Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Κούρεμα" ενοικίων: οι εννέα γρίφοι που λύνονται με νέα απόφαση

"Κούρεμα" ενοικίων: οι εννέα γρίφοι που λύνονται με νέα απόφαση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πώς παίρνουν πίσω οι ενοικιαστές μισθώματα που καταβλήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, τι γίνεται όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός μισθωτές και δεν δικαιούνται όλοι μερικοί καταβολή.

Τα θολά σημεία και τα «κενά» στο καθεστώς για τα «κουρεμένα» ενοίκια που ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά ξεκαθαρίζει κοινή υπουργική απόφαση, η οποία παράλληλα δίνει λύσεις σε προβλήματα και διενέξεις που έχουν προκύψει μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και ενοικιαστών.

Με την απόφαση αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν το ενοίκιο καταβλήθηκε σε προγενέστερο χρόνο από τον μήνα που εφαρμόστηκε το υποχρεωτικό «κούρεμα», ή το μίσθωμα αποτελεί ποσοστό επί των εσόδων της επιχείρησης, ή ο εκμισθωτής είναι το Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, με την απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης αποσαφηνίζονται τα εξής:

1. Σε περίπτωση που το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από τον μήνα για τον οποίο ορίζεται μερική καταβολή, το 40% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Αν δεν υπάρχουν επόμενες καταβολές μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

2. Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις μη καταβολής μισθώματος και το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από τον μήνα για τον οποίο ορίζεται απαλλαγή από την καταβολή, το 100% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

3. Εάν στη μισθωτική σχέση μετέχουν περισσότεροι μισθωτές και οι προϋποθέσεις μερικής καταβολής μισθώματος δεν συντρέχουν για το σύνολο των μισθωτών, με την επιφύλαξη των οριζομένων για την περίπτωση συζύγου ή έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης, η μερική καταβολή μισθώματος υπολογίζεται αναλογικά σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής του δικαιούχου μισθωτή στο μίσθωμα.

4. Όταν το μίσθωμα καταβάλλεται κατά τη λήξη της μίσθωσης ή σε μικρότερα διαστήματα και πάντως μεγαλύτερα του μηνός, η απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους προβλεπόμενους μήνες υπολογίζεται αναλογικά.

5. Η μείωση του ενοικίου ισχύει για ολόκληρο τον μήνα για τον οποίο προβλέπεται μερική καταβολή μισθωμάτων, κατά περίπτωση, ανεξαρτήτως των ημερών ανά μήνα κατά τις οποίες έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου.

6. Το μέτρο των μειωμένων ενοικίων ισχύει και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται χρήση πέραν της συμβατικής διάρκειας της μίσθωσης του ακινήτου (εξωσυμβατική χρήση) και καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

7. Η μείωση του ενοικίου έως 100% δεν εφαρμόζεται: α) όταν υφίσταται συμφωνία μίσθωσης που περιλαμβάνει ως όρο την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ως ποσοστό επί των εσόδων, με εξαίρεση την περίπτωση που προβλέπεται και η καταβολή ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος, β) σε περίπτωση που η μισθώτρια επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση, αδράνεια, σε αναστολή για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή δεν έχει άδεια λειτουργίας ή αυτή έχει ανακληθεί.

8. Το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων εφαρμόζεται και στην περίπτωση που  εκμισθωτές - ιδιοκτήτες είναι  φορείς γενικής κυβέρνησης (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί).

9. Δεν ισχύει η μείωση των ενοικίων όταν οι μισθωτές είναι φορείς γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

 

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text