Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χρηματιστηριακή αγορά, πάντα “κοιτάζει” πέρα από τις τρέχουσες εξελίξεις και προβλήματα. Αντιλαμβάνεται και σταθμίζει τα προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί η υγειονομική κρίση και η αναστάτωση του εμβολιαστικού προγράμματος, αποτιμά και αποδέχεται την καθυστέρηση στηνεπανεκκίνηση της οικονομίας, όμως δε χάνει τη “μεγάλη εικόνα” που, κατά πάσα πιθανότητα και με βάση τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, βρίσκεται μπροστά μας.

Παρά τη διατήρηση των αρνητικών υγειονομικών συνθηκών, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, έχει ξαναβρεθεί σε τροχιά ανόδου και ενισχύεται από τις προσδοκίες για επίτευξη μίας συγκρατημένης οικονομικής ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος και μεγάλης ενίσχυσής της στην περίοδο που θα ακολουθήσει. Οι τιμές των μετοχών απορρόφησαν γρήγορα τους κραδασμούς που προκάλεσαν το τρίτο κύμα της πανδημίας και η αναστάτωση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και ξαναβρέθηκαν σε σημείο όπου, το “ψυχολογικό όριο” των 1.000 μονάδων, να είναι πλέον ορατό και επιτεύξιμο, εντός του 2021. Τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί πάνω από το όριο αυτό, ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 2014.

Ουδείς θα ισχυριστεί ότι τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας, είτε αυτά αφορούν την οικονομία, είτε την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, είτε τις γεωπολιτικές ιδιομορφίες της χώρας μας, παύουν να υπάρχουν. Εξακολουθούν να υφίστανται, όμως δεν είναι αυτά στα οποία είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή της χρηματιστηριακής αγοράς. Από την άλλη πλευρά, κάθε πρόβλημα αντιμετωπίζεται ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά, όταν η οικονομία αναπτύσσεται, όταν η ανεργία μειώνεται και όταν η κοινωνία ανακτά την αυτοπεποίθησή της.

Πάνω στην ίδια λογική κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο το κόσμο. Τα διεθνή υγειονομικά στοιχεία αναφέρουν ότι, το τελευταίο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, ο εμβολιασμός, έστω και με προβλήματα, προχωρά, ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να περιορίζεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον περιορισμό των κρουσμάτων, ο χειμώνας τελειώνει στο βόρειο ημισφαίριο και όλα δείχνουν ότι, η ασθένεια που μόλυνε τον πλανήτη, ακόμη και αν συνεχίσει να υφίσταται, δε θα είναι πλέον πρόβλημα, στο μέγεθος που ήταν μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει κεφάλαια και δυνάμεις ανάπτυξης που θα οδηγήσουν τη διεθνή οικονομία σε ανάπτυξη με ρυθμούς πάνω από 5,0% για το 2021 και ενδεχομένως και για το 2022.

Οι καταναλωτές στις μεγαλύτερες και πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους το απίστευτο ποσό των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αδημονούν να δαπανήσουν, σε κάθε είδους αγορές, ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Το ποσό αυτό, θεωρείται ως η “ελπίδα” των οικονομιών για μία γρήγορη και δυναμική επανεκκίνησή τους, που θα ξαναφέρει τη διεθνή οικονομία σε τροχιά “επιθετικής” ανάπτυξης.

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιτρέψει μια ανεπιθύμητη επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών να εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης επανέλαβε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές διατηρείται εν μέσω των διαταραχών που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα νέο ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Σημαντικός παράγοντας που θα συντελέσει στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και το ξεπέρασμα του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, μέσα στο 2022, όλες οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει ένα μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, απαλλάσσοντας το τραπεζικό σύστημα από ένα δυσβάσταχτο βάρος, ώστε να μπορούν, με απελευθερωμένους πόρους, να προσφέρουν ρευστότητα που στοχεύει στην πραγματική οικονομία. Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική της Κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος είναι η παράταση του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ” (όπου εντάχθηκαν κόκκινα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ύψους € 32 δισ.) και η προσαρμογή του ΤΧΣ σε μια νέα εποχή τραπεζικού συστήματος. Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται μία από τις κυριότερες οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας 3ετίας, που θα συμβάλλει στον τερματισμό μιας τραπεζικής κρίσης, που ξεκίνησε, από το 2010 και που, κατά την εξέλιξή της, υπήρξε ένα μεγάλο “βαρίδι” για την οικονομία της χώρας και τη χρηματιστηριακή αγορά.