Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα "κλειδιά" του νέου προγράμματος σταθερότητας - προτεραιότητα οι μειώσεις φόρων

Τα "κλειδιά" του νέου προγράμματος σταθερότητας - προτεραιότητα οι μειώσεις φόρων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα "κλειδιά" του νέου προγράμματος σταθερότητας - προτεραιότητα οι μειώσεις φόρων

(Πηγή: capital.gr)

 

Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2022, θα βρίσκονται ανάμεσα στις προτεραιότητες, που θα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2021-2024 το οποίο θα κατατεθεί μέχρι και το τέλος Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

Η -σχεδόν βέβαιη- παράσταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 και υπό προϋποθέσεις και για το 2023, έχει δώσει ήδη μια βαθιά ανάσα στο οικονομικό επιτελείο. Προς το παρόν, περιμένει την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε η πανδημία να περάσει οριστικά σε ύφεση και η οικονομία να αρχίσει να κάνει επανεκκίνηση, πριν από το τέλος του μήνα. Από εκεί και πέρα η μεγάλη προσδοκία είναι η οικονομία να έχει τρία θετικά αναπτυξιακά τρίμηνα για το 2021, ώστε να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ την οποία μάλλον θα προσυπογράφουν και οι ελληνικές αρχές.

Το κρίσιμο έτος θα είναι το 2022, όταν η οικονομία αναμένεται να έχει αφήσει οριστικά πίσω της την πανδημία και να έχει πλέον την βάσιμη προσδοκία να φτάσει ρυθμό 5-5.5% του ΑΕΠ. Μια ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η δυναμική αυτή ανάκαμψη, θα αποτελέσει καταλύτη για την επανεκκίνηση του προγράμματος μείωσης φόρων, που είχε ξεκινήσει το 2019 και διακόπηκε λόγω της πανδημίας Στο κείμενο του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα υπάρχουν αποτυπωμένοι σε ορίζοντα τετραετίας τρείς βασικοί στόχοι:

1. Η μείωση φόρων. Πρώτος σταθμός στην κατεύθυνση αυτή θα είναι να μονιμοποιήσει -με κάποιες τροποποιήσεις- τα δύο μέτρα που εφαρμόζονται φέτος ως έκτακτα: Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% αλλά και την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς θα είναι ότι με τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας, θα εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου μείωσης των φόρων. Μετά τον πρώτο στόχο για τα χρόνια μέχρι και το 2024, θα ξεδιπλώνεται το σχέδιο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του συντελεστή για τις επιχειρήσεις και τέλος τη μείωση ΦΠΑ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει συλληφθεί προηγουμένως ένα μέρος απώλειας από τον βασικό έμμεσο φόρο.

2.  Η μείωση των ελλειμμάτων με επαναφορά σε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα (σχεδόν υποτριπλάσια από το 3,5% του ΑΕΠ που ίσχυε ως το 2019) στο τέλος του 2024.

3. Η μείωση του χρέους ξανά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ από το 2022 με προοπτική να φτάσει ξανά στο 170% του ΑΕΠ το 2024 συνεχίζοντας πια σε σταθερά καθοδική πορεία.

Μεταρρυθμίσεις

Στο πρόγραμμα σταθερότητας θα ενταχθεί και μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (πχ η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με την ΑΑΔΕ ή η μεταφορά της ευθύνης της έκδοσης και της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους ΟΤΑ), οι οποίες εκτός το μεταρρυθμιστικό θα έχουν και οικονομικό αποτέλεσμα αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα.

 

Του Τάσου Δασόπουλου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text