Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 226 | Το “σύστημα” δείχνει να λειτουργεί ομαλά

Το “σύστημα” δείχνει να λειτουργεί ομαλά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το “σύστημα” δείχνει να λειτουργεί ομαλά

Οι χρηματιστηριακές αγορές ανεβαίνουν όταν τα κεφάλαια που εισέρχονται σ’ αυτές είναι περισσότερα από τα κεφάλαια που εξέρχονται. Για να εισέλθουν νέα κεφάλαια στις αγορές, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία και αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Σήμερα, δείχνουν να υπάρχουν όλα αυτά. Στις ΗΠΑ, απ’ όπου ξεκινούν οι διεθνείς τάσεις, η ρευστότητα στην οικονομία εξακολουθεί να είναι υψηλή, η οικονομία δείχνει να βελτιώνει τη θέση της και να κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης (κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει μέσα στο 2022), οι προβλέψεις ανεβάζουν διαρκώς τα προβλεπόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ οι “απειλές” δείχνουν είτε να περιορίζονται, είτε να κινούνται σε ελεγχόμενο επίπεδο.

Μία από τις απειλές του “οικοδομήματος” της οικονομίας και των αγορών, είναι ο πληθωρισμός. Υπάρχουν αιτιολογημένες ανησυχίες ότι, καθώς αίρονται οι υγειονομικοί περιορισμοί, θα υπάρξει ένα τεράστιο καταναλωτικό κύμα, το οποίο θα οδηγήσει τις τιμές ανοδικά -κάτι που και εμείς είχαμε επισημάνει από το μήνα Δεκέμβριο. Ήδη, η άνοδος των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων, επιβεβαίωσε τους φόβους αυτούς. Αυτό προκάλεσε αστάθεια στις αγορές των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Στο σημείο αυτό, επενέβη ο πρόεδρος της FED κ. Powell -η FED έχει τη δύναμη και τα μέσα να επεμβαίνει στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του πληθωρισμού- δηλώνοντας ότι, εάν απαιτηθεί, η FED θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε το φαινόμενο να διατηρηθεί υπό έλεγχο. Σχεδόν ταυτόχρονα, η (νέα) Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Yellen (τέως πρόεδρος της FED), εκτίμησε ότι, ακόμη και υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού, αυτή θα είναι ελαφρά και προσωρινή.

Παράλληλα, οι κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να συμπαραστέκονται στις κυβερνήσεις στην προσπάθεια καταπολέμησης των συνεπειών της πανδημίας, προετοιμάζοντας παράλληλα το περιβάλλον της “επόμενης μέρας”, όπου οι συνθήκες, οι καταναλωτικές τάσεις και οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, δημιουργούν την πεποίθηση ότι αυτή θα χαρακτηριστεί από μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των οικονομιών, από υψηλό επίπεδο αναπτυξιακών επενδύσεων, από αύξηση της παραγωγικότητας σε διεθνές επίπεδο, από μεταβολές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, αύξηση επιχειρηματικών κερδών και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όλα τα παραπάνω μας λένε ότι, κάθε μέρα, μέσα από τη δυναμική λειτουργία του διεθνούς οικονομικού συστήματος, εμφανίζονται νέες τάσεις, νέες ανακατατάξεις και νέες απειλές. Οι θεματοφύλακες του συστήματος, σε όλο το κόσμο, μέσα από τις δράσεις τους προσπαθούν να διατηρήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα σε ισορροπία και σε ομαλή λειτουργία, ώστε αυτό να επιτελεί το ρόλο του μέσα στη λειτουργία της διεθνούς οικονομίας. Η καθημερινή συνισταμένη απ’ αυτή τη διαρκή αναζήτηση της ισορροπίας, είναι το κλείσιμο των χρηματιστηριακών δεικτών και των δεικτών των υπολοίπων χρηματοοικονομικών αγορών. Προς το παρόν, τα “μηνύματα” των δεικτών είναι ότι το σύστημα λειτουργεί ομαλά και ότι οι απειλές ελέγχονται. Το παρακολουθούμε και διαρκώς προσπαθούμε να το καταλάβουμε και να προσαρμόσουμε της στραγητική μας με βάση τα μηνύματα αυτά.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text