Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Σε ποια σημεία του πλανήτη βρίσκονται ξένοι επενδυτές στο Χ.Α.

Σε ποια σημεία του πλανήτη βρίσκονται ξένοι επενδυτές στο Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε ποια σημεία του πλανήτη βρίσκονται ξένοι επενδυτές στο Χ.Α.

Ισχυρή είναι η επενδυτική δραστηριότητα εκτός συνόρων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εντοπίζονται ενεργοί κωδικοί σε πολλά σημεία του πλανήτη. Γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος, η Τουρκία και η Αλβανία, αλλά και μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Παναμάς και το Χονγκ Κονγκ, είναι μερικές από αυτές.

Όπως αποκαλύπτουν επίσης τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου (AXIA Numbers) για τον Φεβρουάριο του 2021, υπάρχει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και από εξωτικές χώρες, που θεωρούνται φορολογικοί «παράδεισοι», όπως τα Καϋμάν Νησιά, τα Νησιά Μάρσαλ, το Γκέρνσεϊ και οι Σεϋχέλλες. Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές «φιλοξενούν» πληθώρα offshore εταιρειών.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι τρεις χώρες είχαν τον περασμένο μήνα μόλις έναν ενεργό κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο και αυτές είναι η Νορβηγία, η Δανία και η Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο AXIA Numbers, τον Φεβρουάριο οι ενεργές μερίδες ανήλθαν στις 994, με τις 554 να αφορούν αγορές και τις 440 να αφορούν πωλήσεις. Σε επίπεδο αγορών, οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο προήλθαν από 29 χώρες και σε επίπεδο πωλήσεων από 28 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων, ήταν η Κύπρος με 713. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 52 κωδικούς και στην τρίτη θέση με 44 κωδικούς βρίσκουμε το Λουξεμβούργο. Με 33 επενδυτικές μερίδες ακολουθούν οι ΗΠΑ, εν συνεχεία βρίσκουμε τη Γαλλία με 22, τη Γερμανία με 18, τα Καϋμάν Νησιά με 13, τη Βουλγαρία με 12, την Ελβετία και τα Νησιά Μάρσαλ με 11.

Ακολουθούν οι παρακάτω χώρες: Ιρλανδία (9), Ισπανία (9), Αυστραλία (6), Αυστρία (5), Παναμάς (4), Λιβερία (4), Τσεχία (3), Ολλανδία (3) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3).

Με 2 ενεργές μερίδες συμμετείχαν: Βέλγιο, Κουβέιτ, Χονγκ Κονγκ, Γκέρνσεϊ, Σουηδία, Τουρκία, Μονακό και Ιορδανία. Μία ενεργή μερίδα είχαν οι παρακάτω χώρες: Νορβηγία, Δανία και Κίνα.

Αγορές

Σε επίπεδο αγορών, τους περισσότερους ενεργούς κωδικούς είχε η Κύπρος με 399 ενεργές μερίδες. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 31 κωδικούς, την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 23, ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο με 22 κωδικούς και η Γαλλία με 11.

Κάτω από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Γερμανία (9), Καϋμάν Νησιά (7), Νησιά Μάρσαλ (6), Βουλγαρία (6), Ιρλανδία (5), Ισπανία (5), Ελβετία (4), Αυστραλία (4), Αυστρία (3), Τσεχία (2), Ολλανδία (2), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2), Λιβερία (2), Βέλγιο (1), Κουβέιτ (1), Δανία (1), Κίνα (1), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Σουηδία (1), Τουρκία (1), Παναμάς (1), Μονακό (1) και Ιορδανία (1).

Πωλήσεις

Σε επίπεδο πωλήσεων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η Κύπρος με 314, ενώ ακολούθησαν το Λουξεμβούργο με 22, το Ηνωμένο Βασίλειο με 21, η Γαλλία με 11 και οι ΗΠΑ με 10.

Λιγότερες από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι ακόλουθες χώρες: Γερμανία (9), Ελβετία (7), Καϋμάν Νησιά (6), Βουλγαρία (6), Νησιά Μάρσαλ (5), Ιρλανδία (4), Ισπανία (4), Παναμάς (3), Αυστρία (2), Αυστραλία (2), Λιβερία (2), Τσεχία (1), Ολλανδία (1), Βέλγιο (1), Νορβηγία (1), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1), Κουβέιτ (1), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Σουηδία (1), Τουρκία (1), Μονακό (1) και Ιορδανία (1).

 

 

Αριστοτέλης Παππάς

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text