Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 226 | Η πρακτική του “trading blackout”

Η πρακτική του “trading blackout”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πρακτική του “trading blackout”

Όταν, πριν από ένα μήνα, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, κατέρρευσε το ηλεκτρικό δίκτυο στην Πολιτεία του Τέξας, των ΗΠΑ, οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνταν στη συγκεκριμένη περιοχή και που συγχρόνως είναι εισηγμένες σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά, αφενός μεν παρείχαν άμεση πληροφόρηση προς τους μετόχους τους για όσα συνέβησαν και για το πώς αυτά επηρεάζουν την πορεία τους και αφετέρου, απαγόρευσαν άμεσα τις συναλλαγές στελεχών της διοίκησης και υπαλλήλων συγκεκριμένων κατηγοριών, επί της μετοχής τους, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ουδέν από τα δύο συνέβη με την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία, όπως είναι γνωστό, δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή με τη λειτουργία αιολικών πάρκων δυναμικότητας 520 MW. Η πρώτη -ανεπαρκέστατη- ενημέρωση, έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, για γεγονότα που είχαν συμβεί στις 15 και στις 16 Φεβρουαρίου. Μία συμπληρωματική -επίσης ανεπαρκής- ενημέρωση έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Στις επόμενες μέρες, ανακοινώθηκε ότι, τόσον η εταιρία, όσο και ο Πρόεδρος του Ομίλου, είχαν προβεί σε συναλλαγές επί μετοχών της εταιρίας (αγορές), στις 19/2/2021.

Δε γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκαν οι πράξεις αυτές. Είναι λογικό να εκτιμούμε όμως ότι, τόσον η εταιρία, όσο και ο Πρόεδρος του Δ.Σ., ενδεχομένως είχαν καλύτερη πληροφόρηση επί των γεγονότων στο Τέξας, απ’ ότι είχε το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Θεωρούμε τη νομοθεσία που καλύπτει τα θέματα της “εσωτερικής πληροφόρησης” ως ανεπαρκή, αφού θα έπρεπε -όπως άλλωστε συμβαίνει και στις ΗΠΑ και ενδεχομένως και σε άλλες κεφαλαιαγορές- να απαγορεύονται οι συναλλαγές κατά τη διάρκεια εξέλιξης γεγονότων που μπορούν να επιδράσουν σημαντικά στη μελλοντική πορεία της εταιρίας και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την ανακοίνωση των εξελίξεων και των δεδομένων που αυτές επιφέρουν, στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Πρόκειται για την πρακτική του “trading blackout”, η οποία θα μπορούσε -και πρέπει- να εφαρμόζεται και στη χώρα μας (Δείτε στοιχεία της πρακτικής αυτής, στο άρθρο 8, της σελίδας 4, του συνδέσμου -εδώ).


Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text