Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ρεκόρ αυξήσεων κεφαλαίου το 2021, κρίσιμο τεστ για το Χρηματιστήριο

Ρεκόρ αυξήσεων κεφαλαίου το 2021, κρίσιμο τεστ για το Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεκόρ αυξήσεων κεφαλαίου το 2021, κρίσιμο τεστ για το Χρηματιστήριο

(Πηγή: businessdaily)

 

Μέσα σε ένα τρίμηνο οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Aegean θα «σηκώσουν» από την αγορά 1,18 δισ. ευρώ. Για αυξήσεις κεφαλαίου με αναπτυξιακό πρόσημο κάνουν λόγοι οι αναλυτές.

Ένα σημαντικό crash test που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια και θα πιστοποιήσει αν η ελληνική αγορά δύναται να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς και σταδιακά να αλλάξει επίπεδο είναι οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου που μέσα σ’ ένα τρίμηνο θα υλοποιηθούν στην αγορά και αφορούν τις Πειραιώς Financial, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines.

Οι τρεις εταιρείες στοχεύουν να «σηκώσουν» από την αγορά 1,18 δισ. ευρώ συνολικά, ποσό που για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς είναι αρκετά μεγάλο, ενώ είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων πολλών ετών, πλην των ετών όπου έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως, οι τωρινές αυξήσεις δεν έχουν το χαρακτήρα της ανακεφαλαιοποίησης. Είναι εποικοδομητικής κατεύθυνσης άντληση κεφαλαίων, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά, κατά την τελευταία 12ετία της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων, έχασε σε αρκετά μεγάλο βαθμό μέρος του διεθνούς κύρους της, αλλά και την «επαφή» της με τα διεθνή κεφάλαια.

Απόρροια αυτού ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο να χάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου το υπερδεκαετές bull market των αγορών, πέφτοντας μάλιστα μέσα σ’ αυτά τα χρόνια σε νέα χαμηλά τριάντα ετών και στις 420 μονάδες (Φεβρουάριος 2016). Η αγορά απομονώθηκε σε σημαντικό βαθμό από τη… διεθνή των κεφαλαίων, έχασε τη θέση της στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς υποβαθμίστηκε στις αναπτυσσόμενες, ενώ κορυφαίες μετοχές – οδηγοί του Χ.Α. υποβαθμίστηκαν στους διεθνείς δείκτες MSCI και FTSE Russell, ή αφαιρέθηκαν εντελώς.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν όχι μόνο να μειωθούν οι εισροές «φρέσκων» κεφαλαίων στο σύστημα αλλά να καταγραφούν και σημαντικές εκροές, ενώ η αγορά εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει υπηρετεί το ρόλο της, που είναι η τροφοδότηση των εισηγμένων με ζωτικά αναπτυξιακά κεφάλαια. Συνάμα, εδώ και περίπου μια 12ετία έχουν πάψει σχεδόν εξ ολοκλήρου και οι νέες εισαγωγές εταιρειών.

Στα 625 εκατ. ευρώ οι εκροές του 2020

Οι αυξήσεις κεφαλαίου δίνουν και στους ξένους επενδυτές μια ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ. Το 2020, εν μέσω της πανδημίας και των φόβων για τις επιδράσεις της στην ελληνική οικονομία, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες –εδώ και πολλά χρόνια– εκροές από τους ξένους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς «σήκωσαν» ρευστότητα 625 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι εμφανίστηκαν πωλητές στους 11 από τους 12 μήνες της περασμένης χρονιάς, ενώ τις εκροές αυτές κάλυψαν με αντίστοιχες εισροές χαρτοφυλάκια με έδρα την Ελλάδα.

Τα προηγούμενα επτά χρόνια, η αγορά είχε σταθερά εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, με τα ποσά να κυμαίνονται από 253 εκατ. ευρώ το 2018, έως 2,3 δισ. ευρώ το 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως εκροές κεφαλαίων είχαν να καταγραφούν από το 2012 (84 εκατ. ευρώ) όταν και η χώρα φλέρταρε άμεσα με το Grexit, ενώ και το 2011 υπήρξαν εκροές 262 εκατ. ευρώ, εν μέσω αρχής μνημονίων και πολιτικής κρίσης.

Νίκος Χρυσοχοΐδης: Αναπτυξιακό στοίχημα αυτές οι ΑΜΚ

Ως ένα αναπτυξιακό στοίχημα και ένα σημαντικό crash test για όλη την αγορά χαρακτηρίζει τις αυξήσεις κεφαλαίου από τρεις εταιρείες του FTSE 25 o κ. Νίκος Χρυσοχοίδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΕΠΕΥ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Μιλώντας στο BusinessDaily.gr, ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει πως «έχουμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοιες αυξήσεις κεφαλαίου. Προφανώς είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την αγορά, καθώς πρόκειται για πολλά κεφάλαια και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι “τρέχουν” και ομολογιακές εκδόσεις, οπότε όλο αυτό μπορεί να φέρει την αγορά στα όρια των αντοχών της».

«Από την άλλη πλευρά», σημειώνει ο χρηματιστής, «έχουμε αύξηση καταθέσεων και σταθερότητα στο ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον, υπάρχει μια στρωτή πορεία γενικότερα. Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτές οι ΑΜΚ είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα. Πέραν αυτών, το στοίχημα επίσης θα είναι και για την πορεία του χρηματιστηρίου και το αν θα μπορέσει να κρατήσει και να υποστηρίξει τα σημερινά επίπεδα. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρουμε ποιο κομμάτι των ΑΜΚ θα καλυφτεί από εγχώριους επενδυτές και ποιο από ξένους».

Ζήτηση για τα ελληνικά assets

Πάντως, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για όλα τα ελληνικά assets και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η Alpha Bank βγήκε με ομόλογο στις αγορές πρόσφατα, η ΔΕΗ πέτυχε υπερκάλυψη στο δικό της ομόλογο κατά έξι φορές συγκεντρώνοντας προσφορές πάνω από 3 δισ., ενώ ζητούσε 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε με 30ετές ομόλογο στις αγορές και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,9%.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η ελληνική αγορά έχασε εντελώς το παγκόσμιο, πολυετές bull market λόγω της δημοσιονομικής κατάρρευσης και των μνημονίων, που κράτησαν στο περιθώριο όλα τα επενδυτικά assets της χώρας. Αυτό, τώρα, τείνει να αλλάξει.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text