Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Θα μείνει άπραγη μπροστά στην αύξηση του κόστους δανεισμού;

ΕΚΤ: Θα μείνει άπραγη μπροστά στην αύξηση του κόστους δανεισμού;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: Θα μείνει άπραγη μπροστά στην αύξηση του κόστους δανεισμού;

(Πηγή: moneyreview.gr)

 

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους δανεισμού στις αγορές ομολόγων, καθώς θεωρούν ότι μπορούν να διαχειριστούν το ρίσκο για την οικονομία μέσω φραστικών παρεμβάσεων και της ευελιξίας του προγράμματος αγορών τίτλων, όπως είπαν πηγές στο Bloomberg.

Ενώ αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν δηλώσει δημοσίως ότι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι αδικαιολόγητη και  θα μπορούσε να υπονομεύσει την Ευρωζώνη, δεν υπάρχει αίσθηση πανικού, λένε οι αξιωματούχοι.

Και χαρακτηρίζουν ως μη αναγκαίο ένα βήμα όπως η επέκταση του ύψους 1,85 τρισ. ευρώ έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, πάντως, δεν διευκρίνισαν εάν ο ρυθμός αγορών της ΕΚΤ έχει επιταχθεί τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της ευελιξίας που της δίνει το πρόγραμμα.

Και όπως επεσήμανε μία πηγή, οι αποδόσεις υποχώρησαν τη Δευτέρα, αφότου στελέχη της ΕΚΤ δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει σε αδικαιολόγητες αυξήσεις του κόστους δανεισμού. Επομένως, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι οι φραστικές παρεμβάσεις είναι αρκετές.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξάνονται από τις αρχές του έτους (και πιο έντονα από τα μέσα του Φεβρουαρίου), εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και επιστροφή του πληθωρισμού. Τα ελληνικά και ιταλικά 10ετή πρωτοστατούν σε αυτή την ανοδική κίνηση, με τις αποδόσεις τους να ενισχύονται περίπου κατά 20 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ενισχύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2020 και των γαλλικών πέρασαν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

Πάντως σήμερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κάτω από το φράγμα του 1%, στο 0,99%. Ωστόσο ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε σήμερα ότι το  μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 3,88%.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η περιοχή βρίσκεται ακόμα σε lockdown και άρα αναμένεται να ανακάμψει αργότερα σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Χθες, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ εξέπληξαν τους επενδυτές, καθώς έδειξαν ότι οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα επιβραδύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι οι policymakers «παρακολουθούν στενά» την αύξηση των αποδόσεων.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text