Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 226 | Επισημάνσεις Διεθνών Αγορών

Επισημάνσεις Διεθνών Αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο ενεργειακός κλάδος ήταν από εκείνους που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη βύθιση των τιμών του πετρελαίου στη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020, να προκαλεί αλλεπάλληλα ρήγματα στην αγορά και τις πετρελαϊκές εταιρίες. Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο αυξάνονταν οι ευαισθησίες της επενδυτικής κοινότητας εναντίον των εταιριών που, όπως θεωρείται, η παραγωγική τους διαδικασία ή/και τα προϊόντα τους, επιδρούν επιβαρύνουν τη διαδικασία αλλαγής του κλίματος. Όλα αυτά, αναπόφευκτα έκαναν τους επενδυτές να αποστραφούν τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών (και αρκετών ακόμη κλάδων), με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή τους αξία να συρρικνωθεί. Στη Wall Street  ενεργειακός κλάδος ήταν αυτός με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κυριοτέρων του δείκτη S&P 500, καταγράφοντας απώλειες 37% σε ετήσια βάση, όταν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε το 2020 ενισχυμένος κατά σχεδόν 15%.
Η κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιριών θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά, αφού, μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, αφού αυτή επέδρασε θετικά και οι τιμές ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών. Η συνολική περικοπή της παραγωγής της ομάδας OPEC+ κατά το Φεβρουάριο έφτασε στα 8,125 εκατ. βαρέλια ημερησίως και αναμένεται να φτάσει στα 8,05 εκατ. βαρέλια, τον Μάρτιο.

****

Από την έναρξη του 2021, ο δείκτης Dow Jones έχει κινηθεί ανοδικά κατά +7,1%, σε αντίθεση με το Nasdaq που έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του +3,3%. Και αυτό αποτελεί έκπληξη, διότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου ο Nasdaq είχε καταγράψει άνοδο της τάξης του +56,6%, έναντι +29,9% του Dow. Αν μάλιστα επιλέξουμε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναφοράς, όπως είναι η τελευταία 5ετία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι και εδώ ο Nasdaq κατέγραψε διπλάσια απόδοση από τον Dow Jones, με ποσοστά αποδόσεων 175,2% και 87,6% αντίστοιχα.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text