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης όσο παρατείνεται το lockdown, δεν θα σχεδιάσουμε νέο πακέτο μέτρων. Εξάλλου, διαθέτουμε δύο ακόμα εργαλεία που έχουμε ανακοινώσει και πρόκειται να εξειδικεύσουμε, τη ρύθμιση των Επιστρεπτέων 1, 2, 3, αλλά και την επιδότηση δαπανών των επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίκαιη στήριξη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι υπάρχουν αδυναμίες στην προσπάθεια δίκαιης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, εστιάζοντας τόσο στις δηλώσεις αναστολών, όσο και στο ζήτημα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αναφέροντας δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην Επιστρεπτέα 6 κατέθεσαν αίτηση στήριξης 195.000 επιχειρήσεις που είχαν αύξηση τζίρου το 2020 έναντι του 2019. Σε σχέση με το θέμα των αναστολών εργασίας, δήλωσε: «Προσπαθούμε να περιορίσουμε τα φαινόμενα ανορθόδοξης χρήσης των εργαλείων στήριξης, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από αντίστοιχα φαινόμενα ακόμα και σε χώρες με πιο προηγμένα φορολογικά συστήματα, όπως είναι π.χ. οι ΗΠΑ».

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών από τον έκτο κύκλο οι αιτήσεις από μη δικαιούχους επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπέρασαν τις μισές. Τα στοιχεία μάλιστα έδειξαν ότι από τις 721.396 αιτήσεις οι δικαιούχοι είναι μόλις 286.181 με βασικότερες αιτίες απόρριψης της αίτησης είτε την αύξηση τζίρου , είτε, την αδυναμία εμφάνισης δηλωμένου τζίρου τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι αιτίες απόρριψης ήταν πολλαπλές. Αναλυτικά σημειώνεται ότι:

• 138.461 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον τζίρο αναφοράς (τζίρο Ιανουαρίου 2020),

• 175.855 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20% τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον τζίρο αναφοράς,

• 188.804 επιχειρήσεις δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 200 ευρώ. Από αυτές, 21.530 έχουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 και 124.260 επιχειρήσεις έχουν πτώση τζίρου μικρότερη από 20% τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020.

• 194.950 επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη πριν από το 2018, εμφανίζουν αύξηση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019. Από αυτές, 54.796 έχουν αύξηση τζίρου και τον Ιανουάριο του 2021, 45.838 έχουν πτώση τζίρου μικρότερη από 20% τον Ιανουάριο του 2021 και 46.087 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 200 ευρώ.

Πάντως ο κ. Θ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι με τις διαρκείς παρατάσεις του lockdown σχεδόν εξαντλήθηκαν τα κονδύλια στήριξης που είχαν προϋπολογισθεί για το 2021, στα οποία προστέθηκαν και τα κονδύλια του React EU, που επίσης είχαν εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως είπε, λόγω των υγειονομικών εξελίξεων δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς, ωστόσο δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σήμερα.

Φόροι

Όσον αφορά στις φοροελαφρύνσεις, ο κ. Θ. Σκυλακάκης είπε ότι ισχύει ό,τι έχει ήδη ανακοινώσει η Κυβέρνηση, ωστόσο για το 2022 δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπάρχουν αποφάσεις, δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για την πορεία της τρέχουσας χρονιάς. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει στις όποιες δημοσιονομικές αποφάσεις να λάβουμε υπόψη και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και τη στάση των αγορών» επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στον στόχο δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας και στη διατήρηση υγιών και βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών. «Μην ξεχνάμε ότι ακόμα η χώρα δεν έχει μπει στην επενδυτική βαθμίδα και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διαχείριση των δημοσιονομικών μας μεγεθών για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι αγορές έχουν τα μάτια τους στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε, η ΕΚΤ είναι ο “τερματοφύλακας” όλων σε αυτή την προσπάθεια και εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στη μεγάλη ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, να μη βρεθούμε μόνοι μας. Ωστόσο δεν θα διακινδυνεύσουμε τη δυναμική ανάπτυξη που θέλουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της πρόκλησης.

 

Πηγή: Reporter.gr - Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text