Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μεγάλη μείωση του χρέους στο τέλος του 2021 αναμένει το ΥΠΟΙΚ

Μεγάλη μείωση του χρέους στο τέλος του 2021 αναμένει το ΥΠΟΙΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλη μείωση του χρέους στο τέλος του 2021 αναμένει το ΥΠΟΙΚ

(Πηγή: capital.gr)

 

Μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από 190%, από το 205% που έκλεισε το 2020, αναμένει το ΥΠΟΙΚ ως το τέλος του χρόνου αφού η μικρότερη ύφεση είχε μια θετική επίδραση κατά 3 δισ. στο ΑΕΠ του περασμένου χρόνου,  αλλά και σε αυτό του 2021.

Ο προϋπολογισμός του 2021,  προέβλεπε ότι το χρέος της γενικής Κυβέρνησης θα έφτανε στο τέλος του 2020 στο 208,9% του ΑΕΠ και η ύφεση στο 10,5% του ΑΕΠ. Η μικρότερη ύφεση για το σύνολο του έτους στο 8,2% του ΑΕΠ (χαμηλότερα κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο για ύφεση 10,5% που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2021) μετέφερε ένα ΑΕΠ μεγαλύτερο κατά 3 δισ. υψηλότερο από το τέλος του 2020 στο 2021. Επιπλέον υπάρχει η πρόβλεψη ότι παρά το lockdown της οικονομίας η ύφεση του πρώτου τριμήνου θα είναι λίγο πάνω από το 6% του ΑΕΠ.

Η υψηλότερη βάση για το ΑΕΠ δίνει ελπίδες για ακόμη ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους από το δεύτερο τρίμηνο,  και μέχρι και το τέλος του χρόνου όταν η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ακόμη και με διψήφιους ρυθμούς,  ενώ η πανδημία του κρονοϊού θα έχει περάσει σε μόνιμη ύφεση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν παραμένει το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ,  ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο η κατακόρυφη πτώση του όμως κατά τουλάχιστον 15% του ΑΕΠ θα μπορεί να αποδείξει και στους εταίρους μας αλλά και στις αγορές,  ότι η αύξηση του χρέους ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας. Με την υποχώρηση της πανδημίας θα ξεκινήσει και η ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη των αγορών,  το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του στις οφειλές προς το ΔΝΤ για το 2021 και το 2022,  καταβάλλοντας συνολικά 3,3 δισ. ευρώ, αφήνοντας πλέον υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί ως το 2024.

Η επενδυτική βαθμίδα

Η αποκλιμάκωση του χρέους, έστω και ως ποσοστό του ΑΕΠ,  είναι χρήσιμη καθώς το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου,  πολλές επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν ότι είναι διάστημα αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Η "κατάκτηση" της επενδυτικής βαθμίδας,  είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου. Τούτο,  διότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βάλει τα ελληνικά ομόλογα δίπλα από τους αντίστοιχους τίτλους των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Στην θέση αυτή βρίσκονται και σήμερα αλλά λόγω της κατ εξαίρεση ένταξης των ελληνικών τίτλων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) που ξεκίνησε εδώ και περίπου ένα χρόνο η ΕΚΤ. Η Ελλάδα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα κατά δύο έως τρία "σκαλιά", ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης. Οι εκτιμήσεις θέλουν την Ελλάδα να φτάνει στην επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή μέσα στο 2022 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει χώρος για λανθασμένες κινήσεις είτε στο δημοσιονομικό πεδίο είτε σε επίπεδο αντοχής.

 

Του Τάσου Δασόπουλου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text