Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 226 | Εισηγμένες Εταιρίες Χ.Α.

Εισηγμένες Εταιρίες Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εισηγμένες Εταιρίες Χ.Α.

Προβλέψεις αποτελεσμάτων χρήσης 2021

Από την τρέχουσα “περίοδο αποτελεσμάτων”, εγκαινιάζουμε την πρακτική της πραγματοποίησης “κυλιόμενων” τεκμηριωμένων εκτιμήσεων για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών. Αναφέρουμε τη λέξη “κυλιόμενες” επειδή αυτές θα γίνονται μερικές μέρες μετά από τη δημοσίευση των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων τους. Παράλληλα, θα γίνεται αναθεώρηση ή επιβεβαίωση των ήδη υφιστάμενων εκτιμήσεων, κάθε φορά που θα οδηγούμαστε σε κάποιο συμπέρασμα από κάποια εξέλιξη μιας εταιρίας.

Οι προβλέψεις θα καταγράφονται σε ειδικό αρχείο, μέσα από το οποίο θα μπορεί να γίνει σύγκριση με τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ετών (δείτε εδώ).
Οι προβλέψεις αποτελεσμάτων θα αποκτήσουν μεγάλη σημασία -και εκτιμούμε ότι η νέα μας στήλη θα γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Η σωστή πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως κατά τη διάρκεια ανοδικών περιόδων, αφού οι μετοχές που εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία ή σημαντική μεταβολή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αποκτούν -είτε μόνιμα, είτε έστω και προσωρινά- μεγαλύτερη ανοδικότητα στη χρηματιστηριακή αγορά.
Αντίθετα, σε μία πτωτική αγορά, η σημασία τους είναι μικρότερη, κάτι που όλοι μας διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, αφού, όταν υποχωρεί η ευρύτερη αγορά, υποχωρεί το σύνολο των μετοχών, ακόμη και αυτές που πετυχαίνουν καλή κερδοφορία.

Πέραν από την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, φιλοδοξούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε, αντί του ιστορικού δείκτη Ρ/Ε (δηλαδή της σχέσης Ρ/Ε που διαμορφώνεται με βάση τα ιστορικά και γνωστά κέρδη), το δείκτη forward P/E, δηλαδή τη σχέση Ρ/Ε που διαμορφώνεται για κάθε μετοχή με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη (εδώ). Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορούμε να υπολογίζουμε και το δείκτη Ρ/Ε forward, για το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, ο οποίος έχει αυξημένη σημασία και χρησιμότητα.
Εκτιμούμε ότι, μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, θα έχουμε ολοκληρώσει τον υπολογισμό της πρόβλεψης για όσες εταιρίες θα έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα μέχρι τότε.

Οι ανακοινώσεις των προβλέψεων κερδοφορίας θα έχουν την παρακάτω μορφή και σταδιακά, θα συνοδεύονται από αναλύσεις, ενώ προβλέψεις κερδών μπορεί να υπάρχουν και μέσα σε άρθρα που αναφέρονται στις εταιρίες:

Elvalhalcor: Η καλύτερη πορεία των τιμών των μετάλλων, θα βελτιώσει το μικτό περιθώριο κέρδους της, ενώ εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ελαφρά αύξηση των πωλήσεων, η οποία θα συνεχιστεί με υψηλότερο ρυθμό κατά το 2022. Κατά το 2021, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν από € 2,1 έως 2,3 εκατομμύρια ενώ τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν από € 40 έως 44 εκατομμύρια. Αυτό θα σημαίνει μία αύξηση των κερδών κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2020), η οποία θα κάνει “αίσθηση” στην αγορά, ιδιαίτερα δε εάν αυτή βρίσκεται σε ανοδική φάση.

ΕΧΑΕ: Όπως είχαμε αναλύσει και στο τεύχος Νο 223 (Δεκέμβριος 2020 - εδώ), τα έσοδα της ΕΧΑΕ είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τη συνολική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και ιδίως με την αξία των συναλλαγών. Αν υποθέσουμε ότι, κατά το 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών θα φτάσει στα € 75 εκατομμύρια, τότε, με αρκετή ασφάλεια, μπορούμε να υπολογίζουμε ότι τα έσοδα της ΕΧΑΕ θα κυμανθούν γύρω από τα € 35 εκατομμύρια, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι, τα κέρδη μ.φ., θα κινηθούν μεταξύ € 5,9 και € 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά περίπου 25% έως 30% σε σχέση με τα κέρδη του 2020, τα οποία αναμένονται γύρω από τα € 4,6 - € 4,8 εκατομμύρια.

ΚΡΙ ΚΡΙ: Για τη χρήση του 2020, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις έχουν κινηθεί περί τα € 125 - € 127 εκατομμύρια, ενώ θα κινηθούν περί τα € 145 έως € 149 για τη χρήση του 2021. Εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις της εταιρίας θα ξεπεράσουν τα € 200 εκατομμύρια, προς τα τέλη του 2023 (γ’ τρίμηνο). Υπολογίζουμε τα κέρδη μ.φ. του 2020, σε περίπου  € 16,7 έως € 17,5 εκατομμύρια για το 2020 και περί τα € 20,0 έως € 21,0 εκατομμύρια κατά το 2021. Με βάση τις υποθέσεις αυτές, η σχέση Ρ/Ε (2020) διαμορφώνεται  από 13,8 έως 14,4 και η σχέση foward  Ρ/Ε (2021) από 11,5 έως 12,0.


Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text