Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ανάπτυξη 2,7% για το 2021 προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεση του για το 4ο τρίμηνο του έτους.(εδώ) Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπόκειται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, που προέρχεται τόσο από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων όσο και από ενδεχόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τα προβλήματα στο πρόγραμμα εμβολιασμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν τον σημαντικότερο κίνδυνο για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος. Ωστόσο για το α΄ τρίμηνο του 2021 εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7% σε ετήσια βάση. (εδώ)

 

Τονωτική «ένεση» στην αγορά με πρόσθετη δημόσια κατανάλωση 5 δισ. ευρώ και αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 7,5 δισ. ευρώ, εισηγείται για φέτος το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του για χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η παράταση του lockdown αναπροσαρμόζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του ΓΠΚΒ, το οποίο κάνει, πλέον, λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2021. Ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ, αν ληφθεί υπόψη η αναθεωρημένη πρόβλεψη της έκθεσης του ΓΠΚΒ για ρυθμό 2,7%, «κατεβαίνει» κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ήτοι στα 167,5 δισ. ευρώ από 172 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. (εδώ)

 

Η επιδημιολογική κρίση επιδείνωσε το ήδη οξύ πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους το οποίο στο τέλος του 2020 ξεπέρασε τα 242 δισ. ευρώ. Χρέη τα οποία μοιράζονται σε οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης. To ιδιωτικό χρέος εντείνει την πίεση σε ιδιώτες και κυρίως στις επιχειρήσεις που αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν υπάρξει εισηγήσεις προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων όταν θα λήξουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι στοχευμένες και θα αφορούν σε επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις εταιριών που επλήγησαν από την πανδημία έχουν όμως προοπτικές. (εδώ)

 

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.878.454 άτομα. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 1,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα ΚράτηΜέλη, λόγω της πανδημίας του COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 750.135 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2% όπως και κατά το γ’ τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό ανεργίας κατά το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους ανήλθε σε 16,8%. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Μείωση κατά 90,9% κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 281 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ μείωση κατά 87,4% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο οι ταξιδιωτικές πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με τον τον Ιανουάριο του 2020 που είχαν διαμορφωθεί στα 183 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο του 2021 εμφάνισε πλεόνασμα 2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 98 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. (εδώ)

 

Με ευρύτατη ψηφοφορία πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση διανομής ακινήτου του Ελληνικού. Στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από το έργο αναφέρθηκαν σε χθεσινές τους παρεμβάσεις στην Ολομέλεια  οι υπουργοί Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Η επένδυση θα αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του, ενώ τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ. Δείτε εδώ.

 

Ο Όμιλος FOURLIS το 2020 παρουσίασε πωλήσεις € 370,6 εκατ. έναντι € 466,3 εκατ. το 2019, μειωμένες κατά 20,5%, λόγω της σημαντικής επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το 2020 έφτασαν τα € 60,1 εκατ. σε σχέση με € 33,8 εκατ. το 2019, αυξημένες κατά 78%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), το 2020 ανήλθαν σε € 43,1 εκατ. έναντι € 66,6 εκατ. το 2019. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ), το 2020 ανήλθαν σε € 9,6 εκατ. έναντι € 35,8 εκατ. το 2019. Οι ζημίες προ φόρων, το 2020 ανήλθαν σε € 11,0 εκατ. έναντι κερδών προ φόρων € 19,5 εκατ. το 2019, συμπεριλαμβανομένων ζημιών € 6,6 εκατ. από απομείωση αξίας ακινήτων και θυγατρικών. Οι ζημίες μετά φόρων για το 2020 ήταν € 8,7 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS κατά την 31/12/2020 ήταν 105,4 εκατ., σε σχέση με 106,2 εκατ. κατά την 31/12/2019. (εδώ)

 

Σε τεχνολογική εταιρία αξιοποίησης υποδομών και τεχνογνωσίας μέσα στην επόμενη τετραετία προσβλέπει να εξελιχθεί ο ΑΔΜΗΕ μέσω μια μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τριών πυλώνων, που θα υλοποιήσει την περίοδο 2021-2024.  Πρώτος πυλώνας της νέας αυτής στρατηγικής είναι η ασφάλεια και η αξιοπιστία του συστήματος σε δύσκολο περιβάλλον. Ο δεύτερος πυλώνας συνδέεται με την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Πέραν των βασικών περιουσιακών στοιχείων του, όπως οι γραμμές μεταφοράς, οι υποσταθμοί και τα ΚΥΤ, ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει μεγάλες εκτάσεις γαιών, κτιριακές υποδομές, εταιρικό στόλο, οπτικές ίνες, ενώ επιπλέον εξετάζει την ανάπτυξη data centers στις εγκαταστάσεις του. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων ενεργειακής μετάβασης με κεντρικό μάλιστα ρόλο αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της νέας στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ.  Διαβάστε εδώ.

 

Μετά από τρεις αναβολές, την Δευτέρα 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο μεγάλο διαγωνισμό που διενεργεί η ΔΕΗ για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το διαγωνισμό ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ ανέρχεται σε 17,56 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί και το ανώτατο όριο προσφοράς. Ωστόσο ο διαγωνισμός πιθανότατα δε θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα, καθώς μία εταιρία, η ACS έχει καταθέσει στο ΣτΕ προσφυγή κατά των όρων του διαγωνισμού. (εδώ)

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας  στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες η NewCo United Group Hellas, μέλος του United Group και βασικός μέτοχος, και η Forthnet υπέγραψαν σύμβαση δεύτερης τροποποίησης για την αύξηση της συνολικής ονομαστικής αξίας του ομολογιακού δανείου που έχει παρέχει η πρώτη στη δεύτερη κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Πλέον η συνολική αξία του ομολογιακού δανείου φθάνει τα 63 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, NewCo και Forthnet συμφώνησαν την έκδοση ενός ακόμη διετούς ανακυκλώμενου ομολογιακού δανείου προς τη θυγατρική Forthnet Media (Nova) ύψους 40 εκατ. ευρώ με διετή διάρκεια. Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Forthnet εδώ.

 

Με σκηνικό μονομαχίες στο ξημέρωμα στην Άγρια Δύση επιχειρείται να μετατραπεί η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, τόσο χρηματιστηριακά όσο και σε τραπεζικό και πολιτικό επίπεδο. Υπ αυτό το πρίσμα οι παρατεταμένες διεργασίες στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ και τα συνεπακόλουθα δημοσιεύματα, επιδέχονται εναλλακτικών ερμηνειών, από τις πρόδηλες. Με δεδομένο μάλιστα ότι για να προωθηθεί η ΑΜΚ της Πειραιώς απαιτήθηκε η αποπομπή του CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,Μάρτι Τσούρντα και η αλλαγή του νόμου που διέπει το ΤΧΣ, είναι προφανές ότι κάποιες αποφάσεις είναι ειλημμένες. Συνεπώς, οι παρασκηνιακές διεργασίες σε αυτή τη φάση δεν έχουν ως άμεσο στόχο την παρεμπόδιση της αμκ ή διαφοροποίηση των όρων της, αλλά στοχεύουν -κυρίως- σε παράπλευρα οφέλη για άλλους σχηματισμούς και παράγοντες. Διαβάστε εδώ.

 

Ισχυρή λειτουργική επίδοση που επηρεάστηκε θετικά από τον περιορισμό του κόστους παρουσίασε η Alpha Bank για το 2020, κατά το οποίο είδε τα κέρδη της μετά από φόρους να ανέρχονται σε 103,7 εκατ. ευρώ και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,4%, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.  Η Τράπεζα συνέχισε να στηρίζει την ελληνική οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ύψους Ευρώ 5,6 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 60% σε ετήσια βάση. Οι νέες χρηματοδοτήσεις από την αρχή του έτους ανήλθαν σε Ευρώ 0,6 δισ.. Το 2020, το χαρτοφυλάκιο των Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε σε Ευρώ 28,2 δισ. Οι εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά Ευρώ 3,6 δισ. σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της υψηλότερου ρυθμού αποταμίευσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. (εδώ)

 

Με μία νέα μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», καθώς και με δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η Alpha Bank επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του δείκτη «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια. Μετά το Project Galaxy, μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, και την πώληση του 80% της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, η Alpha προγραμματίζει τρεις συναλλαγές «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 3,3 δισ.ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Διαβάστε εδώ.

 

Αναπτύχθηκε αναπάντεχα ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνη το Μάρτιο. Όπως προκύπτει από την έρευνα της IHS Markit, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τους το Μάρτιο, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την δυναμικότητά τους, ώστε να καλύψουν την ενισχυμένη ζήτηση. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της IHS Markit ενισχύθηκε πάνω από την τιμή 50, που  σηματοδοτεί την είσοδο της οικονομικής δραστηριότητας σε φάση ανάπτυξης, για να διαμορφωθεί στην τιμή 52,5 το Μάρτιο, από 48,8 το Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη ένδειξη από τα τέλη του 2018. (εδώ)

 

Μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ίσως έχει μειωθεί η ανισότητα μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας που ωφελούν τους φτωχότερους πολίτες της ευρωζώνης, ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Η Τράπεζα έχει αντιμετωπίσει κριτική ότι τα χαμηλά της επιτόκια και οι άφθονες αγορές assets ευνοούν κυρίως τους εύπορους ανθρώπους που έχουν τεράστια οικονομικά assets και μεγάλα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ τιμωρεί τους απλούς αποταμιευτές και τις οικογένειες με λίγα ή καθόλου assets. (εδώ)

 

Tην πεποίθηση ότι οι τιμές θα αυξηθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η πανδημία θα υποχωρεί και οι Αμερικάνοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω και να αρχίσουν να ξοδεύουν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο πληθωρισμό. «Περιμένουμε ο πληθωρισμός να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικαλούμενος την αύξηση της ζήτησης, τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς και κάνοντας σύγκριση με τις υπερβολικά εξασθενημένες πιέσεις των τιμών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. (εδώ)

 

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της PwC ανάμεσα σε 5.050 διευθύνοντες συμβούλους (CEO) από 100 διαφορετικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, το 76% των επιχειρηματικών «ηγετών» προβλέπει βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης εντός του 2021, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο το 2020 (22%) και το 2019 (42%). Μάλιστα, η αισιοδοξία είναι ιδιαίτερα έντονη στη Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη, όπου αγγίζει το 86% και το 76%, αντίστοιχα. (εδώ)

 

Με υποβάθμιση απειλεί ανοιχτά την Τουρκία η Fitch, μετά την «καρατόμηση» του κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Άμπαλ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το μείγμα πολιτικής που εφάρμοζε ο πρώην πλέον διοικητής της CBRT ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αναβάθμιση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές». Η αντικατάσταση του Άμπαλ αποτελεί πλήγμα τόσο για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής όσο και για την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, σημειώνει σε έκθεσή της η Fitch, τονίζοντας παράλληλα τις ανορθόδοξες αντιλήψεις του Ερντογάν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μέσω της μείωσης των επιτοκίων. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text