Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας έδειξε ο "δείκτης φόβου" το Φεβρουάριο

Μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας έδειξε ο "δείκτης φόβου" το Φεβρουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας έδειξε ο "δείκτης φόβου" το Φεβρουάριο

Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Νοέμβριο του 2020,2 ο ΣΔΠ σημείωσε πτώση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Η εν λόγω κάμψη αντανακλά εν μέρει τη βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των προοπτικών για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας της επιβολής νέων έκτακτων μέτρων περιορισμού ή/και αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα. Παράλληλα, ενσωματώνει την επίδραση της έλευσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 που ενισχύει την απορρέουσα αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνολική εξέλιξη της συνδεόμενης υγειονομικής κρίσης. Δεδομένης της έκτασης των περιοριστικών μέτρων και των αναμενόμενων επιπτώσεών τους, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

meiosi-tis-oikonomikis-avevaiotitas-edeixe-o-deiktis-fovoy-to-fevroyario1

 

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV σημείωσε πτώση τον Φεβρουάριο του 2021 φτάνοντας το 23,86% στις 26/2/2021 από 25,43% στις 29/1/2021 (Βλ. Διάγραμμα 2). Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,98%. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη έμεινε κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα φτάνοντας στο 23,71% από 23,62% τον Ιανουάριο του 2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής αγοράς.

meiosi-tis-oikonomikis-avevaiotitas-edeixe-o-deiktis-fovoy-to-fevroyario0

Δείτε το δελτίο τύπου του ΚΕΠΕ εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text