Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Γιατί το Lansdowne "σορτάρει" την Alpha Bank;

Γιατί το Lansdowne "σορτάρει" την Alpha Bank;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί το Lansdowne "σορτάρει" την Alpha Bank;

Το βρετανικό fund Lansdowne Partners κατά βάση short με 11,8 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια αγαπάει τις ελληνικές τράπεζες, την ΔΕΗ και την Tesla στην Wall Street.

Υπάρχουν και άλλες αγαπημένες, η Ιταλική Banca Monte Dei Paschi ti Siena, το Cairo Mezz της Eurobank, η Intrum στην Σουηδία, η Solution στην Γαλλία, η Eurobank για πολύ καιρό και.. εσχάτως στο στόχαστρο έχει βρεθεί ξανά η Alpha bank.

Η Alpha bank έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τον απλό λόγο ότι διέθετε μεγάλο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων και υπήρχε έντονη φημολογία στην αγορά ότι… θα οδηγηθεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Alpha bank θα προστατεύσει τους μετόχους της

Η διοίκηση της Alpha bank ανέφερε ότι θα προστατεύσει τους μετόχους της όπερ σημαίνει θα καλύψει τις ζημίες χωρίς να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Βέβαια η αναφορά ότι «θα προστατεύσει τους μετόχους της» να θεωρηθεί σπόντα για άλλα διαδραματιζόμενα που λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Εν πάσει περιπτώσει η αύξηση κεφαλαίου δεν θεωρούμε ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη όταν υπάρχει σχεδιασμός για επιθετικό σχέδιο ανάπτυξης.

Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία η ειδική αναφορά της Alpha bank για προστασία μετόχων.

Μάλιστα η Alpha bank ανακοίνωσε ένα σχέδιο μείωσης των NPEs με τιτλοποίηση 2 δισεκ. μέσα στο 2021 και πωλήσεις NPEs σε Ελλάδα 900 εκατ και Κύπρο 400 εκατ ευρώ NPEs συνολική μείωση δηλαδή 3,3 δισεκ. ευρώ.

Το Lansdowne πιστεύει ότι η Alpha bank θα οδηγηθεί σε αύξηση κεφαλαίου

Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή το Βρετανικό fund Lansdowne έχει short θέση 1,15% στην Alpha bank ή 17,8 με 18 εκατ μετοχές γιατί πιστεύει ότι η τράπεζα θα οδηγηθεί σε αύξηση κεφαλαίου.

Η διοίκηση της Alpha bank πάντως μιλάει για προστασία μετόχων, κοινώς περνάει το μήνυμα ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.

Αυτή η κόντρα πάντως μεταξύ Lansdowne και Alpha bank έχει ενδιαφέρον γιατί εάν το short fund επιμείνει τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας αύξησης για ορισμένους επενδυτές είναι υπαρκτός.

Εάν μειώσει την short θέση – την αύξησε πρόσφατα – θα είναι μια ένδειξη ότι ατονεί το σενάριο της αύξησης κεφαλαίου.

Η τακτική short του Lansdowne έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text