Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 226 | Επενδυτική Στρατηγική: Τα 5 επενδυτικά διδάγματα που μάθαμε από την πανδημία

Επενδυτική Στρατηγική: Τα 5 επενδυτικά διδάγματα που μάθαμε από την πανδημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτική Στρατηγική: Τα 5 επενδυτικά διδάγματα που μάθαμε από την πανδημία

Η χρηματιστηριακή κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, δεν ήταν ούτε η πρώτη κρίση που βίωσαν οι αγορές, ούτε η τελευταία, ούτε η μικρότερη ή η μεγαλύτερη. Ήταν απλά μία κρίση -λίγο “περίεργη” βέβαια, αλλά τίποτα περισσότερο.
Και βέβαια, ούτε αυτή τη φορά η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Οι αγορές δεν καταστράφηκαν, αλλά αντίθετα, αντέδρασαν ταχύτατα, “είδαν” τις μεταβολές που επέρχονταν και όχι απλά επανήλθαν, αλλά βοηθήθηκαν από την κρίση, ώστε να κινηθούν σε νέα υψηλότερα επίπεδα!

Ο επενδυτής θα πρέπει να μελετά και να διδάσκεται από τις κρίσεις. Άλλωστε, η εμπειρία είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει “ανοσία” απέναντι σ’ αυτές. Η τελευταία κρίση, η οποία για τις αγορές τελείωσε εδώ και καιρό, προσέφερε, στους προσεκτικούς και επιμελείς επενδυτές, πολλά διδάγματα. Ας δούμε πέντε απ’ αυτά.

Το απρόβλεπτο, κάποια στιγμή θα συμβεί!

Δε γνωρίζουμε τί μορφή θα έχει, πώς θα προκληθεί και ποιά θα είναι η έντασή του, όμως γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή, το απρόβλεπτο θα συμβεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντα να έχουμε ένα σχέδιο δράσης, για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Και “αντιμετώπιση” σημαίνει: Αντίδραση στο απρόβλεπτο, παρακολούθηση της εξέλιξης φαινομένου και αναγνώριση του επερχόμενου τερματισμού των επιδράσεών του. Στις απρόβλεπτες καταστάσεις, θα πρέπει να προσέχουμε την ψυχολογία μας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουμε προσχεδιάσει αντικειμενικούς κανόνες που θα προσδιορίζουν το τί θα κάνουμε, μέσα από τη λογική του συντηρητισμού. Αν περισώσουμε τα κεφάλαιά μας, η αγορά θα μας δώσει και άλλες ευκαιρίες.

Ποιά είναι η φύση και τα χαρακτηριστικά της κρίσης

Όταν ξεσπάει μια κρίση, θα πρέπει να γνωρίζουμε τί και γιατί συνέβη και ποιές είναι οι προεκτάσεις της. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις επιδράσεις της στη χρηματιστηριακή αγορά και να εκτιμήσουμε τη χρονική της εξέλιξη. Η ενημέρωσή μας θα πρέπει να γίνεται από έγκυρες πηγές και να είναι συνεχής, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να ακούμε πολλές απόψεις, συμβουλές και προτροπές, αφού αυτές μόνον σύγχυση μπορούν να μας επιφέρουν.

Ούτε αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Η ιστορία των αγορών είναι η ιστορία των κρίσεών τους που ξέσπασαν ξαφνικά και γκρέμισαν τα πάντα. Αλλά, πάντα, κάποια στιγμή οι αγορές ισορροπούν, αντιδρούν και, στο τέλος, ξεπερνούν τις κρίσεις τους. Συνεχίζουν να υπάρχουν και -διαχρονικά- να ανεβαίνουν. Όμως, κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, νομίζουμε ότι ο κόσμος γύρω μας θα καταστραφεί, το μυαλό μας θολώνει, χάνουμε την ψυχραιμία μας και είτε “παγώνουμε” και δεν αντιδρούμε, είτε αντιδρούμε σπασμωδικά.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, οι ξαφνικές κρίσεις, είναι κομμάτι της επενδυτικής ζωής και εξέλιξης. Ούτε αυτή τη φορά η κρίση θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, από το αποτέλεσμα που είχαν οι προηγούμενες κρίσεις. Κάποια στιγμή θα τελειώσει, το “σύστημα” θα ηρεμήσει και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, μέχρι την επόμενη -ξαφνική και απρόβλεπτη- κρίση.

Πρέπει να ακολουθούμε το επενδυτικό μας σχέδιο

Η ύπαρξη ενός επενδυτικού πλάνου που σχεδιάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Οι μεγάλες απώλειες που προκαλεί μία ξαφνική κρίση, καταστρέφουν την ψυχολογία μας και -συχνά- οδηγούμαστε σε απρόβλεπτη συμπεριφορά. Πρέπει να συνηθίσουμε τον εαυτό μας να λειτουργεί με πειθαρχία. Η πειθαρχία είναι μία από τις κυριότερες αρετές του επενδυτή. Η ύπαρξη και η πειθαρχημένη εφαρμογή ενός “κακού” επενδυτικού πλάνου, είναι καλύτερη από τη μη ύπαρξη πλάνου ή τη μη εφαρμογή του υφιστάμενου.

Δεν πρέπει να αναλαμβάνουμε μεγάλο ρίσκο

Το πιο σημαντικό στη συμμετοχή μας στις χρηματιστηριακές αγορές, δεν είναι να αυξήσουμε τα κεφάλαιά μας, αλλά να τα διατηρούμε. Για να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην αγορά, θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε κεφάλαια. Οι μεγαλύτερες απώλειες κεφαλαίου συμβαίνουν κατά τη φάση απρόοπτων κρίσεων. Και ο λόγοι είναι πάντα οι ίδιοι: Λάθος αντίδραση στο απρόοπτο και ανάληψη μεγάλου ρίσκου, που στόχευε στην εκμετάλλευση της “ευκαιρίας και στην επίτευξη υψηλού κέρδους. Όμως, τα κέρδη συνήθως επιτυγχάνονται στις ανοδικές φάσεις, όταν οι τιμές ανεβαίνουν σταθερά και χωρίς κινδύνους.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: