Αρχική | Τμήμα Στατιστικών | Ο συντελεστής “beta” των κλαδικών δεικτών - Πίνακας με εβδομαδιαία ενημέρωση

Ο συντελεστής “beta” των κλαδικών δεικτών - Πίνακας με εβδομαδιαία ενημέρωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο συντελεστής beta (beta coefficient) είναι ένας δείκτης που περιγράφει τη μεταβλητότητα μιας μετοχής ή ενός χαρτοφυλακίου σε σχέση με τη μεταβλητότητα της αγοράς. Ή, με πιο απλά λόγια, περιγράφει το πόσο μεταβάλλεται η τιμή μιας μετοχής ή η απόδοση ενός χαρτοφυλακίου, σε μία συγκεκριμένη μεταβολή της χρηματιστηριακής αγοράς. Ως “αγορά”, συνήθως εννοούμε τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη ενός χρηματιστηρίου, ενώ βέβαια ως “μεγέθη αναφοράς” μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι δείκτες ή ακόμη και τιμές βασικών μετοχών.

 

Πως ερμηνεύονται οι τιμές του beta

 

Beta μεγαλύτερο του 1 (beta > 1): Υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη και του Γενικού Δείκτη και η απόδοση της μετοχής είναι περισσότερο μεταβλητή σε σχέση με την απόδοση του δείκτη. Στην περίπτωση αυτή, λέμε ότι ο δείκτης είναι περισσότερο “επιθετικός” από τον Γενικό Δείκτη. Για παράδειγμα, ένας δείκτης έχει beta ίσο με 1,5, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ότι, σε ένα μεσοχρόνιο διάστημα, για κάθε μεταβολή (αρνητική ή θετική) του Γενικού Δείκτη κατά 1%, η τιμή του κλαδικού δείκτη θα μεταβάλλεται κατά 1,5% (αρνητικά ή θετικά).

Beta μικρότερο του 1 (beta < 1): Η τιμή του δείκτη κινείται λιγότερο “επιθετικά” σε σχέση με το χρηματιστηριακό δείκτη και η κάθε μεταβολή της είναι μικρότερη από τη μεταβολή του δείκτη.

Beta ίσο με τη μονάδα (beta = 1): Στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι η απόδοση του κλαδικού δείκτη θα έχει την ίδια μεταβλητότητα με τις αποδόσεις της αγοράς.

Beta ίσο με μηδέν (beta = 0):Η συσχέτιση του κλαδικού δείκτη και του Γενικού Δείκτη είναι μηδενική και οι τιμές κινούνται ανεξάρτητα.

Beta μικρότερο του μηδενός (beta < 0): Αρνητικό beta σημαίνει ότι η απόδοση του κλαδικού δείκτη κινείται αντίθετα από αυτή της αγοράς (η συσχέτιση των αποδόσεων είναι αρνητική).

 

Οι παρακάτω συντελεστές beta, υπολογίζονται από τη EuroCapital και ενημερώνονται κάθε Δευτέρα πρωί. Παράλληλα, προχωρούμε στη διατήρηση των στοιχείων, ώστε, μετά από μερικές εβδομάδες να μπορούμε να συγκρίνουμε τις τάσεις που σχηματίζονται στην τιμή του beta της κάθε μετοχής.


 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text