AUTOHELLAS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
AUTOHELLAS

“Αντίσταση” στην πανδημία - Βελτίωση ταμειακών ροών

Η δομή της λειτουργίας της εταιρίας, όπως σχηματίστηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία της επέτρεψε την απεξάρτησή της από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων -δραστηριότητα που εξαρτάται καθοριστικά από τον τουρισμό- της επέτρεψε να “αντισταθεί” στην ύφεση της πανδημίας και να αποφύγει έντονα αρνητικά αποτελέσματα. Βεβαίως, η ικανοποιητική της πορεία κατά το 2020, οφείλεται και στις προσαρμογές που έκανε η εταιρία στο πρόγραμμα επενδύσεων σε αυτοκίνητα, αλλά και στην πολιτική αύξησης των μακροχρονίων μισθώσεων.

Οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου έφτασαν στα στα €491,7 εκατομμύρια, μειωμένες κατά 11,5% σε σχέση με το 2019. Τα έσοδα από εκμίσθωση αυτοκινήτων έφτασαν στα € 165,7 εκατομμύρια, μειωμένα κατά 19,9% σε σχέση με το 2019. Τα έσοδα από πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών ήταν € 270,2 εκατομμύρια, μειωμένα κατά 7,6%, σε σχέση με το 2019. Τέλος, οι πωλήσεις από το στόλο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ήταν € 55,8 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 5,7%.

Οι θυγατρικές του εξωτερικού (Κύπρος, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία και Ουκρανία), οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και συνεισφέρουν περίπου το 11% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου), επίσης υπέστησαν μείωση, διαφοροποιημένη από κράτος σε κράτος. Η συνολική μείωση των πωλησεων στο εξωτερικό έφτασε στο 20,7%.

Κατά το 2020, η εταιρία βελτίωσε τις ταμειακές ροές της, μέσω της χρονικής μετάθεσης υποχρεώσεών της και κυρίως μειωμένες αγορές αυτοκινήτων προς ενοικίαση (€ 106 εκατομμύρια έναντι € 170 εκατ. στην προηγούμενη χρήση). Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων κατά € 71 εκατ., έτσι ώστε το ύψος τους να βρεθεί στα € 111 εκατ. Βέβαια, με την πολιτική αυτή θα υπάρξουν αυξημένες υποχρεώσεις και ανάγκη επενδύσεων στο μέλλον, όμως, η εταιρία εκτιμά και ελπίζει ότι σταδιακά θα βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας των αγορών που δραστηριοποιείται.

Για το 2021 εκτιμούμε ικανοποιητική βελτίωση. Αναμένουμε τις πωλήσεις να φτάσουν στα € 520 εκατομμύρια και τα καθαρά μ.φ. κέρδη ανάμεσα στα € 32 και € 34 εκατομμύρια.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text