Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ολοκληρώθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η διαδικασία της νέας πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαδικασία είχε ενεργοποιηθεί, κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 8 Φεβρουαρίου 2021. Το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από αύριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022. (εδώ)

 

Εύσημα απέδωσε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Εlizabeth McCaul στον "ΗΡΑΚΛΗ" για τη συμβολή του στη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Ethos Group για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι είναι «ευπρόσδεκτη από την ΕΚΤ η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να παρατείνει τη διάρκεια του ΗΡΑΚΛΗ έως το 2022. Επίσης υπογράμμισε ότι στην μείωση των κόκκινων δανείων θα συμβάλλει και η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα και τάχθηκε υπερ της δημιουργίας ενός Πανευρωπαικού Δικτύου Εταιριών Διαχείρισης Ενεργητκού. Η ίδια προέβλεψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας, όχι όμως τόσο όσο προέβλεπε αρχικώς ο SSM. (εδώ)

 

Η αμερικανική τράπεζα Citigroup μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ΑΕΠ για το 2020 συμπεραίνει πως παρότι ο τουρισμός χτυπήθηκε, η εγχώρια οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα. Τα δεδομένα του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι (4Q20) εξέπληξαν θετικά, υποδηλώνοντας ότι η πτώση συνολικά την περασμένη χρονιά ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν (-8% έναντι -10% το consensus των αναλυτών και -9,2% η Citigroup). Οι καθαρές εξαγωγές σημείωσαν μείωση 5,6% το 2020, έναντι των προσδοκιών της τράπεζας για -8%, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά «μόνο» 2,7% (έναντι 6% στην Ευρωζώνη). Ως απόρροια των παραπάνω, η Citi αναθεωρεί έντονα ανοδικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, με αύξηση σωρευτικά πάνω από 10% για τη χρονική περίοδο 2021-2022. (εδώ)

 

Ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ προσέλκυσαν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά το 2020 σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC "Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020", εκ των οποίων τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούν σε Ε&Σ, 1,7 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, 45 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις και 600 εκατ. ευρώ αφορούν συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες,  Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: "Η χώρα μας, παρά τις δημοσιονομικές επεκτάσεις που απαιτήθηκαν λόγω της πανδημίας, κατάφερε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών που είχε χτίσει την τελευταία περίοδο, σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποτυπώνεται στην άντληση ρευστότητας μέσω 5 εκδόσεων ομολόγων, με  ιδιαίτερα ευνοϊκές αποδόσεις." (εδώ)

 

Μόνο και μόνο σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, γεγονός που συνηγορεί στο ταχύτερο δυνατό και μόνιμο άνοιγμα της οικονομίας. Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο ίδιος προσεγγίζει το θετικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα αλλά και τεκμήριο της αποτελεσματικότητας των μέτρων στήριξης. Υπογραμμίζει δε πως επικράτησαν στις πωλήσεις όσες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες με ανεπτυγμένες τις ψηφιακές υπηρεσίες τους. (εδώ)

 

Μείωση της φορολογίας -κυρίως της έμμεσης και της εργασίας, ακόμα και του ΕΝΦΙΑ-, μείωση των προστίμων, απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και χρήση τεχνολογίας, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας για την αντιμετώπιση χρόνιων και δομικών προβλημάτων που οδηγούν σε άδικη υπερφορολόγηση και μειωμένα φορολογικά έσοδα. Η μεγάλη παραοικονομία, η χαμηλή φορολογική εισπραξιμότητα, η άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας αποτελούν μόνο διαπιστώσεις και την κορυφή του παγόβουνου για την Τράπεζα της Ελλάδος. Διαβάστε εδώ.

 

Με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,2% «έτρεχαν» οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα το δ΄ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου Knight Frank. Άλλωστε, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως έκλεισαν τη χρονιά με τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών, παρά την πανδημία. Πάντως, οι αναλυτές της ING προβλέπουν ότι η ελληνική αγορά θα κατεβάσει ρυθμούς το 2021, χωρίς ωστόσο να περάσει σε αρνητικό έδαφος. Τα στοιχεία της Knight Frank δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, εμφάνισαν αύξηση 1,1% το τελευταίο εξάμηνο και 0,4% το τελευταίο τρίμηνο. (εδώ)

 

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της Ε.Ε. αναπτερώνει τις ελπίδες της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, όμως αν ο Ιούνιος βγεί εκτός παιχνιδιού απομακρύνεται ο στόχος για εισπράξεις 40%- 50% του 2019. Mία δεύτερη κακή χρονιά θα είναι τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο για τον τουριστικό κλάδο αλλά για όλη την οικονομία της χώρας μας και την κοινωνία. Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι και προβληματισμένοι, έχοντας χάσει το 2020 το 80% του τουριστικού εισοδήματος στη χώρα. Το ερώτημα είναι το τί γίνεται τώρα. Έχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο του 2021, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και απ’  ότι φαίνεται, παρότι τέθηκε μία ημερομηνία από την κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου -αν όχι ολόκληρος ο μήνας- θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν. Δείτε εδώ.

 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4.307 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2.351 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 6.883 εκατ. ευρώ, από 7.026 εκατ. ευρώ πέρυσι. Δείτε το δελτίο τύπου της ΤτΕ εδώ.

 

Ο Γενικός Δείκτης Απασχολούμενων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 0,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020, μείωση 2,3%. Ο Δείκτης Ωρών Εργασίας στο Λιανικό Εμπόριο του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 9,4% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020, μείωση 9,9%. Ο Δείκτης Μισθών και Ημερομισθίων στο Λιανικό Εμπόριο του Δ΄ τριμήνου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2019, παρουσίασε μείωση 7,5% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2020, αύξηση 11,9%. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Σε 908 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Cenergy Holdings, μειωμένος κατά 5,2% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση και τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.  Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση στα 102 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε αύξηση των λειτουργικών κερδών για δεύτερο συνεχόμενο έτος, από 35 εκατ. ευρώ το 2018 σε 65 εκατ. ευρώ το 2019, αγγίζοντας τα 81 εκατ. ευρώ το 2020 και καλύπτοντας την κάμψη του κλάδου σωλήνων χάλυβα (22 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ το 2019).  Το ισχυρότερο EBITDA και τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα οδήγησαν σε κέρδη προ φόρου εισοδήματος 35,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική άνοδο 24% έναντι των 28,5 εκατ. ευρώ το 2019.  (εδώ)

 

Η ενίσχυση της ρευστότητας και η περικοπή κόστους αποτελούν τους δύο άξονες του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ και του κατασκευαστικού βραχίονα, της θυγατρικής εταιρίας Άκτωρ. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών η διοίκηση της εισηγμένης, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Ξενόφο, η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, θα εξασφαλίσει στον όμιλο Ελλάκτωρ την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, ώστε το προσεχές διάστημα, να υλοποιήσει στρατηγική ανάπτυξη. Η διοίκηση του ομίλου προσβλέπει στη διεκδίκηση έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ταμείου ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι την επόμενη πενταετία θα δημοπρατηθούν έργα 43 δισ. ευρώ. Από αυτά το 58% θα σχετίζεται με την ενέργεια, με τους οδικούς άξονες και τα σιδηροδρομικά έργα να ακολουθούν. (εδώ)

 

Η MYTILINEOS  μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ανακοινώνει ότι η ενεργοποίηση του έργου αποθήκευσης ενέργειας Byers Brae της Gresham House στη Σκωτία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρά τους περιορισμούς της COVID -19. Το συγκεκριμένο έργο Battery Energy Storage System - BESS είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία που θα παρέχει περίπου 30 MWh στο δίκτυο. Αυτό είναι το 3ο έργο BESS που ολοκληρώνει ο Τομέας RSD κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου και επισφραγίζει την μακροπρόθεσμη συνεργασία του με τη Gresham House. (εδώ)

 

Συνολικά 20 στόχους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για την περίοδο 2025 – 2050 ανακοίνωσε ο Όμιλος Τιτάν. Νέος στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 35% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Μείωση των εκπομπών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα από την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για καλύτερη ενεργειακή απόδοση, την ανάπτυξη προϊόντων χαμηλού άνθρακα, και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών. Διαβάστε εδώ.

 

Η ΕΛΙΝΟΙΛ, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της για την ενεργειακή της εξέλιξη, ενώνει τις δυνάμεις της με την Blue Grid, την ελληνική εταιρία που πρωταγωνιστεί στην αγορά του Downstream LNG στη ΝΑ Ευρώπη και ανακοινώνει την ίδρυση της νέας εταιρίας «BlueFuel». Η εταιρία αυτή που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημείων ανεφοδιασμού οχημάτων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα προσφέρει το πλέον ανταγωνιστικό και «πράσινο» καύσιμο κίνησης στους Έλληνες οδηγούς και θα καταλάβει στρατηγικό μέρος αυτής της ραγδαία διεθνώς αναπτυσσόμενης αγοράς. Η συμμετοχή της κάθε εταιρίας στη νέα εταιρία ανέρχεται σε ποσοστό 50%. (εδώ)

 

Τους λόγους για τους οποίους κρίνει αναγκαία τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου με περιορισμό ή κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης αναλύει το Δ.Σ. της Πειραιώς, στο επεξηγηματικό του σημείωμα προς τους μετόχους, ενώ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για το reverse split και την επακόλουθη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Αναλύοντας τις προτάσεις του για τα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 7ης Απριλίου, το Δ.Σ. της Πειραιώς Financial Holdings επισημαίνει ότι η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης κρίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, ως δικαιολογημένη και προς το συμφέρον του ομίλου, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ταχείας υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου, προσδίδοντάς της ταυτόχρονα τον μέγιστο δυνατό βαθμό ευελιξίας. Επιπρόσθετα, η κατάργηση των δικαιωμάτων θα διευκολύνει, όπως αναφέρει το Δ.Σ., τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, με βάση αναγνωρισμένες διεθνώς διαδικασίες και πρακτικές, όπως το βιβλίο προσφορών, μειώνοντας τον χρόνο μεταξύ της έναρξης της προσφοράς και της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου. (εδώ)

 

Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να φανεί στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις καθαρές αγορές ομολόγων η απόφασή της να επιταχύνει τις αγορές τίτλων, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. "Αν και τα στοιχεία των εβδομαδιαίων αγορών μας θα συνεχίσουν να στρεβλώνονται από βραχυπρόθεσμους παράγοντες - όπως τις περιστασιακά μεγάλες εξοφλήσεις τίτλων - η αύξηση του ρυθμού υλοποίησης του προγράμματός μας θα γίνει ορατή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα", σημείωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (εδώ)

 

Ισχυρή ανάκαμψη 6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα,  οι αξιωματούχοι της οποίας διατήρησαν όπως αναμενόταν, τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0% με 0,25%. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει στο 2,4% το 2021, ενώ θα επιβραδυνθεί το 2022 και 2023. (εδώ)

 

Δυναμική ανάπτυξη είχε το εξωτερικό εμπόριο της επαρχίας Σανσί στην Κίνα, στο πρώτο δίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα τοπικά τελωνεία. Η συνολική οικονομική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών καταγράφηκε στα 32,85 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 5,05 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με ετήσια αύξηση 109,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων στην Ταϊγιουάν. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 19,85 δισεκατομμύρια γουάν, καταγράφοντας αύξηση 120,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ οι εισαγωγές καταγράφηκαν στα 13 δισεκατομμύρια γουάν, με αύξηση 94,2%. (εδώ)

 

Η Morgan Stanley είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που θα προσφέρει στους πελάτες της πρόσβαση σε funds bitcoin, μέσω του τμήματος διαχείρισης πλούτου, σύμφωνα με το CNBC. Ο επενδυτικός κολοσσός, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 4 τρισ. δολαρίων, ανέφερε σε εσωτερικό σημείωμα προς τους οικονομικούς συμβούλους της την Τετάρτη 17 Μαρτίου ότι ξεκινά να παρέχει πρόσβαση σε τρία Funds που επιτρέπουν την διακράτηση bitcoin, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNBC. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text