Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Βουλή: Ψηφίστηκε η σύμβαση διανομής ακινήτου του Ελληνικού

Βουλή: Ψηφίστηκε η σύμβαση διανομής ακινήτου του Ελληνικού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βουλή: Ψηφίστηκε η σύμβαση διανομής ακινήτου του Ελληνικού

Με ευρύτατη ψηφοφορία πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση διανομής ακινήτου του Ελληνικού. Επί της αρχής υπέρ ψήφισαν 264 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής , ενώ καταψήφισαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 (συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές).

Πάντως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης -που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα- υπήρξαν ουκ ολίγες στιγμές έντασης. Η πορεία της πανδημίας στη χώρα, η σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco αλλά και οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς πυροδότησαν πολιτικές κόντρες κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στο Ελληνικό, στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από το έργο αναφέρθηκαν σε χθεσινές τους παρεμβάσεις στην Ολομέλεια  οι υπουργοί Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Όπως υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η επένδυση θα αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του, ενώ τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ.

«Το μεγαλύτερο έργο που έχει υπάρξει στην ελληνική ιστορία ως κατασκευή ξεκινά», σημείωσε  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας αναφορά στην επένδυση στο Ελληνικό. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «το προτελευταίο βήμα για την οριστική έναρξη του έργου στην κυρίως φάση του» και ανέφερε πως «μένει ένα βήμα: η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του διαγωνισμού για το καζίνο και η υπερψήφιση από τη Βουλή αυτής της σύμβασης».

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια επένδυση τεράστιας εμβέλειας και κλίμακας». Παράλληλα σημείωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να δώσει ένα σαφές και ξεκάθαρο στίγμα πως μετατρέπεται σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Η έναρξη των εργασιών για την αξιοποίηση του Ελληνικού θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα. Το νομοσχέδιο αυτό αίρει και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε εκτενώς  στο ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι στο παρελθόν είχε κάνει «αντιπολιτευτική σημαία» της ένα έργο που «δήθεν πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στην πραγματικότητα το έργο προχωρούσε με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με ό,τι γίνεται από τη νυν κυβέρνηση. «Επί 20 μήνες, το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες που ευλόγησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν στήθηκε κάτω από μια μάνικα με νερό σε μια κατεδάφιση κτιρίου», σημείωσε και προσέθεσε ότι «αν οι υποσχέσεις και τα λόγια ήταν τούβλα, θα το είχαν χτίσει το Ελληνικό».

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως «η δική μας παράταξη ήταν εκείνη που ξεκίνησε το έργο και διαχρονικά έχουμε αποδείξει την καλή μας θέληση και την πίστη μας στο πόσο μπορεί να συμβάλει η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στην ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής της Αττικής». Όπως είπε, «τασσόμαστε  συστηματικά υπέρ της επένδυσης» και αναφέρθηκε στη στάση του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά την τοποθέτησή του  στην Ολομέλεια ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε προς την κυβέρνηση, «όταν μιλάμε για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, στην πραγματικότητα μιλάμε για τον ίδιο τον χαρακτήρα της ανάπτυξης που προωθείτε τόσο εσείς όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το "ποιος τελικά κερδίζει και ποιος χάνει" μέσα σε αυτές τις καπιταλιστικές επενδύσεις. Να βγουν συμπεράσματα από όλους».

Κατά  της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκε η Ελληνική Λύση. Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης.

Δεν ψήφισαν Ν. Φίλης και Θ. Δρίτσας από ΣΥΡΙΖΑ

Δεν προσήλθαν στη σημερινή ψηφοφορία για τη κύρωση της σύμβασης διανομής ακινήτου του Ελληνικού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης και Θ. Δρίτσας. Υπενθυμίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση επι της αρχής είπε «ναι» στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Νίκος Φίλης σε δήλωση του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βήμα προς τα πίσω» και σημείωσε πως «υπονομεύει τη ρύθμιση που σε συνθήκες μνημονίων είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ άλλων ανέφερε  πως «αυτή η προοπτική και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται, είναι εχθρική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που αυτή την περίοδο βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, των πάσης φύσεως αποκλεισμών και την αστυνομική βαρβαρότητα»,  ενώ σημείωσε πως «υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει».

 

 

Πηγή: euro2day.gr -Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text