Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 226 | Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι πετυχημένες κινήσεις της Epsilon Net, που, μέσα σε λίγους μήνες και μέσω εξαγορών, δημιούργησε τις συνθήκες για υπερδιπλασιασμό του μεγέθους της, είναι πιθανό να προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών της Πληροφορικής για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ώστε να δημιουργηθούν και πάλι μεγάλα και ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα (που σήμερα δεν υπάρχουν) που θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις στο χώρο και να πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική ζωή κατά τα επόμενα χρόνια.

****

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη του κύκλου εργασιών όλων των κατηγοριών δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου. Ειδικότερα, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το έτος 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ. Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

****

Η διοίκηση του Ομίλου JUMBO ενημέρωσε ότι, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο λιανεμπόριο λόγω της πανδημικής κρίσης, επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη και κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021.Οι πωλήσεις του Ομίλου, τον Φεβρουάριο 2021, κατέγραψαν πτώση κατά περίπου -34% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες τζίρου, για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς (σημειώνουμε ότι από πέρυσι, η χρήση της εταιρίας ξεκινά την 1/1 και ολοκληρώνεται στις 31/12) εκτιμώνται στο  -19%, από -0,6% κατά τον σχετικά αισιόδοξο Ιανουάριο του 2021. (εδώ). Εν τούτοις, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, μετά από αντίστοιχες ενημερώσεις, αυτά που συμβαίνουν σήμερα, λόγω της πανδημίας, είναι μία κατάσταση που δε μπορούμε να αλλάξουμε και θα πρέπει να αποδεχθούμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, η εταιρία δεν έχει επηρεασθεί σημαντικά και ότι, παραμένει μία από τις καλύτερες εταιρίες της χώρας, έχοντας μία συγκεκριμένη στρατηγική επέκτασης και περαιτέρω μεγέθυνσης, την οποία υλοποιεί. Είχαμε εκφράσει “θετική γνώμη” για τη μετοχή της, προ μερικών εβδομάδων, στην τιμή των € 12,20, γνώμη η οποία εξακολουθεί να ισχύει.

****

Σύμφωνα με τη "Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020", που δημοσίευσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), το 2020 ήταν χρονιά ρεκόρ για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, τόσο ως προς την ισχύ των εγκαταστάσεων όσο και αναφορικά με το ποσοστό διείσδυσης στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.  Ειδικότερα, η αιολική ισχύς ξεπέρασε το ορόσημο των 4.000MW και έφθασε τα 4.114 MW, καθώς το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019. Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται: η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 665 MW (16,2%), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (11,7%), η ENEL Green Power με 368 MW (8,9%), η EREN με 283 MW (6,9%) και η Iberdrola Rokas με 271 MW (6,6%). Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΕΤΑΕΝ εδώ.

****

Όπως έχουμε, σε πολλές περιπτώσεις αναφερθεί, οι ανά το κόσμο θεσμικοί επενδυτές είναι πλέον ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις μετοχές που εντάσσουν στα χαρτοφυλάκιά τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε εταιρίες με υψηλό αρνητικό περιβαλλοντικό “αποτύπωμα”. Η εξέλιξη αυτή έχει άμεση επίδραση στις τιμές των μετοχών των εταιριών αυτών και για το λόγο αυτό, προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και παράλληλα, συμμορφώνονται προς τις νέες επενδυτικές τάσεις.
Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, ο Όμιλος Mytilineos -ο οποίος πρόσφατα πραγματοποίησε και ειδικό συνέδριο για το περιβάλλον και το κλίμα- ανακοίνωσε δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019, και επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050. Αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη και δείχνει τα αντανακλαστικά της εταιρίας απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, “Οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώνουμε αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Από σήμερα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων” (διαβάστε εδώ).
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση του Ομίλου TITAN, η οποία, αναφερόμενη στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι αυτό “βρίσκεται πάντα εντός όλων των προδιαγραφών, με άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις, σύμφωνα με πλήθος μετρήσεων και ελέγχων που υλοποιούνται διαχρονικά στο πλαίσιο του αυστηρού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου”. (εδώ)
Όπως έχουμε αναφέρει, οι εταιρίες αυτές, καθώς και άλλες που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην κατηγορία των εταιριών που θεωρείται ότι “επιβαρύνουν” το περιβάλλον, οι μετοχές τους έχουν υποστεί τις συνέπειες. Και έτσι, ενώ η πορεία των οικονομικών μεγεθών της Mytilineos ή και της Τιτάν, είναι πάρα πολύ ικανοποιητική (η πρώτη μάλιστα κινείται προς την επίτευξη νέου ιστορικού ρεκόρ πωλήσεων και ενδεχομένως και κερδών), οι μετοχές τους δεν αντιδρούν με τον τρόπο ή το ρυθμό που θα έπρεπε ή που αντιδρούσαν στο παρελθόν.

****

Κατά τη διάρκεια του πρώτου περυσινού lockdown, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πόσο πολύ θα βελτιωνόταν η κατάσταση στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα κατά τους επόμενους μήνες. Ήδη η ζήτηση από τον Ιούνιο και μετά έχει αυξηθεί σημαντικά και επιπλέον οι εταιρείες του κλάδου δουλεύουν με αρκετά διευρυμένα μικτά περιθώρια κέρδους, λόγω της μεγάλης ανόδου που σημείωσε η τιμή του χάλυβα στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτική είναι η οικονομική πορεία της Έλαστρον, της οποίας τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) από τις 200 χιλ. ευρώ του πρώτου περυσινού εξαμήνου εκτινάχθηκαν στο 1,5 εκατ. στο εννεάμηνο, επίδοση που -σύμφωνα με τους αναλυτές- βελτιώθηκε περαιτέρω κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Όπως φαίνεται, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου%, ΣΙΔΜΑ - η Μπήτρος Συμμετοχών κατέχει το 25% των μετοχών της) αναμένεται να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις σε σχέση με αυτή του εννεαμήνου και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2020. (εδώ)

****

Η πανδημία έπαιξε το ρόλο της στα μεγέθη του ΟΛΠ τα οποία σε επίπεδο εσόδων παρουσίασαν μια μάλλον φυσιολογική κάμψη κατά 16,3 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 10,9%. H μεταβολή αυτή, οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των εσόδων στον τομέα κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας κατά 84,0% και 26,4% ή ποσού €10,5 εκατ. ευρώ και 3,0 εκατ. ευρώ αντίστοιχα καθώς επίσης και στον τομέα διακίνησης αυτοκινήτων κατά 20,3% ή ποσού € 2,8 εκατ. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 132,9 εκατ. έναντι € 149,2 εκατ. της χρήσης 2019, παρουσιάζοντας μείωση ποσού € 16,3 εκατ. ή ποσοστό -10,9%. Τα συνολικά έξοδα μειώθηκαν κατά -8.8% το 2020 σε € 93,7 εκατ. έναντι € 102,7 εκατ. της χρήσης 2019, παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρέμειναν αμετάβλητα στα  € 58 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε € 36,9 εκατ. έναντι € 47,6 εκατ. της χρήσης 2019, παρουσιάζοντας μείωση ποσού € 10,7 εκατ. ή ποσοστό -22,3% και τα κέρδη μετά από φόρους ανέρχονται σε € 26,4 εκατ. μειωμένα κατά -25% σε σχέση με τα € 35,4 εκατ. της χρήσης 2019. Δείτε την ανακοίνωση του ΟΛΠ εδώ.  Ειδικό σχόλιο για την εταιρία και τις προοπτικές της θα δημοσιεύσουμε στις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr έως την Τρίτη 23/3/3021.

****

Νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ο υφιστάμενος νόμος ο οποίος είχε επιβληθεί μετά τις υποδείξεις των δανειστών, είχε δημιουργήσει έναν “σφικτό εναγκαλισμό” των τραπεζών με ξένους τεχνοκράτες. Η είσοδος τους στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών είχε συνοδευτεί από μεγάλες προσδοκίες για την καθιέρωση υψηλών προδιαγραφών στην εταιρική διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες μόνο σε ένα περιορισμένο βαθμό δικαιώθηκαν. Επιπροσθέτως από τα διοικητικά συμβούλια απομακρύνθηκαν όχι μόνο τραπεζικά στελέχη, αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με πολύχρονη πείρα και βαθιά κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας. Κατά την άποψή μας, αυτή η νομοθετική παρέμβαση αποτελεί ακόμη μία θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της λειτουργικής ευελιξίας και ενίσχυσης των τραπεζών.

****

Κύμα νέων συμφωνιών, εξαγορές χαρτοφυλακίων με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, δίνουν ένα τόνο κοσμογονίας στην ελληνική αγορά “πράσινης” ενέργειας, κάτι που είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί, στο αφιέρωμα που είχαμε δημοσιεύσει για τις “πράσινες επενδύσεις” στο τεύχος του Μαρτίου 2020 (δείτε εδώ). Παράλληλα, πολλές νέες επενδύσεις προγραμματίζονται ή έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται από μεγάλους ομίλους όπως η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Mytilineos και η Ελλάκτωρ. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα στο μακρύ δρόμο των μεταβολών στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος θα παραμένει στις υψηλές βαθμίδες των επενδυτικών επιλογών (και των χρηματιστηριακών αποδόσεων) για το μεγαλύτερο διάστημα της τρέχουσας δεκαετίας. Βεβαίως, όπως συμβαίνει πάντα με νεοεμφανιζόμενους κλάδους που κινούνται με “θόρυβο”, οι μεγάλες αποδόσεις επιτυγχάνονται στα πρώτα χρόνια.

****

Παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2020, από την Alpha Bank, η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει να πληροφορηθεί τα επόμενα βήματα της Τράπεζας προς την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξής της. Ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο, πέραν από την αναγνώριση των κόκκινων δανείων μέσω του Galaxy, στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στην πελατοκεντρική προσέγγιση, με τον επανασχεδιασμό της παροχής νέων προϊόντων και ταχύτερων υπηρεσιών. Ο δεύτερος περιλαμβάνει μία δέσμη δράσεων με στόχο την ευελιξία (agile) του ομίλου, με περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Ο τρίτος περιλαμβάνει το προσωπικό. Η Alpha Bank έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του ταλέντου μέσα από τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας αξιολόγησης και κοινής στοχοθέτησης για όλη την τράπεζα.

****

Το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει επεκτείνει η INFORM ΛΥΚΟΣ μέσω της επένδυσης που πραγματοποίησε για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% και παράλληλα απόκτηση του ελέγχου της Κυπριακής Cloudfin. Με αυτή την επένδυση η INFORM επεκτείνεται στις υπηρεσίες διαχείρισης, αυτόματης αναγνώρισης και καταχώρησης (Process Automation), όλων των τύπων παραστατικών και λοιπών εγγράφων (παραστατικά αγορών, εξόδων, συμβάσεις κλπ) με χρήση Machine Learning (ML) και διασύνδεση με ERP συστήματα. (εδώ)

****

Τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, θα “σημαδέψουν” τη χρηματιστηριακή αγορά και θα προσδιορίσουν την εξέλιξη του επενδυτικού κλίματος για μήνες. Πρόκειται για την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς ύψους € 1 δισεκατομμυρίου, η οποία θα συνδυαστεί με έκδοση έκδοση tier II ύψους 500-600 εκατ.. Η πορεία της μετοχής της τράπεζας κατά το προηγούμενο διάστημα, δείχνει ότι η αύξηση θα πετύχει. Αυτό θα αποτελέσει μία εξαιρετική εξέλιξη για τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και ευρύτερα, για την ελληνική οικονομία.
Θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, ύψους € 60 εκατομμυρίων. Κατά τα φαινόμενα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψή της, ενώ θα αποτελέσει θετική έκπληξη, εάν το ΔΣ της εταιρίας αποφασίσει να αυξήσει το ποσό που θα ζητηθεί από τους μετόχους.
Τέλος, στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση για τη λήψη απόφασης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΚΤΩΡ. Πρόκειται για την πλέον αμφισβητήσιμη περίπτωση, αφού οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων δεν είναι ομαλές -και γενικά, όταν οι σχέσεις δεν είναι ομαλές, η εταιρία αδυνατεί να κινηθεί με βάση τις δυνατότητές της. Το ποσό της αύξησης θα είναι μεγάλο (ενδεχομένως να φθάσει στα € 120 εκατομμύρια). Ενώ η γενική εκτίμηση είναι ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την κάλυψή της, το ερώτημα έχει να κάνει με την εξέλιξη των μετοχικών ισορροπιών στην εταιρία και τη δυνατότητά της να λειτουργήσει κανονικά, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την περίοδο που ακολουθεί.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: