Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 226 | Η χρονική στιγμή για υψηλές αποδόσεις στις χρηματιστηριακές αγορές!

Η χρονική στιγμή για υψηλές αποδόσεις στις χρηματιστηριακές αγορές!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η χρονική στιγμή για υψηλές αποδόσεις στις χρηματιστηριακές αγορές!

Ο συνδυασμός της ύπαρξης προοπτικών για μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, των δημοσιονομικών μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των πολιτών έναντι της πανδημίας και των πολύ χαμηλών επιτοκίων, προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με το ενδεχόμενο της σταδιακής επιστροφής πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών σε ένα περιβάλλον με υψηλότερο πληθωρισμό.

Όμως, τί μπορεί να σημαίνει αυτό για τις παγκόσμιες αγορές;
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος μελετών της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, οι συνέπειες για τις χρηματιστηριακές αγορές και των περιουσιακών στοιχείων που εμπεριέχουν ρίσκο, γενικά είναι θετικές. Στην παρούσα φάση, η αισιοδοξία των αγορών βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει τεράστιες εισροές κεφαλαίων στις αγορές μετοχών, κάτι που -όπως καθημερινά διαπιστώνουμε- έχει έντονα αυξητικές επιδράσεις στις τιμές των μετοχών και τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Η τάση αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι επενδυτές και οι αποταμιευτές αντιλαμβάνονται ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν. Και καθώς ο πληθωρισμός ανακάμπτει, μαζί του ανακάμπτει και η εμπιστοσύνη προς την οικονομία.

Εάν η ιστορία μπορεί να είναι οδηγός για το παρόν, τότε η παρούσα μεταβατική φάση θα μπορούσε να είναι περίοδος υψηλών χρηματιστηριακών αποδόσεων. “Αυτό που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, εξετάζοντας τη χρηματιστηριακή ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, είναι ότι, στην πραγματικότητα, οι καλύτερες αποδόσεις των μετοχών σημειώνονται κοντά στο χρονικό σημείο όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και οι αποδόσεις των ομολόγων αρχίζουν να αυξάνονται. Η ανοδική κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων συνιστά μία αντανάκλαση των προσδοκιών για υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, προσδοκιών που συνήθως αναπτύσσονται στις τελευταίες φάσεις μιας οικονομικής ύφεσης. Είναι η στιγμή που οι επενδυτές “βλέπουν” μπροστά τους μία περίοδο υψηλής ανάπτυξης και την προεξοφλούν.” Ωστόσο, τα επιτόκια, σήμερα, είναι ακόμα αρκετά χαμηλά για να έχουν θετική επίδραση προς τα περιουσιακά στοιχεία “αυξημένου κινδύνου”, συμπληρώνει ο Peter Oppenheimer. (Ακούστε τις απόψεις του κ. Oppenheimer επί του ζητήματος αυτού - εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text